See also:
» 05.03.2014 - Mest vold mot kvinner i Norden, minst i katolske land
» 04.02.2014 - Norge er versting i Europa på transpersoners rettigheter
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 07.11.2013 - EU-domstol sier homoseksualitet er asylgrunnlag
» 18.10.2013 - Oslofolk blant Europas mest fornøyde med byen sin
» 14.10.2013 - "880.000 holdes som slaver i dagens Europa"
» 10.10.2013 - 43 millioner europeere har for lite matChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kun hver tiende arbeidstaker i Norge er midlertidig ansatt
© Norges Bank/Kureren
Samfunn | Viten - Europa | Innenriks

Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"

Forsker Jørgen Svalund disputerte om nordisk arbeidsliv under finanskrisen

© UiO/Kureren
Kureren, 12. desember 2013
- En ny norsk doktorgradsavhandling viser at det ikke blir flere arbeidsplasser av å gi bedriftene enklere tilgang til midlertidige stillinger. Derimot viser erfaringer fra kontinentet at en slik liberalisering heller gir et todelt arbeidsmarked.

Jørgen Svalund forsvarte nylig sin doktorgradsavhandling om arbeidsmarkedene i de nordiske landene før og under finanskrisen ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitet i Oslo. Studien kom frem til overraskende konklusjoner om virkningen av å liberalisere tilgangen til midlertidige stillinger.

"Å være godt integrert i arbeidsmarkedet innebærer å ha en fast jobb. Muligheten til å bli godt integrert i arbeidsmarkedet ser ut til å være bedre i Norge, hvor det er vanskelig å ansette folk midlertidig, enn i Sverige, hvor dette er lett," sier Svalund til LO-organet arbeidslivet.no.

"I Norge, som har strenge regler for midlertidig ansettelser, hadde du langt større sjanse til å få en fast stilling dersom du var arbeidsledig enn dersom du var midlertidig ansatt i Sverige," slår Svalund fast.

Blant funnene i studien var at kun hver tiende arbeidstaker i Norge og Danmark var midlertidig ansatt i perioden 2000-07, mens dette gjaldt hver sjette i Finland og Sverige. Blant de arbeidsløse som fikk seg jobb gikk mange flere til midlertidige stillinger i Sverige og Finland enn i Norge og Danmark. Og de som hadde en midlertidig jobb hadde langt større risiko for å havne i arbeidsledighet i Sverige enn i Norge.

Overfor LO-organet avviser Svalund argumentene som ofte presenteres for å "myke opp arbeidsmiljøloven for å hjelpe flere inn i arbeidslivet," slik blant annet arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) har uttalt seg. Ingen internasjonale studier har kunnet påvise at en enklere tilgang til midlertidige stillinger skaper flere arbeidsplasser eller hjelper flere ut i fast jobb.

"Enkelte analyser tyder på at strengt stillingsvern kan ha en viss utestengningseffekt, så for noen personer kan dette være viktig for å få en fot innenfor

Arbeidsminister Robert Eriksson ønsker å "myke opp arbeidsmiljøloven"

© Arbeidsdepartementet/Kureren
. Men kostnaden er at desto flere arbeidstakere lettere blir «sittende fast» i dårlige jobber under dårlige vilkår, uten tilbud om å utvikle seg," påpeker Svalund.

Resultatet kan raskt bli et todelt og mindre fleksibelt arbeidsmarkedet, slik man opplever det i mange land på kontinentet. Personer med fast jobb nøler med å bytte beite av frykt for å miste sine opparbeidede rettigheter, mens de med midlertidige stillinger må leve med en vedvarende usikkerhet.

Denne "stillingskrigen" er en rådende utvikling i store deler av Europa, mener Svalund. "I land som Frankrike, Spania og Italia ser man den samme trenden mot et todelt arbeidsmarked. En stor andel av arbeidsstyrken må veksle mellom midlertidige stillinger og arbeidsledighet, uten å ha noen særlig lyse utsikter til en fast jobb," sier forskeren til arbeidslivet.no.

Svalund refererer seg i stor grad til studier gjort på kontinentet i de siste årene. Han viser til at OECD inntil nylig presset på for liberaliseringer og mente at midlertidige ansettelser bidro til å gjøre arbeidsmarkedet mer fleksibelt. "I de senere år har de gått tilbake på dette," slår han fast.

Likevel er det ett stort unntak i den nordiske studien til Svalund, og det er Danmark. Der er det liberale ordninger for midlertidige tilsettinger, men også et like svakt stillingsvern for fast ansatte. Dette ser ut til å skape den samme dynamikken og fleksibiliteten i det danske arbeidslivet som i det norske, der stillingsvernet står sterkt og det er lite adgang til midlertidighet.

I Sverige er det derimot en ubalanse, påpeker Svalund. Der er stillingsvernet for fast ansatte like strengt som i Norge, men adgangen til midlertidighet er svært liberal. Dermed har arbeidsmarkedet i Sverige blitt mer todelt enn i Danmark og Norge.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no