See also:
» 29.01.2014 - Privatisering kan gi dansk regjeringskrise
» 11.12.2013 - Danmarks utenriksminister går av
» 20.11.2013 - Statsminister Thorning-Schmidt unngikk katastrofevalg i Danmark
» 21.09.2013 - Dansk Folkeparti større enn Socialdemokraterne
» 03.07.2013 - Dansk rett gir kurdisk tv-kanal sendeforbud
» 10.05.2013 - Kommunesammenslåinger "en fiasko" i Danmark
» 02.05.2013 - Krise for sosialdemokratene i Danmark
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinningChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Igjen: Statsminister Helle Thorning-Schmidt må danne en ny regjering
© Socialdemokraterne/Kureren
Politikk - Danmark

Regjeringskrise i Danmark: SF godtar ikke privatisering

Går av: SFs formann Annette Vilhelmsen gjorde sitt beste for å unngå en regjeringskrise, men lyktes ikke

© SF/Kureren
Kureren, 30. januar 2014
- Socialistisk Folkeparti (SF) bekreftet i dag at partiet forlater regjeringen fordi det ikke kan godta et kontroversielt nedsalg i det statlige energiselskapet Dong til amerikanske Goldman Sachs. SF sitter på seks departementer, blant annet utenriks, helse og miljø.

Koalisjonen som hittil har dannet den danske regjeringen besto av Socialdemokraterne (S), Det Radikale Venstre (RV) og Socialistisk Folkeparti (SF). Men nå har SF sagt opp samarbeidet.

Annette Vilhelmsen, lederen i Socialistisk Folkeparti, bekreftet i en uttalelse i dag at hun slutter som partileder og at SF går ut av regjeringen. Grunnen til dette er at medlemmene i SF er splittet om privatiseringen av Dong. I går kveld måtte partiet derfor innkalle medlemmene til et krisemøte, der Vilhelmsen, uten å lykkes, prøvde å få en godkjenning av Dong-salget og dermed videre regjeringsdeltakelse.

Partileder Vilhelmsen sa i går, rett før møtet, til avisen Politiken at hun følte seg sikker på at hun ville kunne overbevise nei-siden i partiet i løpet av kvelden. Der kom SF's landsstyre og folketingsgruppe sammen for å stemme over hvorvidt partiet skulle akseptere Dong-salget.

Samtidig gjorde flere SF-medlemmer, blant dem utenriksminister Holger Nielsen, det allerede i går klart at dette spørsmålet ville være avgjørende fremtiden til regjeringskoalisjonen. "Vi kan selvfølgelig ikke bli i regjeringen dersom det blir et nei i kveld," uttalte Nielsen til Politiken i går. Og dermed ble møtet et spørsmål om regjeringskrise eller ikke.

Men forsøket på å presse SF-medlemmene til å følge regjeringskursen slo feil. I dag bekrefter SF-lederen at "det har vært et dramatisk døgn. På møtet i landsstyret i går ble det klart for meg, at det jeg hadde blitt valgt til som leder, nemlig å samle partiet, viste seg å ikke være mulig."

"Jeg har besluttet meg for, at jeg ikke vil fortsette som leder for SF. Jeg vil foreslå for landsstyret at det blir innkalt til et ekstraordinært landsmøte", sa Vilhelmsen i en uttalelse i dag. Vilhelmsen går dermed også av som Danmarks sosialminister.

Lite støtte hos regjeringspartnerne
Men partilederen hadde også sine egne kommentarer til Dong-salget. "En sak, som har vært vanskelig. For SF. For regjeringen. For meg. SF prøvde på søndagen å få støtte i regjeringen for å ta en timeout, slik at man ville ha mulighet til å se på alle alternativene. Det var det ikke støtte for," beklaget Vilhelmsen.

"Som regjeringspartner hadde jeg derfor selvfølgelig ikke noe annet valg enn å skaffe støtte fra partiet mitt til å stemme sammen med regjeringen. Det var dette møtet i går handlet om. Resultatet ble støtte til min linje, men konsekvensen var at omkostningene for SF ble for store. De forskjellige holdningene kunne ikke forenes."

"En ting er Dong-sagen. Men la meg si noe generelle ord om regjeringen og SF's regjeringsdeltakelse. Det var riktig, og det vil være viktig i fremtiden, at SF søker maksimal innflytelse - gjerne i regjering. Men ikke for enhver pris. Regjeringsdeltagelse kan aldri bli selve målet for SF," konkluderer den avtroppende SF-lederen.

