See also:
» 30.01.2014 - Regjeringskrise i Danmark: SF godtar ikke privatisering
» 29.01.2014 - Privatisering kan gi dansk regjeringskrise
» 11.12.2013 - Danmarks utenriksminister går av
» 20.11.2013 - Statsminister Thorning-Schmidt unngikk katastrofevalg i Danmark
» 03.07.2013 - Dansk rett gir kurdisk tv-kanal sendeforbud
» 10.05.2013 - Kommunesammenslåinger "en fiasko" i Danmark
» 02.05.2013 - Krise for sosialdemokratene i Danmark
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinningChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt
© PES/Kureren
Politikk - Danmark

Dansk Folkeparti større enn Socialdemokraterne

Dansk Folkeparti leder, Kristian Thulesen Dahl

© News Øresund–Jenny Andersson/Kureren
Kureren, 21. september 2013
- En ny meningsmåling viser at, for første gang, er høyrepopulistiske Dansk Folkeparti (DF) større enn regjeringspartiet Socialdemokraterne. Med over 20 prosents oppslutning til DF, konstaterer danske kommentatorer et "epokegjørende skifte" i dansk politikk.

"Skrur vi tiden bare noen år tilbake, ville dette vært en utenkelig situasjon. Men i målingene klarer Dansk Folkeparti nå det enestående, og dette er nesten en historisk ydmykelse for Socialdemokraterne," oppsummerer politisk kommentator Thomas Larsen fra nyhetsbyrået Berlingske.

Det er Jyllands-Posten som i går la frem en ny meningsmåling der sjokktallene ryster det politiske Danmark. Ifølge målingen ville høyrepopulistene, dersom et var valg i dag, blitt landets nest største parti, med hele 20,2 prosent av stemmene, opp fra 15,7 prosent i junimålingen.

Samtidig går statsminister Helle Thorning-Schmidts sosialdemokratiske regjeringsparti kraftig tilbake, ned til beskjedne 17,5 prosent. Også regjeringspartnerne hennes gjør det heller dårlig, og dersom dette var valgresultatet, ville regjeringskoalisjonen kun fått 74 folketingsrepresentanter, mot en borgerlig blokk på 101.

Ved valget for ganske nøyaktig to år siden klarte Socialdemokraterne nesten å nå opp på Venstres nivå, og kun to prosentpoeng skilte de to partiene. Men Venstre har bitt seg fast som Danmarks største parti og er nå hele 11 prosentpoeng større en Thorning-Schmidts regjeringsparti. Venstre får en oppslutning på 28,7 prosent på Jyllands-Postens måling.

Nå er det få som tror at Dansk Folkeparti klarer å omsette denne rekordmålingen i faktiske stemmer ved et valg, som for eksempel lokalvalgene i november i år. Selv DF-leder Kristian Thulesen Dahl kommenterte til Jyllands-Posten at partiet ikke vil klare å holde seg på et såpass høyt nivå. "Ifølge vår egen vurdering vil vi ikke ligge på 20 prosent på valgdagen," sier en ellers opprømt partileder.

Det tror heller ikke Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. DF-lederen "har rett i at vi 'kun' er midt i en valgperiode og at det i prinsippet er to år til neste valg. Det kan kanskje ikke høres så mye ut, men i politikken er dette en evighet. Det er mye som kan skje, og det har vi også sett før," skriver Larsen.

Men kommentatoren påpeker også at regjeringskoalisjonen ikke har hatt et flertall av befolkningen bak seg i en eneste måling siden valget i september 2011. Ifølge Larsen har ikke de mange danske velgerne som har vandret fra Socialdemokraterne til Dansk Folkeparti gjort dette i blinde. De er skuffet over Thorning-Schmidts regjering og DF vil klare å holde fast på mange av sine nye velgere. Derfor kan målingen i Jyllands-Posten utgjøre et "epokegjørende skifte" i dansk politikk, mener han.

Dansk Folkeparti har etablert seg som et innvandringsfiendtlig populistisk parti langt ut på høyre fløy i dansk politikk, og er ifølge vårt eget Fremskrittsparti ikke sammenliknbart med dette. DF fortsetter å markere seg i den svært polariserte danske innvandringsdebatten på nærmest daglig basis.

Krangel om syriske flyktninger
En av de store debattene i dagens danske politikk er spørsmålet om syriske flyktninger. Regjeringen i København kunngjorde denne uken at syrere nå ville gis fri adgang til å søke asyl i Danmark på generell basis på grunn av den humanitære krisen i det borgerkrigsrammede landet. Syrere trenger dermed ikke lenger individuelt å bevise at de er forfulgt for å dokumentere et beskyttelsesbehov.

Men Dansk Folkepartis innvandringspolitiske talsmann, Martin Henriksen, sa denne uken til dagsavisen Politiken at partiet fryktet at dette ville gi nok en gruppe innvandrere tilgang til å komme og forbli i Danmark. "Vi er uenige i denne beslutningen, for å si det mildt," sier Henriksen.

Dette har fått regjeringspartiene til å rase mot Dansk Folkeparti. Representanter fra den regjerende venstresiden karakteriserer i dag utspillet fra DF som "kynisk", "pinlig" og "populistisk".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no