See also:
» 30.01.2014 - Regjeringskrise i Danmark: SF godtar ikke privatisering
» 29.01.2014 - Privatisering kan gi dansk regjeringskrise
» 11.12.2013 - Danmarks utenriksminister går av
» 21.09.2013 - Dansk Folkeparti større enn Socialdemokraterne
» 03.07.2013 - Dansk rett gir kurdisk tv-kanal sendeforbud
» 10.05.2013 - Kommunesammenslåinger "en fiasko" i Danmark
» 02.05.2013 - Krise for sosialdemokratene i Danmark
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinningChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Unngikk katastrofevalg: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt
© World Economic Forum/Kureren
Politikk - Danmark

Statsminister Thorning-Schmidt unngikk katastrofevalg i Danmark

Fikk et katastrofevalg: SFs formann Annette Vilhelmsen

© SBIM/Kureren
Kureren, 20. november 2013
- Med 29,5 prosent har sosialdemokratene til statsminister Helle Thorning-Schmidt unngått det fryktede katastrofevalget ved gårdsagens lokalvalg. Men sosialdemokratene gjorde sitt dårligste kommunevalg siden krigen, og får for første gang under 30 prosent av stemmene.

Danmarks sosialdemokrater hadde forventet seg en tilbakegang på rundt 5 prosentpoeng, men regjeringspartiet kunne "glede seg" over at det kun gikk tilbake med litt over 1,1 prosentpoeng i tirsdagens kommunevalg.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kan videre glede seg over to viktige symbolseire. Sosialdemokratene er med 29,5 prosent fortsatt det største partiet målt i både antall stemmer og representanter i det kommunale Danmark. Samtidig klarte partiet å holde på de viktige ordførerpostene i landets fire største byer: København, Århus, Ålborg og Odense.

Statsministeren innrømmet i går imidlertid nederlaget i kommentarer til den danske avisen Politiken, og sa at hun bærer en del av skylden for at partiet hennes har fått færre mandater i enn ved forrige kommunalvalg i 2009.

"Jeg er formann for Sosialdemokratene, og selvfølgelig bærer jeg også en del av ansvaret for nederlaget," sa Thorning-Schmidt.

"Ansvaret omspenner både kommunal og landsbasis. De siste fire årene har vært de vanskeligste noensinne, og de sosialdemokratiske ordførerne har stått på kanten av en finanskrise. Det samme kan sies om regjeringen. Det har vært skolenedleggelser, og vi måtte se til at endene møttes i økonomien," la statsministeren til.

Katastrofevalg for Sosialistisk Folkeparti
Katastrofevalget er derimot et faktum for Sosialistisk Folkeparti (SF), som deltar i regjeringssamarbeidet med sosialdemokratene. Partiet gikk ned fra 8,9 prosentpoeng i 2009 til 5,6 prosent av stemmene under tirsdagens valg.

Dermed mister SF 225 representanter i kommunestyrer over hele landet og registrerer en tilbakegang i 96 av Danmarks 98 kommuner. SF er først og fremst Danmarks ledende miljøparti, klart plantet på venstresiden i politikken.

Også SFs formann Annette Vilhelmsen beklaget det skuffende resultat i løpet av valgvaken. "Det hadde vært moro å være her i kveld med armene i været og et fantastisk resultat. Men slik har det ikke gått. Det er ikke deres feil. Det er klart at jeg har et stort ansvar. Jeg er formann i SF," sa hun til Politiken.

"Vi har påtatt oss et ansvar ved å gå inn i et regjeringssamarbeid, og det mener jeg fortsatt er riktig. Det har gitt oss noen blåmerker, men jeg mener fortsatt at det er det riktige å gjøre. Vi har ønsket å få innflytelse, og dette mener jeg også at vi bør gjøre i fremtiden," kommenterte SFs politisk talsmann Jonas Dahl.

Valgets vinnere
Den største vinneren ved tirsdagens lokalvalg var det venstreradikale miljøpartiet Enhedslisten, som gikk opp fra 2,3 prosent av stemmene i 2009 til 6,9 prosent. Enhedslisten er den mer radikale konkurrenten til SF og har valgt å stå utenfor regjeringssamarbeidet, selv om partiet støttet Thorning-Schmidts regjeringsdannelse i 2011.

Det liberale partiet Venstre, Danmarks nest største parti som satt med statsministerposten fra 2001 til 2011, fikk 26,6 prosent av stemmene, og dermed gikk frem med 1,8 prosentpoeng i forhold til valget i 2009. Den moderate fremgangen for Venstre ble sett på som skuffende, tatt i betraktning at regjeringskoalisjonen har gjort det svært dårlig på meningsmålingene det siste året.

Også det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti går frem med 2 prosentpoeng til 10,1 prosent, og DF er dermed blitt landets tredje største parti. Denne posisjonen overtar DF fra de konservative, som med 8,6 prosent tapte 2,4 prosentpoeng i forhold til det forrige kommunalvalget.

Valgdeltakelsen steg overraskende sammenlignet med valget i 2009, og gikk opp fra 65,8 til 71,9 prosent. Den høye velgdeltakelsen bidro trolig sterkt til ar sosialdemokratene unngikk det forventede valgnederlaget.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no