See also:
» 30.01.2014 - Regjeringskrise i Danmark: SF godtar ikke privatisering
» 29.01.2014 - Privatisering kan gi dansk regjeringskrise
» 11.12.2013 - Danmarks utenriksminister går av
» 20.11.2013 - Statsminister Thorning-Schmidt unngikk katastrofevalg i Danmark
» 21.09.2013 - Dansk Folkeparti større enn Socialdemokraterne
» 03.07.2013 - Dansk rett gir kurdisk tv-kanal sendeforbud
» 10.05.2013 - Kommunesammenslåinger "en fiasko" i Danmark
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinningChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ble tatt godt imot i Middelfart på Fyn i går, 1. mai
© Socialdemokraterne/Kureren
Politikk - Danmark

Krise for sosialdemokratene i Danmark

Danske lærere har hatt store protestaksjoner mot regjeringen i hele vår, her fra Slottsplassen i København

© Danmarks Lærerforening/Kureren
Kureren, 2. mai 2013
- 1. mai ble en pinlig affære for Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, som ble angrepet med vannpistol og tomater og buet ut av publikum. Ydmykelsen er et bilde på den dype, aktuelle krisen for Danmarks sosialdemokrater.

Det var en tøff dag for de danske sosialdemokratene i går. Flere ledende politikere ble buet ut og kastet gjenstander på av sinte folkemengder på 1.-mai-arrangementer landet rundt. I København ble partiets ordfører møtt med tilrop som "klasseforræder" og kastet ting på. Tilhørerne til den sosialdemokratiske finansministeren i Vojens viste ham likeså godt ryggen.

Men verst av alle rammet det statsminister Helle Thorning-Schmidt, som talte på flere arrangementer på Jylland. I Århus ble hun overdøvet av buingen, og etter talen ble hun angrepet av en mann med vannpistol, som umiddelbart ble arrestert. Neste tale, i Randers, ble også overdøvet av aksjonistene, og en person ble arrestert for å kaste tomater på Thorning, og en annen for å vise henne sin blottede bakdel.

Aksjonistene var særlig støyende da Thorning i talen nevnte lærerstreiken. "På mandag stoppet lockouten av lærerne. Det var en skjerpet arbeidskonflikt, og til sist var regjeringen nødt til å gripe inn," sa hun til høylydt protest. Tilropene var også sterke da Thorning roste regjeringens forlik med opposisjonen som la grunnlag for "Vekstplan Danmark", en økonomisk reformpakke verdt 90 milliarder kroner.

Thorning avbrøt den forhåndsskrevne talen sin under den verste buingen. "Vi har bruk for dialog i stedet for å skrike til hverandre," sa statsministeren til folkemengden, uten å nå frem med sitt budskap. Etter arrangementet uttalte hun på Facebook-siden sin at det hele hadde vært "forstemmende, fordi de som lagde mest bråk ødela for de andre. Jeg synes ikke det er slik en 1. mai skal være."

Upopulære reformer
Det er en rekke upopulære reformer som har kastet de danske sosialdemokratene ut i sin største krise på flere tiår. Koalisjonsregjeringen til Thorning har sittet i rundt halvannet år, og opplevde en uheldig start på mandatperioden. Omtrent samtidig begynte Danmark å bli berørt av den europeiske krisen, med tilbakegang i næringslivet og voksende arbeidsledighet.

Sosialdemokratene og Thorning, en tilba

Helle Thorning-Schmidt legger frem reformer i mars i år

© Kureren
keholden leder uten de store ordene, gikk umiddelbart nedover på meningsmålingene. Fra beskjedne 25.5 prosent ved valget i november 2011, havnet partiet på under 20 prosent tidlig i år. Og den siste sjokkmålingen, som ble publisert i 'Metroxpress' den 23. april, plasserte sosialdemokratene på kun 14,4 prosents oppslutning. Det er det laveste tallet siden 1898, kunne avisen opplyse.

Det er de nyeste reformene som har ført til katastrofemålingene for det tradisjonsrike partiet, og til at mange fremmøtte på 1. mai kalte sosialdemokratene for "klasseforrædere".

Det var regjeringens satsning på skolereformer, som skal gi mer læring og læring for flere, som førte landet inn i en langvarig lærerstreik og -lockout. Lærerne nektet å ta på seg ekstrabelastningen og merarbeidet uten kompensasjon og krevde fortsatt fastleggelse av maksimum undervisningstimer. Etter én måneds streik måtte regjeringen gripe inn og beordre lærerne tilbake til skolen. Fagbevegelsen hevder at sosialdemokratene har sviktet på grunnleggende arbeiderrettigheter.

Like stor irritasjon skapte det store forliket med opposisjonen i april om en vekstpakke for det danske næringslivet på 90 milliarder kroner. Blant annet ble man enige med høyresiden om å senke skattesatsen for danske bedrifter, noe som finansieres med lavere vekst i offentlig sektor. Flere andre tiltak rettet mot næringsdrivende ble også vedtatt.

For svært mange av venstresidens velgere har sosialdemokratene dermed innført mer høyrepolitikk enn den tidligere sentrums-høyre-koalisjonen til Lars Løkke Rasmussen vågde å gjøre. Skuffelsen er derfor enorm med den første venstreorienterte regjeringen i Danmark på over et tiår.

Men statsminister Thorning hevder hardnakket at regjeringen hennes er på rett vei og slett ikke opplever noen krise. I forbindelse med det dansk presse i april omtalte som et "krisemøte" blant sosialdemokratene, sa Thorning at hun oppfatter det som at "vi er i gang med et arbeid som trekker Danmark ut av krisen," og ikke partiet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no