See also:
» 05.03.2014 - Mest vold mot kvinner i Norden, minst i katolske land
» 04.02.2014 - Norge er versting i Europa på transpersoners rettigheter
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 07.11.2013 - EU-domstol sier homoseksualitet er asylgrunnlag
» 18.10.2013 - Oslofolk blant Europas mest fornøyde med byen sin
» 14.10.2013 - "880.000 holdes som slaver i dagens Europa"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Azra er en av de mange nye hjemløse i Montenegro, og må overnatte på en busstasjon i hovedstaden Podgorica
© Røde Kors/Portal Vijesti/Kureren
Samfunn - Europa

43 millioner europeere har for lite mat

De mange nye bostedløse i Spania får kun hjelp fra organisasjoner som Røde Kors

© Luis Rubio/Spanias Røde Kors/Kureren
Kureren, 10. oktober 2013
- Røde Kors presenterer i dag sjokktall om den nye fattigdommen i Europa, som truer med å velte den sosiale balansen på kontinentet og vedvare i flere tiår. Antall hjelpetrengende har økt med hele 75 prosent siden 2009 og utrolige 43 millioner europeere får ikke nok mat.

"Europa er inne i sin verste humanitære krise på over 60 år," sier lederen for det internasjonale Røde Kors, etiopieren Bekele Geleta, i forbindelse med en stor rapport om hvordan nyfattigdommen etter 2009 har påvirket livet til titals millioner europeere.

Og det kommer ikke til å gå over raskt, selv om Europa skulle oppnå en uventet rask økonomisk vekst, advarer Geleta. Han viser til Latvia, som ble kastet ut i dyp krise allerede i 2008, men som har opplevd stor økonomisk vekst de siste årene og "offisielt" er kommet ut av krisen. Likevel går ikke antall nødlidende ned i Latvia, og den lokale Røde Kors-organisasjonen deler fortsatt ut mat til 140.000 personer i det baltiske landet, over tre ganger mer enn i 2009.

"Videre har enorme kutt i helsebudsjettene ført til at de nasjonale helsesystemene er svekket, investeringene i forebyggende tiltak er blitt redusert og folk har fått mindre tiltro i systemene," observerer de 22 nasjonale Røde Kors-organisasjonene som har bidratt med data til rapporten. Dermed vil den sosiale krisen forlenges, konkluderes det.

"Selv om vi har full forståelse for at regjeringene må spare penger, så advarer vi sterkt mot store kutt i helsevesenet og velferdsgodene fordi dette vil bli dyrere på lengre sikt," påpeker Geleta.

Allerede nå ser man konsekvensene av de store kuttene i velferdsstaten i store deler av Europa siden 2009. "Det er mange liv som har blitt kastet ut i kaos, og det ser ut til at det skjer en gradvis forverring i situasjonen," sier Røde Kors-lederen. "Det er millioner som lever fra dag til dag, uten noen form for oppsparte midler eller andre buffere som kan hjelpe dem når det kommer uforutsette utgifter," advarer han.

120 millioner kan bli fattige
Og fattigdomstallene som presenteres i den omfattende rapporten er ikke mindre enn sjokkerende. Det er 120 millioner europeere som nå risikerer å falle under fattigdomsgrensa. I Romania risikerer 49 prosent

Etiopieren Bekele Geleta leder det internasjonale Røde Kors og er bekymret for situasjonen i Europa

© Jean-Marc Ferré/UN Photo
av landets befolkning å ende opp i fattigdom. For land som Bilgaria og Latvia gjelder dette 40 prosent av befolkningen, og vesteuropeiske land som Spania og Frankrike opplever den samme tendensen.

Fattigdommen rammer også for første gang yrkesaktive europeere. Ni prosent av alle sysselsatte europeere lever allerede under fattigdomsgrensa, og en fjerdedel av dem som mottar støtte fra Røde Kors i Frankrike har jobb. Disse lavlønte sysselsatte har opplevd høyere avgifter og utgifter, samtidig med at lønnsnivået er blitt presset ned. Mange har også havnet i personlig gjeld og risikerer å skli ytterligere ned i fattigdommen.

