See also:
» 11.02.2014 - FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring
» 29.01.2014 - EU-valgkampen: Martin Schulz versus ukjent
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 03.01.2014 - Nye angrep på FrP i internasjonal presse
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 14.11.2013 - Europas høyreekstreme partier forbereder samling
» 30.10.2013 - Malta: "Kutt EU-bistanden til utvandrerlandene"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bolivias president satt fast på flyplassen i Wien i natt
© Telesur/Kureren
Politikk - Europa | Bolivia

Bolivia rystes av "kidnappingen" av presidenten i Europa

Bolivias regjering, med visepresident Álvaro García Linera i midten, protesterer mot hendelsene

© Presidencia de Bolivia/Kureren
Kureren, 3. juli 2013
- Bolivias regjering fordømte i morges at Frankrike, Portugal, Italia og Spania satt livet til president Evo Morales i fare. Landene nektet presidentflyet tilgang til sine luftrom i går kveld etter ryktene om at varsleren Edward Snowden var ombord.

Bolivias president Evo Morales måtte vente hele natten i Wien etter en nødlanding. Nødlandingen ble nødvendig etter at fire europeiske land - Frankrike, Portugal, Italia og Spania - nektet ham å fly over sine luftrom da Morales fløy fra Russland til Bolivia i går kveld.

Offisielt var dette på grunn av "tekniske årsaker". Men den virkelige grunnen viste seg å være mistanken om at den ettersøkte tidligere CIA-analytikeren Edward Snowden kunne være ombord på flyet for å forlate Russland, der han har vært på flyplassen i Moskva i de siste 10 dagene.

Ifølge kilder i den bolivianske regjeringen, var det først Portugal som forbød presidentflyet å stoppe i landet for å fylle bensin, mens Frankrike nektet flyet å krysse sitt luftrom og å fylle drivstoff. Italia og Spania fulgte opp med likelydende forbud. Dermed risikerte presidentflyet å gå tom for drivstoff mens det sirklet målløst rundt i flere timer og til slutt måtte nødlande i Wien.

Morales selv, benektet i Wien at Snowden var ombord på flyet og sa: "Jeg har aldri sett ham i Moskva" og det var "ikke noen diskusjoner i det hele tatt" om dette med russiske myndigheter under det offisielle besøket i Moskva.

Snowden er i ikke i flyet
Samtidig forklarte talsmannen for Østerrikes innenriksdepartementet, Karl-Heinz Grundböck, at det ble gjennomført en passkontroll for alle passasjerene på presidentflyet. Men østerriksk politi fikk ikke komme inn i flyet og fikk derimot garantier fra selveste Morales om at Snowden ikke var ombord.

"Vi stoler på at disse påstandene er riktige," sa Grundböck, og la til at "det ikke uten videre er lov å ta seg inn i et presidentfly, siden det finnes regler for dette i folkeretten."

Men litt senere uttalte den østerrikske utenriksministeren, Michael Spindelegger, at politiet hadde gjort en "frivillig registrering" av flyet uten å finne noen spor etter Snowden. "Det finnes ikke noen blindpassasjer ombord på presidentflyet, og dette er en viktig informasjon for alle. Det har vært så store rykter rundt dette at det har forårsaket globale problemer," innrømmet Spindelegger.

Spanias ambassadør prøvde å komme seg inn på flyet
Men, ifølge Morales' versjon, gikk også den spanske ambassadøren i Wien, Alberto Carnero, til flyplassen ved daggry, med en klar intensjon - å få tilgang til flyet. "Han ba meg om å få ta en kaffe ombord for å se på flyet. Og innerst inne ønsket han bare å sjekke innholdet og hva vi hadde der. Jeg sa til ham at dette ikke var mulig, ifølge folkeretten. Dessuten er ikke jeg en forbryter, slik at de kan tro at de kan ta over kontrollen over flyet," sa en åpenbart irritert Morales.

Men østerrikernes forsikringer og ambassadørens besøk ser ut til å ha hatt virkning. Kanskje for å unngå en større diplomatisk krise med Bolivia, har Spania endelig akseptert at Morales fly i dag kan krysse spansk luftrom og stoppe på Kanariøyene for å fylle drivstoff. Også Frankrike åpnet sitt luftrom for presidentflyet.

Bolivia fordømmer "kidnapping"
Samtidig fordømte Bolivias visepresident Álvaro Garcia Linera i natt at "president Evo Morales har blitt kidnappet av imperialistene og holdt tilbake i Europa." Med støtte fra alle medlemmene i regjeringen, og som landets fungerende president, fordømte García Linera også det åpenbare bruddet på Wien-konvensjonen om offisielle flyreiser og bruk av luftrom og flyplasser.

Bolivias visepresident sa at regjeringene i Paris, Lisboa, Roma og Madrid hadde brutt folkeretten da de hindret det bolivianske presidentflyet å benytte deres luftrom og å fylle drivstoff på en fransk flyplass. Dette hadde, ifølge García Linera, satt livet til president Morales i fare, da presidentflyet trengte drivstoff etter tre og en halv time i luften etter avgangen fra Moskva.

"Det er et absolutt brudd på Wien-konvensjonen som sier at flyene til statsledere ikke kan blokkeres og har immunitet," understreket Bolivias visepresident.

Flere latinamerikanske land har i dag støttet den bolivianske protesten og kaller hendelsene et brudd på folkeretten. Støtteerklæringene kommer særlig fra Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner, Ecuadors president Rafael Correa og Venezuelas president Nicolás Maduro. Alle tre ringte opp president Morales flere ganger mens han var "bortført" i Wien, bekrefter den bolivianske presidenten selv.

Protestene mot behandlingen av president Morales i Europa ble i dag også fulgt opp av lederen for Organisasjonen av amerikanske stater (OAS). Den latinamerikanske unionen UNASUR vurderer nå å holde et ekstraordinært toppmøte for å diskutere hendelsene og utstede en felles protest.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no