See also:
» 05.03.2014 - Mest vold mot kvinner i Norden, minst i katolske land
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 07.11.2013 - EU-domstol sier homoseksualitet er asylgrunnlag
» 18.10.2013 - Oslofolk blant Europas mest fornøyde med byen sin
» 14.10.2013 - "880.000 holdes som slaver i dagens Europa"
» 10.10.2013 - 43 millioner europeere har for lite matChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Norske Luca må la seg sterilisere for å skifte juridisk kjønn. "Uaktuelt," sier han.
© Kristin Rødland Buick/AI/Kureren
Samfunn - Europa | Innenriks

Norge er versting i Europa på transpersoners rettigheter

Patricia Kaatee er rådgiver for Amnesty International i Norge

© AI/Kureren
Kureren, 4. februar 2014
- "Norge bryter menneskerettene til transpersoner som ønsker å endre juridisk kjønn," fastslår Amnesty International i en rapport om syv europeiske land i dag, der Norge fremstår som en av verstingene. Vilkårene for endring av juridisk kjønn i Norge har vært uendret siden 1970-tallet.

Norge er blant de europeiske landene som sterkest bryter menneskerettene til transpersoner som ønsker å endre sitt juridiske kjønn. Dette kommer frem i Amnesty Internationals nye rapport om transpersoners situasjon i Europa, som ble publisert i dag.

Rapporten beskriver hvordan transpersoner i Norge blir tvunget til å gjennomgå blant annet uønskede kirurgiske inngrep før de kan få sitt nye navn og kjønn på førerkort, bankkort og registrert i fødselsregisteret.

Godkjenningsprosessen i Norge for transpersoner som vil endre juridisk kjønn kan ta over ti år. Og på veien mot kjønnsskiftet blir de pålagt psykiatriske tester, hormonbehandling og blant annet en irreversibel sterilisering, også i de tilfellene transpersonen ikke ønsker et komplett fysisk kjønnsskifte.

Ifølge Amnesty "blir transpersoner dermed tvunget til å ta umulige valg. De må enten akseptere å gjennomgå psykiatrisk og medisinsk behandling beordret av myndighetene, eller leve med kjønnet de ble tildelt ved fødselen selv om det strider mot deres identitet og utseende."

"Det er forferdelig at transpersoner som ønsker å endre kjønnet de ble tildelt ved fødselen møter slike invaderende, nedverdigende og umenneskelige hindringer," kommenterer Patricia Kaatee, rådgiver i Amnesty Norge.

Også Danmark og Finnland er verstinger
Amnestys rapport fokuserer på situasjonen i syv europeiske land. Rapporten oppsummerer prosedyrene for endring av juridisk kjønn i disse landene, og Amnesty mener myndighetene i Danmark, Finland, Frankrike, Norge, Belgia og Tyskland bryter grunnleggende menneskerettigheter.

Heller ikke i liberale Danmark er situasjonen mye bedre enn i Norge, viser rapporten. Transkjønnethet står fortsatt på det danske helsetilsynets liste over psykiske lidelser. Danske transpersoner må gjennomgå en stor operasjon og steriliseres og deres foreldre må intervjues og "redegjøre for deres voksne barns seksualitet i barndommen" før juridisk kjønn kan endres. Prosessen tar, ifølge Amnesty Danmark, mange år.

Selv i Frankrike, som ikke har et spesifikt lovverk om endring av kjønn, har domstolene kommet frem til liknende krav. Transpersoner tvinges til å endre sin sivile status og oppløse et eventuelt ekteskap, fremlegge en psykiatrisk diagnose om transkjønnethet og underlegge seg kirurgiske inngrep som fysisk endrer kjønnet og medfører sterilisering, ifølge Amnesty Frankrike.

