See also:
» 22.01.2014 - Retten til abort utvides i Frankrike
» 16.12.2013 - Frankrike nærmere å legalisere aktiv dødshjelp
» 08.11.2013 - Jødehatet øker raskest i Frankrike og Ungarn
» 19.09.2013 - Frankrike forbyr missekonkurranser for barn
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, Tyskland
» 23.04.2013 - Fransk homoekteskap vedtas under sterke protester
» 18.04.2013 - IMF-lederen må svare for seg i fransk rett
» 15.04.2013 - Syv euromillionærer i fransk sosialistregjeringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Emiren av Qatar Hamad Al Thani og FIFAs president Joseph Blatter
© FIFA/Kureren

Frankrike | Qatar
Samfunn

Qatarstrofe: "Petrodollar og Sarkozy skaffet Qatar fotball-VM"

Prosjektert stadion i Doha for fotball-VM i Qatar i 2022

© Qatar2022/Kureren
Kureren
- En fransk magasin hevder at landets tidligere president, Nicolas Sarkozy, lederen i det europeiske fotballforbundet (UEFA), Michel Platini, og statsministeren av Qatar, Hamad Al Thani, avtalte stemmekjøp før valget av vertsland for VM i 2022. Skandalen er allerede kjent som Qatargate.

Magasinet 'France Football' publiserte tidlig i 2013 en 20-siders reportasje med tittelen "Qatargate". Reportasjen presenterer nye fakta, bevis og vitnesbyrd om påstått korrupsjon i idretten og politikken som ledet til Qatars seier i konkurransen mellom vertsland for FIFAs fotball-VM i 2022.

Magasinet - som samarbeider med FIFA og har de beste kontakter innenfor sportsbransjen - beskylder den internasjonale fotballforeningen, den afrikanske konføderasjon, fotballforbundene i Frankrike, De forente arabiske emirater, den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozy og presidenten i UEFA, Michel Platini, for medvirkning i et omfattende komplott som favoriserte interessene til alle involverte.

Platini innrømmer å ha deltatt i "et hemmelig møte" avholdt i Elyséepalasset den 23. november 2010, ti dager før den endelige avstemningen i FIFA. Der deltok også Frankrikes president Nicolas Sarkozy, statsministeren i Qatar, prins Tamim Hamad Al Thani, og Sébastien Bazin, en representant for Colony Capital Fund og daværende eier av det franske fotballaget Paris Saint-Germain (PSG).

Ifølge publikasjonen, ba Sarkozy Platini om å stemme for at VM skulle ble avholdt i Qatar, og ikke hos storfavoritten USA. I møtet ble det også diskutert salg av fotballaget PSG og tv-rettighetene for Frankrikes Ligue 1 til den qatarske kongefamilien. Videre sto en økt deltakelse av Al Thanifamilien i Group Lagardère, hvor Sarkozy hadde nære kontakter, på agendaen.

"En dag ble jeg invitert av Sarkozy på en middag sammen med statsministeren av Qatar. Sarkozy ba meg aldri om å stemme på Qatar under denne middagen. Han inviterte meg til middag, men han visste at jeg ville være uavhengig, og ville stemme på

Emiren av Qatar Hamad Al Thani med kone

© FIFA/Kureren
hvem jeg ville", sier Platini til 'France Football'.

Kort tid etter middagen ble Qatar det første landet i araberverden som fikk ansvaret for å organisere et fotball-VM.

I juni 2011 kjøpte familien Al Thani fotballaget PSG, et lag Sarkozy har vært sterk knyttet til siden barndommen. Og Al Thanifamiliens tv-nettverk, 'Al Jazeera', overtok de eksklusive rettighetene til franske Ligue 1 fra 'Canal+ France' (en tv-kanal som hadde vært kritisk mot Sarkozy).

Kongefamilien i Qatar var blant de viktigste politiske allierte til Sarkozy i løpet av perioden 2007-2012. Regjeringen i Doha støttet militæraksjonen i Libya, ledet gruppen av giverland for Libya, og Qatar ble en svært stor investor til Frankrike, der de er involvert i alle typer virksomheter, ikke bare sport.

I begynnelsen av 2013, ifølge det franske mediet 'Mediapart', besøkte Sarkozy Doha, og der ba han Al Thanifamilien om penger til et investeringsfond på en milliard euro som den tidligere franske presidenten planlegger å etablere i London. Selv om Sarkozy benekter dette, insisterer 'Mediapart' på at Qatar vil være den viktigste økonomiske støttespilleren til ekspresidentens nye virksomhet.

For å forberede seg til fotball-VM, har den qatarske føderasjonen leid flere europeiske trenere og kjøpt inn mange av de mest lovende fotballspillere fra det afrikanske kontinentet. Det er flere bekreftede rapporter om at disse ungdommene raskt får qatarsk statsborgerskap. Qatars nye nasjonalspillere lever og trener på det nye treningssenteret "Campus Aspire" i Doha, som ble bygget av Roger Taillibert, den samme arkitekten som tegnet Parc des Princes, stadionet der PSG spiller.

Zürich den 2. desember 2010: FIFAs president

President Nicolas Sarkozy og Emiren av Qatar Hamad Al Thani

© L'Élysée/Kureren
Joseph Blatter annonserer at Qatar vant avstemningen foran USA, Australia, Sør-Korea og Japan. USA startet som favoritt. Qatar, derimot, hadde allerede før avstemningen fått negativ omtale for angivelige stemmekjøp og hadde uferdige planer i forhold til infrastruktur. Likevel vant Qatar til slutt 14 av de 22 stemmene.

Kort tid etter innrømmer også Platini at han hadde stemt for Qatar: "Jeg stemte for Qatar fordi det var på tide å gå til et land i denne delen av verden. Det hadde vært kandidat fem ganger," sa han den gang.

Etter avsløringene har Platini sendt ut en uttalelse der han hevder at hans stemme var "helt uavhengig". Han hevder at det er ren "løgn" og "spekulasjon" når stemmen hans for Qatar settes i forbindelde med qatarske investeringer i Frankrike.

Men magasinet 'France Football' holder å sitt.

Reportasjen i 'France Football' hevder videre at Qatar sikret seg seieren med å tilby "konvolutter" og gaver til forskjellige nasjonale fotballforeninger, spesielt asiatiske og karibiske. Disse stemmene skulle vise seg å bli avgjørende.

VM arrangørene svarer i en pressemelding at de "fra begynnelse til slutt" har respektert "de høyeste standardene for etikk og moral". FIFA har nektet å kommentere påstandene, men har bedt etikkomisjonen sin å foreta "en grundig undersøkelse" av prosessen rundt utdelingen av VM 2022.

'France Football' konkluderer reportasjen sin med å be om at avgjørelsen om å utpeke oljenasjonen Qatar til vertskap for fotball-VM 2022 tilbakekalles, og å gjenåpne hele prosessen. Ifølge Eric Champel, en av gravejournalistene som sto for undersøkningen, er mistankene om at avstemningen har vært et resultat av korrupsjon rett og slett "for mange".    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no