See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Får kritikk: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)
© Helse Midt-Norge/Kureren
Samfunn - Innenriks

LO mot liberalisering av Vinmonopolets åpningstider

Kritisk: Forbundsleder i Handel og Kontor (HK), Trine Lise Sundnes

© HK/Kureren
Kureren, 27. januar 2014
- LO-forbundet Handel og Kontor (HK) reagerer kraftig etter at helseminister Bent Høie i dag sendte et forslag om å utvide Vinmonopolets åpningstider ut på høring. "Regjeringen har gått høyt på banen og lovet noe de ikke kan holde," mener forbundet.

Helsedepartementet sendte i dag et forslag om at Vinmonopolet kan holde åpent på jul-, nyttårs-, påske- og pinseaften på høring. Det foreslås også å åpne for at Vinmonopolet og dagligvarebutikker kan selge alkohol på valgdager og dager det holdes folkeavstemning.

"Vi forenkler regelverket og legger til rette for å gjøre åpningstidene til Vinmonopolet mer publikumsvennlige. Når det er mulig å handle øl i butikkene disse dagene, bør det også være mulig å handle vin," sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en uttalelse i dag.

Høie mener videre at "det er viktig at vi hele tiden vurderer om det er behov for justeringer i rammevilkårene, slik at vi sikrer et godt og levedyktig monopol."

Høringsinstansene blir i brevet videre bedt om å vurdere om det bør gjøres endringer i regelverket for når det kan skje utlevering av alkoholholdig drikke bestilt via internett eller telefon fra Vinmonopolet. I dag må utlevering av varer bestilt fra Vinmonopolet på nett eller telefon skje i Vinmonopolets åpningstid.

"Høie glemte tariffavtalen"
Men forslaget blir møtt med massiv motstand fra fagbevegelsen. LO-forbundet Handel og Kontor, med rundt 65.000 medlemmer, sier i dag at regjeringens forslag om liberalisering av Vinmonopolets åpningstider ikke kan iverksettes uten forbundets samtykke.

"At regjeringen ønsker å gi Vinmonopolet anledning til utvidede åpningstider, vil ikke endre dagens åpningstider. Vinmonopolet er bundet av tariffavtale med HK hvor både arbeidstid og fridager er regulert," sier forbundet i en pressemelding i dag.

Forbundsleder Trine Lise Sundnes påpeker at "det hadde kanskje vært en idé å sjekke dette før regjeringen går høyt på banen og lover noe de ikke er i stand til å holde."

"Jeg er sjokkert over at regjeringen går ut med dette. Disse dagene er regulert som fridager i tariffavtalen, i tillegg til øvrig arbeidstid," understreker Sundnes.

Dersom Stortinget vedtar en lovendring om åpningstider i Vinmonopolet vil det, ifølge forbundet, "ha samme effekt som om de skulle vedta å innføre for eksempel 45-timers arbeidsuke og 10-timers arbeidsdager." Både tariffavtaler og individuelle arbeidsavtaler, som tilsier at man har 37,5-timers arbeidsuke og 7,5 timers arbeidsdag, vil uansett fortsatt gjelde.

"For oss er det viktig å ikke få et samfunn som sidestiller tilgang til vin og brennevin med essensielle tjenester som helsehjelp og livreddende tjenester. En regjering kan ikke gå inn å instruere partene i arbeidslivet dersom det ikke står om liv og helse," påpeker Sundnes.

Forbundet kritiserer at "regjeringen har gått høyt på banen og lovet noe de ikke kan holde. Dertil har de blottlagt at de ikke følger spillereglene i arbeidslivet. Vi reagerer sterkt på at Høyre-FrP-regjeringen orienterer partene gjennom mediene. Det bryter fundamentalt med den norske modellen, hvor partene konfereres i forkant, før de går ut med forslag i offentligheten. De demonstrerer med dette en vilje til å overkjøre arbeidslivets parter generelt, men de ansatte spesielt."

"De ansattes lønns- og arbeidsforhold er i dag regulert gjennom en tariffavtale mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Handel og Kontor i Norge. Den arbeidstid som er regulert der vil fortsatt gjelde fram til partene blir enige om noe annet," minner HK om.

"Hadde regjeringen opprettholdt norsk tradisjon, ville de først gått i dialog med partene før de kunngjør at de skal gjennomføre en endring av arbeidstiden. Vi forventer at dette ikke setter standard for videre samarbeid med arbeidslivets parter. Både hva gjelder kunnskap om spilleregler i arbeidslivet og dialog. Vi må forvente skikkelig håndverk fra regjeringen i fremtiden", konkluderer Sundnes.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no