See also:
» 30.01.2014 - Regjeringskrise i Danmark: SF godtar ikke privatisering
» 11.12.2013 - Danmarks utenriksminister går av
» 20.11.2013 - Statsminister Thorning-Schmidt unngikk katastrofevalg i Danmark
» 21.09.2013 - Dansk Folkeparti større enn Socialdemokraterne
» 03.07.2013 - Dansk rett gir kurdisk tv-kanal sendeforbud
» 10.05.2013 - Kommunesammenslåinger "en fiasko" i Danmark
» 02.05.2013 - Krise for sosialdemokratene i Danmark
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinningChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsminister Helle Thorning-Schmidt gjorde endringer i regjeringen i desember
© Socialdemokraterne/Kureren
Politikk | Økonomi - Danmark

Privatisering kan gi dansk regjeringskrise

Danmarks tidligere statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, mener salget av Dong er en "katastrofe"

© Chourka Glogowski/GNU/Kureren
Kureren, 29. januar 2014
- Nedsalget i det statlige energiselskapet Dong til amerikanske Goldman Sachs provoserer i Danmark. I dag protesterte flere tusen mot avtalen. Men salget kan også ende i en regjeringskrise, da en del av Socialistisk Folkeparti truer med å forlate regjeringen dersom det blir vedtatt.

Opposisjonspartier og flere medlemmer av den regjerende koalisjonen kritiserer at 19 prosent av aksjene i det statseide energiselskapet Dong Energy vil havne i hendene til den omstridte amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs. Så langt har de klart å forsinke prosessen, men i morgen vil salget bli behandlet av Folketingets finansutvalg.

Det hele begynte da den danske regjeringen - en koalisjon av Socialdemokraterne (S), Det Radikale Venstre (RV) og Socialistisk Folkeparti (SF) - i høst kunngjorde planene om å øke kapitalen i Dong Energy. Grunnen til dette var at Dong har en gjeld på 30 milliarder kroner og manglet kapital til å fortsette den ønskede satsningen på grønn energi.

Etter først å ha mottatt støtte fra opposisjonen, gikk regjeringen i november i fjor først inn for en ordning der Goldman Sachs og to danske pensjonskasser skulle kjøpe 26 prosent av selskapets aksjer for 11 milliarder kroner.

Siden den gang er flere detaljer i avtalen er blitt kjent, og kritikken av nedsalget har økt fra måned til måned. Dermed har også den nødvendige avstemningen i Folketinget, som må vedta nedsalget og avtalen, blitt forsinket flere ganger. Frem til nå.

En dårlig handel
Kritikere advarer sterkt mot den lave prisen som Goldman Sachs er blitt tilbudt, og bemerker at regjeringen har utelukket andre mulige, bedre tilbud. Men mange kritiserer også at Goldman Sachs har sikret seg vetorett på mange felt i Dongs videre drift, ifølge DR.

Flere i den politiske klassen i Danmark har også merket seg at Goldman Sachs, en av de sterkest kritiserte finansinstitusjonene på grunn av sin rolle under finanskrisen, kommer til å få store fordeler når Dong etter planen skal privatiseres i 2018. Finansbanken vil eventuelt få en saftig kompensa

SFs formann Annette Vilhelmsen gjør sitt beste for å unngå en regjeringskrise

© SBIM/Kureren
sjon dersom det likevel ikke blir noe av privatiseringsprosessen.

Noe av den sterkeste kritikken kommer innenfra sentrum-venstrekoalisjonen, som har sittet med regjeringsmakten siden 2011. Mest markant er kritikken fra den tidligere sosialdemokratiske statsministeren, Poul Nyrup Rasmussen, som kaller salget for en "katastrofe" og krever en ny forhandling om vilkårene i avtalen.

Etter denne massive kritikken, måtte den sosialdemokratiske statsministeren Helle Thorning-Schmidt på banen for å forsvare salgsprosessen. "Vi har brukt en lang prosess frem til det beste tilbudet. Vi valgte Goldman Sachs på vegne av skattebetalerne. Det er dette en ansvarlig regjering gjør," uttaler statsminister Thorning-Schmidt.

Mulig regjeringskrise
Men uroen innen koalisjonen over Dong-salget har blitt såpass stor at selv en regjeringskrise ikke lenger virker umulig. Medlemmene i Socialistisk Folkeparti (SF) er splittet rundt nedsalget i Dong, og i dag måtte partiet derfor innkalle medlemmene sine til et krisemøte.

Partileder Annette Vilhelmsen sa til avisen Politiken rett før møtet at hun følte seg sikker på at hun kunne overbevise nei-siden i partiet i løpet av kveldens møte, der SF's landsstyre og folketingsgruppe planla å stemme over hvorvidt partiet skulle akseptere Dong-salget.

Men samtidig er det mange SF-medlemmer, blant dem utenriksminister Holger Nielsen, som i dag har uttrykt sin tvil om fremtiden til regjeringskoalisjon. "Vi kan selvfølgelig ikke bli i regjeringen dersom det blir et nei i kveld," uttalte Nielsen til Politiken i dag.

Men fortsatt tyder alt på at et tilstrekkelig stort flertall i Folketinget kommer til å godkjenne det kontroversielle nedsalget i Dong, med de forpliktelsene dette innebærer overfor Goldman Sachs.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no