See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 23.11.2013 - 3700 år gammel vinkjeller funnet
» 21.06.2013 - Prehistorisk "utdødd" froskeart gjenoppdaget i Israel











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nok en arkeologisk skatt oppdaget i Israel: Flybilde av den 2300 år gammel landsbyen
© Israels departement for antikviteter/Kureren
Viten - Israel

2300 år gammel landsby oppdaget i Israel

Slik er landskapet rundt den 2300 år gammel landsbyen

© Israels departement for antikviteter/Kureren
Kureren, 25. februar 2014
- Da det statlige israelske gasselskapet designet en 35 kilometer lang gassrørledning utenfor Jerusalem, forventet man ikke å finne en arkeologisk hindring. Mens arbeidene pågikk ble det oppdaget en 2300 år gammel landsby som myndighetene nå vil gjøre om til en ny turistattraksjon.

Ifølge Israels departement for antikviteter ble arbeiderne i gasselskapet overrasket stort av det vel bevarte funnet. Men mens utbyggerne neppe var fornøyde, ble oppdagelsen til stor glede for landets arkeologer. Funnet av denne gamle landsbyen, som var bebodd tre århundrer f.Kr. har nemlig allerede vekt stor interesse blant publikum i Israel.

Restene av landsbyen ble avdekket i perioden mellom august 2013 og januar 2014. Men først denne uken har israelske myndigheter offentliggjort funnet og vist frem de første bildene av den antikke landsbyen. Den nyoppdagete landsbyen dekker et område på 750 kvadratmeter. Det er funnet flere steinhus, forbundet gjennom flere små gater.

Arkeologene går ut fra at det levde en familie i hvert av husene, og at disse har drevet med landbruk i nærområdet. Strukturen i alle husholdningene er lik, alle med mange små og mellomstore rom, en liten indre gårdsplass i hvert bolighus og et område for hagebruk utenfor huset. Blant funnene i området er det keramiske gjenstander som trolig er brukt til matlaging.

Så langt har arkeologene ingen konkrete teorier om navnet på stedet, som ligger 280 meter over havet og har en fantastisk utsikt. Det forutsettes at landsbyen var omgitt av vinplanter og at vinproduksjon var hovednæringen i området for 2300 år siden.

Restene som er blitt funnet tyder på at bygda hadde sin største oppblomstring i den hellenistiske perioden, altså mellom 300 og 200 f.Kr. Men det er noe mer usikkerhet knyttet til spørsmålet om når landsbyen ble forlatt, ifølge en uttalelse fra Israels departement for antikviteter.

"At landsbyen ble oppgitt, kan være relatert til de imponerende byggeprosjektene til Herodes i Jerusalem, inkludert Tempelhøyden, og en masseutvandring av landsbyboere inn til hovedstaden for å jobbe med disse prosjektene," spekulerer en av arkeologene som deltok i utgravningene.

I tillegg er blitt funnet rester av keramikk og mynter inne i veggene i husene. Særlig myntene kan enkelt dateres tilbake til Antiochus

Mynter utstedt av Antiochus III, konge av Pergamon (242–187 f.Kr.)

© Israels departement for antikviteter/Kureren
III, konge av Pergamon (242-187 f.Kr.) og den hasmoneiske kongen Alexander Jannaeus (103-76 f.Kr.).

Etter å ha oppdaget det viktige funnet, besluttet israelske kulturmyndigheter at det nasjonale gasselskapet måtte endre planene for rørledningen, slik at oldtidsbygda kunne bevares som et fremtidig turistmål. Denne ordren er blitt tatt hensyn til. Gassledningen er blitt satt opp nedenfor landsbyen, slik at besøkende kan komme til denne nye attraksjonen.

3700 år gammel vinkjeller
Israel og Palestina er, som de fleste vet, tettpakket av arkeologiske funnsteder etter en sammenhengende kulturperiode på flere tusen år. Og det er derfor stort sett bare statlige gasselskap og andre utbyggere som blir overrasket når de gjør oldtidsfunn når de graver i jorden.

Og bare for et par måneder siden fant man en 3700 år gammel men vel bevart vinkjeller i Tel Kabri, nord i Israel. Der ble israelske og amerikanske arkeologene forbauset over å grave frem den ene kjempekrukken etter den andre med eldgammel vin i kjelleren.

Utgravningene i Tel Kabri startet i 1986, og det skulle raskt vise seg at denne gamle byen er et av de rikeste arkeologiske oldtidsfunnstedene i hele Israel. Dette fordi den tidligere så viktige byen ble forlatt for 3500 år siden, og det ikke har vært byer eller bosetninger der senere. Dermed er den svært godt bevart. Det samme gjelder landsbyen som nettopp ble funnet utenfor Jerusalem.

Les mer om saken i denne artikkelen: "3700 år gammel vinkjeller funnet".

Apollon fra Gaza
Og for bare en uke siden ble det kjent at en lokal fisker hadde funnet en 500 kilo tung gresk bronsestatue av guden Apollon i sjøen utenfor Gaza. Statuen på 1,8 meter er fra mellom 400-100 f. Kr. Funnet har en stor historisk betydning da det ikke finnes andre eksempler av klassiske greske statuer i denne størrelsen som ikke er hugget i stein.

Les mer om saken i denne artikkelen: "'Århundrets arkeologiske funn' i Gaza".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no