I 2012 delte Røde Kors ut mat til 3,5 millioner europeere. Dette representerer en økning på hele 75 siden 2009, oppsummerer rapporten. Totalt anslår Røde Kors at rundt 43 millioner europeere ikke har nok mat hver dag.

Eksplosjon i antall nyfattige
Fra Italia kan Røde Kors-leder Francesco Rocca melde om en dramatisk økning i nyfattige. "For øyeblikket gir vi nødhjelp til 400.000 husstander," sier Rocca. Der deler organisasjonen ut alt fra basismatvarer, nødvendig medisiner, skolebøker, hygieneartikler og hjelper til med å betale strømregninger og andre basistjenester. Nøden er sjokkerende, melder Rocca.

Også de andre nasjonale Røde Kors-organisasjonene melder om en dramatisk økning i antall nyfattige og omfanget av problemer disse står overfor. I Spania melder lederen for det nasjonale kontoret, Antoni Bruel, at de nå deler ut hjelpepakker til 2,4 millioner spanjoler som strir med å velge mellom strømregningen eller mat til barna, eller som allerede er kastet ut av boligene sine. I 2008 var det 900.000. Det er særlig ungdommen, som ikke finner jobb, og personer over 50 år som er de hjelpetrengende i Spania, ifølge Bruel.

I Frankrike, som ikke har opplevd de verste krisetiltakene enda, er det 350.000 personer som har falt under fattigdomsgrensen i løpet av de siste tre årene. "

Matutdeling for nødlidende i Beograd, i Serbia

© Røde Kors i Serbia/Kureren
Dessverre blir disse økende behovene møtt med kutt i offentlige ordninger," beklager lederen for Frankrikes Røde Kors, Jean-Jacques Eledjam.

Samtidig er middelklassen i ferd med å krympe i de fleste europeiske landene. I Romania hadde 20 prosent av befolkningen klart å etablere seg i middelklassen i 2008, mens dette er gått ned til 10 prosent nå. I Ungarn har 80 prosent av middelklassen ikke råd til å betale en uforutsett regning og står derfor utsatt til. Selv i Tyskland er det 5,5 millioner som har forlatt middelklassen og blitt omdefinert som lavtlønnede i løpet av de siste 15 årene.

Og krisen rammer uforutsett. "I løpet av bankkrisen på Kypros tidligere i år opplevde hjelpearbeidere fra det lokale Røde Kors den pussige situasjonen at de ble oppsøkt av folk som kom i dyre biler og ba om hjelp. Folk hadde mistet alt over natten og var ikke i stand til å kjøpe mat eller betale alle regningene sine," står det i rapporten.

Krav om nytenkning
Røde Kors-rapporten, med tittelen "Think differently", oppfordrer styresmaktene i Europa om å se på nye måter å jobbe seg ut av krisen på, slik at man unngår å uthule velferden på kontinentet i flere tiår fremover. Man må komme tilbake til den gamle normen der det å "skape forutsigbarhet og sikkerhet er det samfunnet byr sine borgere på," oppfordrer Anitta Underlin, leder for Europa-kontoret til Røde Kors.

"Vi ser en reell fare i at millioner av mennesker reduseres til passive mottakere av hjelp," legger hun til. Nå vil Røde Kors være med å finne "nye løsninger" på de enorme utfordringene. "Først må vi alle tenke på en annen måte, og så må vi alle handle på en annen måte," sier Underlin, som legger til at Røde Kors "selvsagt ikke har alle svarene."

Også generalsekretær i Røde Kors i Norge, Åsne Havnelid, oppfordrer nå til nytenkning i hele Europa. "Situasjonen for de som har minst blir stadig verre og forskjellene mellom fattig og rik øker," sier Havnelid.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no