See also:
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 19.12.2013 - Norsk befolkningsvekst har nådd toppen
» 17.12.2013 - Fiskevann og -elver trues av stadig nye arter
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 11.12.2013 - Fortsatt kritisk for fjellreven i Norge
» 04.12.2013 - Stor tilbakegang av fugl på fjellet
» 08.10.2013 - Ernas forskningssatsning tas godt imotChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nesten friskmeldt: Glomma ved Kongsvinger
© Kongsvinger Kommune/Kureren
Viten - Innenriks

Norske elver blir stadig renere

Overraskende ren men med for mye sink: Glomma ved sitt utløp i Fredrikstad

© Morten Brunslid/Visit Oslofjord/Kureren
Kureren, 1. mars 2014
- Mengden næringsstoffer og tungmetaller synker fortsatt i norske elver, bortsett fra i Finnmark hvor nitrogentilførselen til kysten øker, og i Glomma som frakter med seg mer sink. Det viser en ny rapport fra Miljødirektoratet.

På oppdrag fra Miljødirektoratet har Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Bioforsk laget en ny rapport om elvetilførslene og direkte utslipp til norske kystfarvann i 2012. Og det viser seg at trenden med renere elver, som er registrert de siste 25 årene, fortsetter.

Sammenlikning med data nesten 25 år tilbake i tid viser at mengden tungmetaller i norske elver stort sett har gått ned. Det finnes likevel noen unntak, som tungmetallet sink, der det ble observert en økning i Glomma. Årsaken til dette er foreløpig ikke kjent, ifølge Miljødirektoratet.

Tilførselen av næringsstoffer via mange elver har også gått ned i løpet av de siste tiårene, sannsynligvis som følge av tiltak innen avløp og jordbruk. Den ferske rapporten viser imidlertid økt nitrogentilførsel til kysten av Finnmark. Her har det vært en jevn økning siden 2010.

"Tendensen er funnet i alle elvene som overvåkes i denne regionen, og Miljødirektoratet vil følge videre med på om dette kan henge sammen med klimavariasjoner," sier miljødirektør Ellen Hambro i en kommentar til den nye rapporten.

Fra industri og avløpsrenseanlegg var det bare små utslippsendringer både for næringsstoffer og tungmetaller. Funn av miljøgifter som PCB og pesticider var "ubetydelig". Derimot er utslipp av næringsstoffer og kobber fra fiskeoppdrett fortsatt høye og økende, ifølge rapporten.

Renere elver, mer forurensing fra oppdretten
NIVA-målingene tar for seg alle kilder til forurensing av norskekysten, ikke kun det som tilføres via elvene. Og mens langtidstrenden er

Økende utslipp av næringsmidler og kobber: Fiskeoppdrettsanlegg i Storfjorden

© Harald Groven/GNU/Kureren
at norske elver blir stadig renere, er den totale foruensingen av norske kystfarvann heller økende. Dette er først og fremst på grunn av fiskeoppdrett.

Forholdet mellom industri, avløpsrenseanlegg, fiskeoppdrett og naturlig avrenning har endret seg lite de siste årene. Fiskeoppdrett er den viktigste kilden for utslipp av næringsstoffer, med unntak av Skagerrak-regionen, hvor hoveddelen av utslippene kommer via elvene, fulgt av direktetilførsler fra renseanlegg.

Elvene står også for mellom 80 og 90 prosent av metalltilførslene til norskekysten, med unntak av kobber, der en stor andel kommer fra fiskeoppdrett.

Og selv om det fortsatt finnes for mye miljøgifter og næringsstoffer i norske elver, mener Miljødirektoratet at situasjonen for norske elver og innsjøer er "forholdsvis lite påvirket av menneskelig aktivitet, hvis vi sammenlikner med andre land i Europa."

Miljøovervåkingen av norske elver i elvetilførselsprogrammet har pågått siden 1990, og derfor foreligger det nå sammenhengende data fra nesten en 25-årsperiode. Elvetilførselsprogrammet omfatter målinger i 46 norske vassdrag, hvorav ti overvåkes månedlig eller oftere, og 36 overvåkes fire ganger i året. Fire havområder inngår også i rapporteringen: Skagerrak, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

"Arbeidet gjør oss i stand til å følge med på utviklingen i mengden næringssalter og miljøgifter som fraktes til norske kystområder med elvene. Dette danner grunnlaget for å vurdere ulike tiltak som skal begrense problemer som utslippene fører med seg," sier Hambro.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no