See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 05.07.2013 - Eiendomsmegler river 4.000 år gammel pyramide i Peru
» 14.02.2013 - Rekordtilbakegang av isbreer i Andesfjellene











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Caballete i Vest-Peru huser ruiner fra de eldste sivilisasjonene i Andesregionen
© Jonathan Haas/Kureren
Viten - Peru

Maisdyrkingen var opphavet til høykulturene i Peru

Ved ruinene i Caballete fant forskerne maisprøver på gammelt verktøy og ekskrementer

© Jonathan Haas/Kureren
Kureren, 4. mars 2013
- Høykulturen i Andesfjellene har hittil blitt sett på som et unikt unntak i verdenshistorien, som visstnok oppsto før jordbruket ble innført. Men nå har forskere funnet spor av maisdyrking for over 5000 år siden, noe som "normaliserer" Perus historie.

Amerikanske og peruanske forskere har gjort omfattende jordprøver fra 13 lokaliteter i Peru der arkeologer har funnet spor etter de tidligste høykulturene i Sør-Amerika. Mikroskopiske prøver ga "en bred biologisk bevisføring for ekstensiv produksjon, bearbeiding og konsum av mais mellom år 3000 og 1800 fKr," ifølge en nylig publisert forskningsrapport.

Dermed ble jordbruket innført ved foten av Andesfjellene tusen år tidligere enn tidligere antatt. Dersom teorien blir akseptert, gir dette også grunnlag for en fullstendig ny tolkning av fremveksten av høykulturene i Peru og Andesregionen.

Arkeologer og historikere har i årtier slitt med å forstå hvordan byer og riker kunne vokse frem i den såkalte senarkaiske perioden i Peru for omlag 5000 år siden. Det sentrale spørsmålet har vært hvordan man har taklet og organisert matvaredistribusjonen under utviklingen av komplekse og sentraliserte samfunn før disse utviklet et jordbruk.

En ledende teori så langt har vært at det var de rike fiskeressursene langs den peruanske kysten som la grunnlaget for fremveksten av høykulturer i Peru. Dette ble også avledet av at de første arkeologiske funnene av de eldste peruanske maktsentrene ble funnet langs Stillehavskysten. Men senere arkeologiske funn som har samme datering lå flere mil inne i innlandet, og gjorde det vanskelig å forklare at fiske kunne livnære en hel kulturkrets.

"Man har lenge trodd at det gamle Peru hadde en unik utvikling av sivilisasjonen som berodde på et overskudd av fisk og annen sjømat som grunnlag for økonomien," forklarer antropologen Winifred Creamer fra Universitetet i Nord-Illinois, en av de sentrale forskerne i teamet bak rapporten.

"De nye bevisene viser at starten av sivilisasj

Antropologen Winifred Creamer ved utgravingene i Huaricanga, Peru

© Jonathan Haas/Kureren
onen i Sør-Amerika faktisk ble drevet av jordbruket, akkurat som i de andre tidligste store sivilisasjonene som eksempel Mesopotamia og Egypt. Det normale grunnelementet i alle disse gamle verdensmaktene var korn, produsert i tilstrekkelig volum og enkelt å lagre," legger hun til.

Ifølge Creamer, fant forskningsteamet maisrester overalt i de 5000 år gamle jordlagene. Antropologen er dermed overbevist om at maisen den gang var "grunnæringsmidlet i dietten til folket og et kjerneelement i økonomien til denne sivilisasjonen."

Ifølge teamleder Jonathan Haas, var det et overveldende antall funn av spor av mais i de prøvene de undersøkte. 11 av 14 gamle steinverktøyer som ble undersøkt hadde rester av mais. Maispollen ble funnet i jordlag fra tidsperioden. I rester etter menneskelig og dyreavføring fant forskerne maisrester i 69 prosent av prøvene. I de samme prøvene ble det også påvist rester etter søtpoteter og fisk, for det meste ansjos.

Blant de viktigste funnstedene av ekskrementer var ruinbyen Caballete i nærheten av Stillehavskysten. Ruinene er fra en ukjent kultur som ble etablert for omlag 5000 år siden, og som regnes som forgjenger for de senere nazca- og inkakulturene.

Haas mener at mengden av prøver som inneholder maisrester også tilbakeviser tidligere teorier om at denne kornsorten kun ble brukt ved seremonielle anledninger i det gamle Peru. Funnene ble gjort i altfor mange kontekster, og viste dermed at mais var et grunnæringsmiddel i Perus eldste sivilisasjon.

"Forskningen bekrefter endelig viktigheten av jordbruket for å danne en sterk økonomisk base for fremveksten av komplekse, sentraliserte samfunn i utviklingen av de store sivilisasjonene i verdenshistorien," konkluderer Haas.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no