See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Deanu sámeskuvla, eller Tana sameskole, ønsker å fortsette å ligge atskilt fra norskspråklige skoler
© Deanu sámeskuvla/Kureren
Samfunn - Innenriks

Ny norsk skole skaper "apartheiddebatt" i Tana

Barnetog ved Deanu sámeskuvla (Tana sameskole)

© Deanu sámeskuvla/Kureren
Kureren, 22. januar 2014
- Etter at Tana kommune i desember vedtok å bygge en norsk skole ved siden av den allerede eksisterende sameskolen, er det kommet en storm av kritikk. Flere politikere og deler av lokalbefolkningen krever at norsk- og samisktalende barn må holdes atskilt.

Tana kommunestyre vedtok den 18. desember, som del av budsjettet for 2014, å bygge en ny skole ved Tana bru, bare 80-90 meter fra Tana sameskole. De to skolene kunne dermed få felles skolegård. Den nye skolen, Sentrum skole, vil få mellom 130 og 150 elever, som for det meste vil være norskspråklige. Dermed kommer elevene på sameskolen, med sine 70 elever, i mindretall i skolegården.

Og nettopp denne felles skolegården har skapt voldsomme reaksjoner.

Først ute med kritikken var rektor Trond Are Anti ved Deanu sámeskuvla, som allerede etter kommunes vedtak advarte at "samisk språk kan forsvinne fra skolegården til Deanu sámeskuvla" dersom barna fra de to skolene plasseres sammen.

"Skolegården til Deanu sámeskuvla er en av arenaene som har bidratt til en positiv utvikling av samisk språk i Tana kommune. Også de samiske barnehagene, Diddi Mánáidgárdi og Giellavealgu som ligger i umiddelbar nærhet til sameskolen, har bidratt til denne positive utviklingen," forklarte Anti til NRK Sapmi allerede i desember.

"All forskning viser at barn lærer språk best i sosiale sammenhenger, det vil si i samisk språklige leke- og aktivitetsmiljøer. Hvis den nye skolen bygges ved siden av, i tilknytning til flerbrukshallen, slik rådmannen har gått inn for, så må sameskolen dele skolegården med cirka 120 - 150 norskspråklige barn. Og når sameskolen er i mindretall med sine 70 elever, sier det seg sjøl at norsk språk vil overta i skolegården," advarte Anti.

Klaget inn saken
Nå viser det seg at tre kommunestyremedlemmer har klaget inn saken om å bygge norsktalende skole ved siden av sameskolen i Tana, og det kan bety at kommunestyret måt ta saken opp på nytt. De som har klaget inn behandlingen av saken begrunner dette med at kommunen ikke har foretatt lovpålagte konsekvensutredninger.

SVs kommunestyremedlem i Tana, Per Magne Lille, varsler at, dersom skolesaken kommer opp på nytt i kommunestyret, vil SV stemme imot. Lille mener at "den norsktalende skolen ikke bør være ved siden av den samisktalende." Han mener videre at "det er viktig at de samisktalende barna får leke på samisk i skolegården."

Også foreldre raser
Også flere samiske foreldre er bekymret, ifølge leder i foreldrerådets arbeidsutvalg, Hilde Bach, som understreker at, "til tross for positiv utvikling av samisk språk, er det norske språket fortsatt det dominerende språket i Tana kommune."

"Det er det språket som de fleste kan. Da er det naturlig at elevene vil snakke på norsk seg i mellom hvis sameskolen og den nye skolen skal ha samme skolegård," sier Bach til NRK Sapmi. Hun mener derfor det blir feil å blande norske og samiske barn i én skolegård.

Bach er

Får kritikk: Ordfører i Tana kommune, Frank Martin Ingilæ (Ap)

© OFR/Kureren
ikke alene i sin bekymring. Ole Muosat, far til to elever ved sameskolen i Tana, har skrevet et innlegg i Tromsø-avisen Nordlys med en knallhard kritikk mot den nye norskspråklige barneskolen.

Muosat mener "en eventuelt ny stor skole så nært sameskolen vil uten tvil true språket på sameskolen. Hele saken kan enkelt skisseres slik «kommunal fornorskning», «udemokratisk saksbehandling», «lovbrudd», «feil tomt», «minoritetsspråk» og «ødelagt språkbad». Tana kommune med ordfører Frank Ingilæ og rådmann Jørn Aslaksen i spissen har brutt norsk lov," konkluderer han.

"Nordsamisk språk er et truet språk med bare ca. 21.000 samisktalende i fire land. Samisk språk har lidd under fornorskning i flere hundre år. Derfor kommer dette vedtaket så uventet og overraskende på oss," kritiserer Muosat.

Han sier videre at "det er bittert og trist å bare sitte på gjerdet og se at Sameskolen blir ødelagt som et trygt og godt språkbad. Denne saken likner litt på «Alta-saka». Overkjøring. Kolonialisme. Overgrep," konkluderer Muosat.

I forrige uke ble det også holdt et møte i den nydannede interessegruppen mot byggingen av Sentrum skole vegg i vegg med sameskolen, der det ble debattert flere aksjonsformer for å hindre kommunens planer. Muosat, som ifølge den samiske avisen Ságat var en av de mest aktive på møtet, holdt en "tordentale" der han oppfordret til å lenke seg fast på byggeplassen dersom byggingen av den nye skolen blir satt i gang.

Ordføreren ønsket tospråklighet
Ordfører Frank Ingilæ (Ap), som brukte sin dobbeltstemme for å få flertall for den nye skolen i desember, hadde derimot en sterkere integrering av det samiske og det norske miljøet i den todelte kommunen i tankene da han insisterte på en samlokalisering av de to skolene.

Da Tana Arbeiderpartiet presenterte planene om den nye skolen i fjor høst, understreket ordfører Ingilæ at tospråkligheten i Tana kommune var blitt "elendig". Ved å plassere den samiske og norske skolen ved siden av hverandre, ville man styrke språkutviklingen og tospråkligheten i begge grupper.

"I Tana kommune har vi lyktes med førstespråksundervisning, men ikke med andrespråksundervisning," påpekte Ingilæ overfor avisen Ságat i desember. "Jeg tror at når vi samler skolene, kan vi veksle på erfaringer og kunnskap og dermed styrke tospråkligheten," la Ingilæ til.

Etter at flere samiske grupperinger i januar i økende grad har krevd en fysisk atskillelse mellom de to elevgruppene, har ordføreren imidlertid stort sett holdt seg unna den offentlige debatten om skolene i Tana. Ingilæ har derimot tatt initiativ til å overprøve lovligheten av kommunestyrevedtaket før en eventuell bygging kommer i gang.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no