Frem til i dag hadde SF seks ministerposter i den danske regjeringen: Partileder Vilhelmsen var sosial-, barne- og integrasjonsminister, Holger Nielsen var utenriksminister, Pia Olsen Dyhr var samferdselsminister, Astrid Krag var helseminister, Ida Auken var miljøminister og Jonas Dahl var skatteminister.

Mot en mindretallsregjering?
Etter at SF annonserte at partiet ville forlate regjeringen, svinner også det parlamentariske flertallet for sentrum-venstrekoalisjonen. Men ifølge danske medier har Vilhelmsen uttrykt at SF vil fortsette å gi parlamentarisk støtte for en mindretallsregjering bestående av Socialdemokraterne (S) og Det Radikale Venstre (RV).

Statsminister H

Danmarks tidligere statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, mener salget av Dong er en "katastrofe"

© Chourka Glogowski/GNU/Kureren
elle Thorning-Schmidt har da også allerede uttalt at hun akter å prøve å sikre flertall for en ny mindretallsregjering, med parlamentarisk støtte fra SF. På et pressemøte på statsministerens kontor i dag kom Thorning-Schmidt derfor med lovord for SF-leder Vilhelmsen, som hun hadde hatt "et godt og tett samarbeid med."

"SF er langt bedre enn sitt rykte. De har hatt en solid innflytelse på regjeringens politikk, og jeg håper at vi kan fortsette det tette samarbeidet, selv om de ikke lenger er med i regjeringen," sa statsministeren på pressekonferansen.

Thorning-Schmidt og RV-leder Margrethe Vestager skal møtes senere i dag for å sette sammen den nye regjeringen, bestående av de to partiene. Den nye regjeringen blir muligens presentert i morgen, fredag, ifølge danske presserapporter. Statsministeren selv utelukket i dag å skrive ut nyvalg.

Kontroversiell privatisering
Det er nedsalget av aksjer i Danmarks største energiselskap Dong Energy som er bakgrunnen for regjeringskrisen. Hele prosessen rundt privatiseringen av det statlige energiselskapet har vært svært kontroversiell.

Det hele begynte da den danske regjeringen i høst kunngjorde planene om å øke kapitalen i det viktige energiselskapet. Grunnen til dette var at Dong har en gjeld på 30 milliarder kroner og manglet kapital til å fortsette den ønskede satsningen på grønn energi.

Etter først å ha mottatt støtte fra opposisjonen, gikk regjeringen i november i fjor først inn for en ordning der den omstridte amerikanske inverstingsbanken Goldman Sachs og to danske pensjonskasser skulle kjøpe totalt 26 prosent av selskapets aksjer for 11 milliarder kroner.

Siden den gang er flere detaljer i avtalen er blitt kjent, og kritikken av nedsalget har økt fra måned til måned. Dermed har også den nødvendige avstemningen i Folketinget, som må vedta nedsalget og avtalen, blitt forsinket flere ganger. Frem til nå.

"En dårlig handel"
Kritikere advarer sterkt mot den lave prisen som Goldman Sachs er blitt tilbudt, og bemerker at regjeringen har utelukket andre mulige, bedre tilbud. Men mange kritiserer også at Goldman Sachs har sikret seg vetorett på mange felt i Dongs videre drift, ifølge DR.

Flere i den politiske klassen i Danmark har også merket seg at Goldman Sachs, en av de sterkest kritiserte finansinstitusjonene på grunn av sin rolle under finanskrisen, kommer til å få store fordeler når Dong etter planen skal privatiseres i 2018. Finansbanken vil eventuelt få en saftig kompensasjon dersom det likevel ikke blir noe av privatiseringsprosessen.

Noe av den sterkeste kritikken kommer innenfra sentrum-venstrekoalisjonen, som har sittet med regjeringsmakten siden 2011. Mest markant er kritikken fra den tidligere sosialdemokratiske statsministeren, Poul Nyrup Rasmussen, som kaller salget for en "katastrofe" og krever en ny forhandling om vilkårene i avtalen.

Etter denne massive kritikken, måtte statsminister Thorning-Schmidt på banen denne uken for å forsvare salgsprosessen. "Vi har brukt en lang prosess frem til det beste tilbudet. Vi valgte Goldman Sachs på vegne av skattebetalerne. Det er dette en ansvarlig regjering gjør," uttalte Thorning-Schmidt.

Men garantiene hennes kunne til sist ikke overbevise medlemmene i SF, som dermed går ut av regjeringen. Nedsalget i Dong vil likevel bli realisert. Det er det flertall for i Folketinget, også uten stemmene fra SF.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Privatisering kan gi dansk regjeringskrise".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no