See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kos i Sofienbergparken i Oslo: Byborgerne er særlig fornøyd med grøntområdene
© Even Westvang/Flickr/Kureren
Samfunn - Innenriks | Europa

Oslofolk blant Europas mest fornøyde med byen sin

Helt konge: Danske Aalborg topper listen over Europas mest fornøyde byborgere

© Peter Martin Jørgensen/Flickr/Kureren
Kureren, 18. oktober 2013
- Livskvaliteten i Oslo er blant de aller beste i europeiske storbyer, ifølge en omfattende EU-undersøkelse. I ingen annen europeisk hovedstad er beboerne mer fornøyd med byen sin enn i nettopp Oslo, mens Aten-boerne er de minst fornøyde med byen sin.

I årets rapport om "livskvaliteten i europeiske byer" peker EU på Oslo som en av kontinentets beste byer å leve i, ifølge utsagnene til byenes egne innbyggere. Hele 97 prosent av Oslos borgere er "fornøyde" med byen sin, mot kun 52 prosent av innbyggerne i Aten.

Den store EU-undersøkelsen er foretatt i 79 større europeiske byer, inkludert alle hovedstedene på vårt kontinent unntatt de østligste landene. I land med flere storbyer, er også disse tatt med, mens Oslo er den eneste norske byen i undersøkelsen. Totalt 500 byborgere er intervjuet om livskvaliteten i hver enkelt by.

Den byen som skårer aller høyest i forholdt til livskvalitet er norddanske Aalborg, der 99 prosent av innbyggerne er generelt fornøyde med byen sin. Også i nordtyske Hamburg gjelder dette hele 98 prosent. Deretter kommer Oslo, sammen med København og Zürich, med 97 prosent fornøyde innbyggere.

Men europeiske byborgere er stort sett svært fornøyde, viser det seg. Det er nemlig kun i fire europeiske storbyer at mer enn en fjerdedel av beboerne er generelt misfornøyde, og alle disse sliter med store økonomiske problemer på grunn av eurokrisen. Det er flest misfornøyde borgere i den greske hovedstaden Aten samt byene Napoli og Palermo i Italia.

Oslo topper på flere felt
Blant de feltene Oslo skårer høyest er kulturen, og det er tydelig at Oslo-borgerne nå mener at de lever i en kulturby. Oslofolk er nemlig blant de mest fornøyde med kulturtilbudet de finner i byen sin, på linje med befolkningen i kulturbyer som Wien, Paris, Praha og Amsterdam. Godt over 90 prosent av oslofolk er fornøyd med hovedstadens kulturliv.

Men det er selvsagt på en del av de sosiale indikatorene at Oslo skårer høyest i en europeisk sammenheng.

Der Oslo med avstand topper listene, er på spørsmålet om hvor enkelt det er å finne jobb i byen. 70 prosent av Oslo-

Borgerne er fornøyd med kulturbyen Oslo: Munch-museet

© Munch-museet/Kureren
borgerne mener dette er "enkelt". Den tsjekkiske hovedstaden kommer på andreplass her, med 63 prosent, og det er kun 8 europeiske byer der over halvparten mener det er enkelt å finne arbeid. I Palermo sier hele 98 prosent at det er vanskelig, og i Malaga sier 94 prosent det samme.

Også når det gjelder husholdningenes fornøydhet med egen økonomi ligger Oslo på topp-fem-listen. Hele 89 prosent av oslofolk er fornøyd med privatøkonomien. Men Oslo må se seg slått av både Aalborg og Stockholm på denne rankingen.

Derimot er osloborgerne Europas mest fornøyde med sin egen arbeidssituasjon og jobb. Hele 81 prosent sier seg fornøyd på dette feltet i Oslo, på en liste som ellers domineres av mange franske byer.

Mangler innen miljø og offentlig transport
På miljøfronten peker Oslo seg derimot ikke ut som en by der beboerne er fornøyde, med ett unntak. Godt over 90 prosent av oslofolk synes de har en god tilgang på grøntområder, men innbyggerne i sørtyske München er enda mer fornøyd med grøntområdene sine enn den norske hovedstadens beboere.

Det er også flere sentrale felt der Oslo ikke når opp på den europeiske topp-ti-listen over fornøyde borgere. Oslo utmerker seg ikke med stor fornøydhet hva angår offentlig transport, tilbud av helsetjenester, utdanningstilbudet, vedlikehold av byen, boligmarkedet, sikkerhet og tillit borgerne imellom, kommunale tjenester og flere sentrale miljøstandarder.

Oslo hadde, ifølge undersøkelsen, også utmerket seg ved å være en de få byene der befolkningen synes at offentlig transport var blant de viktigste utfordringene å gripe fatt i. Dette var blant de temaene som engasjerte oslofolk aller mest.

Mer informasjon:
Hele EU-rapporten er tilgjengelig på denne lenken (på engelsk, i pdf-format).    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no