Slik er situasjonen for transpersoner i et stort antall vesteuropeiske land, som ellers har en liberal lovgivning overfor seksuelle minoriteter. Og problemet er mer omfattende enn man kan tro. Ifølge Amnestys anslag bor det nemlig 1,5 millioner transpersoner, kun i EU.

Krav om sterilisering
"Transpersoner møter ofte mange utfordringer før de kan forsone seg med sin identitet, og problemene blir forsterket av en omfattende statlig diskriminering," påpeker Kaatee fra Amnesty Norge. Hun minner om at mange stater har fastsatt strenge

Danskamerikanske Joshua Bryan fortalte i 2012 om vanskene med kjønnsskifte i Danmark til avisen Berlingske

© Faksimile (Berlingske, des. 2012)
betingelser for endring av juridisk kjønn og at godkjenningsprosessen stort sett tar flere år.

Amnesty Norge mener nå det er på tide å endre betingelsene for endring av juridisk kjønn, som i Norge ble fastsatt gjennom en administrativ prosedyre på 1970-tallet.

"Norske myndigheter må sikre at transpersoner kan få en juridisk anerkjennelse av sitt kjønn som er i samsvar med den enkeltes oppfatning av egen kjønnsidentitet gjennom en rask, tilgjengelig og åpen prosedyre som ivaretar den enkeltes rett til privatliv. Norske myndigheter kan ikke stille betingelser som bryter med menneskerettighetene," krever Kaatee.

Blant kravene som bryter klarest med menneskerettene til transpersoner er sterilisering, ifølge Amnestys tolkning.

"Umulige valg"
Blant dem som er intervjuet i den omfattende rapporten er norske Luca. Luca er en ung transkjønnet mann, født som kvinne, som ble henvist til Rikshospitalets seksjon for transseksualisme i 2010. Luca ønsker ikke å gjennomgå kirurgi på kjønnsorganene, slik det i dag stilles krav om.

"Jeg ønsker at mitt juridiske kjønn skal være mann, men juridisk sett er jeg fremdeles kvinne. Jeg kan i teorien oppnå en bekreftelse av mitt kjønn, men bare hvis jeg godtar å bli sterilisert. Dette er uaktuelt for meg," sier Luca.

En annen er Joshua Bryan, som lever med to identiteter. Han ble født som kvinne, men skiftet kjønn i sitt hjemland USA. Senere dro han til Danmark for å bo sammen med sin danske kone. Men i Danmark har Joshua både et kvinnelig navn og fødselsnummer, fordi han ikke ønsker å gjennomgå en stor operasjon og få fjernet livmor og eggstokker.

Dermed er Joshua i en juridisk limbo som får store konsekvenser i hverdagen hans. Blant annet får han ikke lov til å kjøre bil. "Hvorfor gjennomføre en så stor operasjon når ingen likevel kan se hva som er inne i meg," spør Joshua.

"Folk blir tvunget til å ta umulige valg, og må enten godta å bli utsatt for en krenkende behandling beordret av myndighetene, eller blir nødt til å leve med kjønnet de ble tildelt ved fødselen selv om det strider mot deres identitet og utseende," sier Kaatee fra Amnesty Norge.

"Anerkjennelse av juridisk kjønn er avgjørende for å kunne ivareta transpersoners menneskerettigheter," konkluderer Amnesty-rapporten. "Transkjønnede personer står i fare for å bli utsatt for omfattende diskriminering når de fremviser offentlige dokumenter som pass eller som viser navn eller kjønnsrelatert informasjon som ikke gjenspeiler deres faktiske kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk."

Ifølge Helsedirektoratet er det i Norge rundt 120 personer som refereres til Rikshospitalets Seksjon for transseksualisme hvert år. Men det finnes ikke noe anslag over det totale antallet transpersoner i Norge. Foreningen for transpersoner bruker tallet 0,3 prosent av befolkningen som et nøkkeltall for hvor mange som er transpersoner. I Norge vil dette i så fall bety at det finnes 15.000 transpersoner.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no