See also:
» 30.01.2014 - Regjeringskrise i Danmark: SF godtar ikke privatisering
» 29.01.2014 - Privatisering kan gi dansk regjeringskrise
» 20.11.2013 - Statsminister Thorning-Schmidt unngikk katastrofevalg i Danmark
» 21.09.2013 - Dansk Folkeparti større enn Socialdemokraterne
» 03.07.2013 - Dansk rett gir kurdisk tv-kanal sendeforbud
» 10.05.2013 - Kommunesammenslåinger "en fiasko" i Danmark
» 02.05.2013 - Krise for sosialdemokratene i Danmark
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinningChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Går av: Danmarks utenriksminister Villy Søvndal
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Danmark

Danmarks utenriksminister går av

Valgkamppartnere fra 2011: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og utenriksminister Villy Søvndal

© SF/Kureren
Kureren, 11. desember 2013
- Den danske utenriksministeren, Villy Søvndal fra SVs danske søsterparti SF, går i dag av med umiddelbar virkning. Ministeren skal ha truffet sin beslutning "etter råd fra de legene som behandlet ham for blodproppen han hadde i hjertet og ble operert for," heter det fra dansk UD.

Søvndal er en av de mest fremtredende politikerne på dansk venstreside som deltar i regjeringskoalisjonen ledet av sosialdemokraten Helle Thorning-Schmidt. Legene til utenriksministeren frarådet ham imidlertid å fortsette sitt politiske arbeid av helseårsaker.

Utenriksminister Søvndal meddelte internt at han ville trekke seg fra sine verv allerede på tirsdag. Da fikk statsminister Thorning-Schmidt, SF's partileder Annette Vilhelmsen, og ledelsen i utenriksdepartementet i København beskjed om Søvndals avgjørelse. Dansk offentlighet ble først informert gjennom en pressemelding i ettermiddag (onsdag).

Søvndal ble operert for blodpropp den 22. oktober i år, og få uker etter ble også kona til Søvndal rammet av blodpropp. "Den avsluttende legeundersøkelsen på tirsdag formiddag viste at utenriksministeren har kommet seg etter operasjonen, men også at det ville være urealistisk å fortsette som utenriksminister med den arbeidsbelastningen dette innebærer," heter det fra departementet.

SF-politikeren selv bekrefter at han ikke kan fortsette i jobben som Danmark utenriksminister: "Jeg har fått det klare rådet at jeg ikke kan fortsette for full kraft som hittil, og det tar jeg konsekvensene av," sier Søvndal.

"Jeg vil ikke gjøre noe halvveis, særlig ikke i jobben som utenriksminister, det er jobben simpelthen for viktig til. Det er en tung beslutning, men det er den rette for meg og min familie, og verken Danmark, regjeringen eller SF vil være tjent med en utenriksminister på mindre enn full kraft," sier Søvndal i en uttalelse.

SF-leder Annette Vilhelmsen, som er mindre kjent blant danskene enn utenriksminister Søvndal, beklager i dag at partikollegaen ble tvunget til den tunge avgjørelsen. "Jeg vil gjerne takke Villy for kjempeinnsatsen hans for SF, så vel som for hele Danmark. Villy viste allerede sitt format og sin verdi i Kolding byråd, der han sikret SF en massiv fremgang," minner Vilhelmsen om.

"Beslutningen trer i kraft omgående, og Villy Søvndal legger samtidig ned vervet som medlem av Folketinget," heter det fra dansk UD. Det er fortsatt uvisst hvem som overtar plassen hans i regjeringen, legger SF til.

Store utvekslinger i regjeringen?
Men i dansk presse spekuleres det allerede i at statsminister Thorning-Schmidt vil benytte anledningen til en større omrokering i den danske regjeringen.

I går måtte nemlig også justisminister Morten Bødskov fra Sosialdemokratene innse at han ikke lenger hadde tillit i Folketinget. Ministeren fikk også mindretallsregjeringens støtteparti, Enhedslisten, mot seg. Partiet erklærte sin mistillit til Bødskov etter at ministeren ble tatt i løgn i sin forklaring om hvorfor folketingsrepresentanter fikk avlyst et folkemøte i bydelen Christiania.

Justisminister Bødskov trakk derfor i går konsekvensene av denne mistilliten og tilbød å trekke seg fra regjeringen. "Nå vil jeg tre til side, slik at en annen kan ta over," sa Bødskov i en uttalelse i går.

Dermed er det allerede to statsrådsposter som står til disposisjon i den danske regjeringen. Den danske avisen Politiken melder i dag at den har informasjon om at rundt fem-seks ministerposter skal nybesettes. Ifølge avisen vurderer statsminister Thorning-Schmidt blant annet å gjenopprette integrasjons- og utlendingsdepartementet.

Politiken forventer at den nye regjeringen vil presenteres av Thorning-Schmidt i morgen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no