See also:
» 11.02.2014 - FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring
» 31.10.2013 - Europa våkner og vurderer tiltak mot USAs spionasje
» 24.10.2013 - "Flere europeiske regjeringer avlyttes av USA"
» 23.10.2013 - Svar på spionasje: EU vil bryte banksamarbeid med USA
» 04.09.2013 - Brasil gir politibeskyttelse til Snowden-journalist
» 03.09.2013 - Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA
» 03.07.2013 - Bolivia rystes av "kidnappingen" av presidenten i Europa
» 01.07.2013 - Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåking











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Brasils president Dilma Rousseff under toppmøtet mellom Brasil og EU på mandag
© Planalto/Kureren
Politikk - Europa | Brasil

Brasil og EU samles om å skape nettuavhengighet fra USA

Enige: Brasils president Dilma Rousseff og EU-rådets leder Herman Van Rompuy i Brussel

© Planalto/Kureren
Kureren, 25. februar 2014
- Under toppmøtet mellom Brasil og EU i Brussel denne uken annonserte partene byggingen av en undersjøisk kommunikasjonskabel mellom Brasil og Portugal. Målet er å redusere avhengigheten av USA og hindre spionasje, noe selv Brasils president har vært offer for.

Myndighetene i Brasilia truet med tiltak mot USA da det i høst ble kjent at amerikanerne hadde spionert på Brasils president Dilma Rousseff, regjeringen og bedrifter i landet. Allerede i september foreslo brasilianske myndigheter å legge en direkte sjøkabelforbindelse til Europa, noe som begge parter er blitt enige om nå.

På mandag startet toppmøtet mellom Brasil og EU i Brussel, og den dirkete sjøkabelforbindelsen mellom Brasil og Europa var en av de store sakene på møteagendaen.

"Vi vil ha trygge kommunikasjonssystemer som både EU og Brasil kan stole på," sa den brasilianske presidenten under en pressekonferanse sammen med EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso og EU-rådets leder Herman Van Rompuy på mandag.

For president Rousseff har nettuavhengigheten fra USA vært et av de høyeste punktene på agendaen for internasjonalt samarbeid siden i høst. I Brasil begynte man derfor å legge planer for en ny sjøkabelforbindelse over Atlanterhavet, som vil strekke seg over 5.600 kilometer fra den brasilianske byen Fortaleza til den portugisiske hovedstaden Lisboa.

Den nye kabelen vil konkurrere med forbindelsen som nå sender data fra Sør-Amerika til USA via Miami, og som er drevet av spanske Telefónica. Kun via dette knutepunktet i USA sendes det digitale signaler videre til Europa, og på denne omveien blir også samtlig kommunikasjon fra Sør-Amerika registrert av USAs etterretningsbyrå NSA.

Dette krever Brasil nå en slutt på. "Vi må respektere privatlivet, menneskerettighetene og nasjonenes suverenitet. Vi ønsker ikke at våre bedrifter skal bli spionert på," sa Rousseff på mandag, med direkte henvisning til USA.

Usikker finansiering
Likevel er partenes enighet i Brussel fortsatt relativt uforpliktende. Både brasilianske og europeiske kilder bekrefter at det fortsatt ikke er funnet noen løsninger for å finansiere dette storprosjektet. Myndighetene i Brasilia og Brussel må fortsatt finne de 135 millioner euro (1,1 milliarder kroner) som trenges for å fullføre prosjektet.

Men ifølge kilder i den brasilianske regjeringen forventer man at et nytt konsern skal være på plass før sommeren dette året. Konsernet kommer trolig til å bestå av den statlige brasilianske teleoperatøren Telebrás, det private spanske selskapet IslaLink og et brasiliansk investeringsfond. Ingen statlig europeisk kapital synes å være involvert.

"Vi jobber med finansieringen av dette prosjektet, som er viktig fordi det vil skape en ny kanal, en ny rute for høyhastighetskommunikasjon," sa den brasilianske viseutenriksministeren, Antonio da Rocha Paranhos, i en uttalelse i går.

"Det er i vår interesse å løse dette problemet sammen med europeerne og få til en europeisk deltakelse i finansieringen av prosjektet," forklarte han. Paranhos mener at prosjektet, i til

Brasils viseutenriksminister Antonio da Rocha Paranhos: "Vi jobber med finansieringen av prosjektet"

© IISD/Kureren
legg til å styrke sikkerheten i digital kommunikasjon, også vil gi fordeler innen områder som utdanning, forskning, innovasjon og handel.

Og under EU-Brasil-toppmøtet ble det i går lansert en arbeidsgruppe som skal vurdere de økonomiske spørsmålene ved sjøkabelen. Gruppen skal legge planer om finansieringen og investeringer fra både brasiliansk og europeisk side, samt sørge for en ryddig konkurransesituasjon når kabelen igangsettes..

Spionasjeskandale
Hele spørsmålet om en direkte sjøkabel for digital kommunikasjon mellom Brasil og Europa kom som en direkte følge av avsløringene om massiv amerikansk spionasje i Brasil. Like stor spionasje i Europa fra byrået NSA har også gjort europeerne lydhøre overfor ønsker om "sikrere" telekommunikasjon, og også i Europa vurderes det nå ny infrastruktur for å gjøre seg mindre avhengig av USA.

Det var i september i fjor at den brasilianske tv-kanalen Globo avslørte hemmelige dokumenter som viste at NSA spionerte på innholdet i telefonsamtaler, e-post og mobilmeldinger til Brasils president Dilma Rousseff. Også flere av de nærmeste rådgiverne hennes og flere sentrale ministere i Brasils regjering ble avlyttet, viste det seg.

Dokumentene, som også avslørte at Mexicos president Enrique Peña Nieto ble overvåket, ble offentliggjort av The Guardians journalist Glenn Greenwald, som bor i Brasil, og som i sin tur hadde fått dem av varsleren Edward Snowden. Greenwald har vært sentral i formidlingen av Snowden-dokumentene.

Etter at nyheten ble kjent, innkalte den brasilianske presidenten til et krisemøte i presidentpalasset og Rousseff annullerte et planlagt offisielt besøk til USA, der hun skulle treffe president Obama.

Les mer om USAs spionasjeskandale i denne artikkelen: "Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA".

Som følge av skandalen utviklet Brasils regjering en handlingsplan for å ruste landet bedre mot NSAs spionasje. Blant planene er å lansere en statlig sponset e-posttjeneste som skal fungere som et alternativ til Gmail, Yahoo Mail, Hotmail og andre USA-baserte e-posttjenester. Også egne søkemotorer blir diskutert. Videre skal internasjonale selskap som opererer i Brasil tvinges til å ha sine servere på brasiliansk jord, slik at brasiliansk lov gjelder for datalagringen og i forhold til personvernet.

Men det første tiltaket på listen er å anlegge den undersjøiske optiske kabelen fra Brasil til Portugal, og slik lede Brasils internasjonale datatrafikk vekk fra USA. Og enigheten om dette i Brussel denne uken tyder på at brasilianske myndigheter er innstilte på å følge opp planene fra i høst.

Les mer om Brasils reaksjoner på USAs spionasje i denne artikkelen: "Brasil planlegger Internett-uavhengighet fra USA".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no