See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.03.2014 - Ulikhetene i Storbritannia eksploderer
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 22.10.2013 - Nytt britisk atomkraftverk får store statssubsidier
» 17.04.2013 - Arbeidsledigheten stiger i Storbritannia
» 22.02.2013 - Storbritannia mister AAA-ratingenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Storbritannias finansminister George Osborne
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Økonomi - Storbritannia

Storbritannia varsler flere kutt i velferdsstaten

Protester i London mot Camerons sparetiltak i fjor sommer

© Becky Lovell/GNU/Kureren
Kureren, 7. januar 2014
- På tross av nylige positive nyheter om utviklingen av den britiske økonomien, varslet Storbritannias finansminister George Osborne på mandag ytterligere kutt i den britiske velferdsstaten. Dette skal sikre en bærekraftig vekst og mindre låneavhengighet, heter det.

Den økonomisk ansvarlige i David Camerons regjering advarte om at det var nødvendig med nye kutt. Dette kommer til tross for at mange håpte at sparepolitikken nå hadde blitt sluttført, etter de relativt gode resultatene den britiske økonomien kunne vise til i 2013.

Den britiske sentralbanken kunne i desember legge frem svært optimistiske tall. Ifølge banken blir det forventet at den britiske økonomien vil vokse med rundt 3 prosent i 2014, samt at arbeidsledigheten vil gå ned fra dagens 7,6 prosent til 7 prosent - det laveste nivået siden 2011.

Sentralbanken har jevnlig presentert mer og mer optimistiske tall for den økonomiske utviklingen i Storbritannia. Veksttallene for nasjonaløkonomien ble for eksempel oppjustert med 0,3 prosentpoeng i forhold til beregningene tre måneder før. Dermed var det en relativ optimisme som hadde spredd seg blant britene ved årsskiftet.

Men ifølge den konservative finansministeren er den britiske økonomien fortsatt ikke kommet seg over krisen. "Når vi nå begynner det nye året, vil jeg advare mot den farlige tilfredsheten som er ute blant folk i dette øyeblikket," sa Osborne i en tale på en fabrikk for bilkomponenter i Birmingham i det sentrale England.

"Man kan høre samtaler der det blir sagt at den harde delen av arbeidet er allerede gjort, og at vi kan gå tilbake til våre gamle vaner," advarte Osborne, før han insistere på at beltet forsatt må strammes inn.

Osbornes tale kommer 16 måneder før parlamentsvalget i mai 2016, og på et tidspunkt der det er stor sosial motstand mot ytterligere kutt. Men Osborne mener at det ikke finnes noen annen mulighet for å sikre landet mot igjen å havne i et gjeldsproblem. Etter valget må det kuttes "ytterligere 25 milliarder pund," (250 milliarder kroner), annonserte Osborne.

Uenighet om økonomisk strategi
Målet er at Storbritannia ikke skal måtte ta opp nye statslån innen 2015-16. Dette er også et mål opposisjonspartiet Labour har sagt seg enig i, selv om sosialdemokratene har en annen oppskrift på hvordan budsjettene skal komme i balanse.

Under de konservative har mye av innsparingene vært fokusert rundt kutt i velferdsgodene samt flere økte avgifter. Blant de siste sparepakkene, som ble presentert i desember, presenterte man kutt på i alt 10 milliarder kroner, blant annet gjennom å heve den fremtidige pensjonsalderen til 70 år.

"Sannheten er at det ikke finnes noen enkle løsninger," understreket Osborne. "Og dersom vi ønsker å løse landets problemer og ikke overlate til våre barn å betale gjelden, er noen av de avgjørelsene vi må ta blant annet å kutte i de nåværende sosiale utgiftene," hevdet finansministeren.

Opposisjonen kunne ikke la seg begeistre for Osbornes sparetiltak, selv om Labours finanspolitiske talsmann Ed Balls til en viss grad gir finansministeren rett i behovet for videre kutt. Ifølge Balls er nemlig den eneste grunnen til at disse ytterligere kuttene er nødvendig Osbornes egne feilslåtte finanspolitikk. "Hans manglende evne til å produsere vekst og økte levestandarder har ledet til at det ikke er balanse i regnskapet i 2015," mener Balls.

Ifølge Balls, vil derfor også Labour, etter en mulig valgseier, bli nødt til å innføre flere budsjettkutt. Men sosialdemokratene ville "ikke gi skattelette til millionærer" midt i krisen, lovte Balls. Derimot ville partiet satse på å øke sysselsettingen.

Britene mistet AAA-ratingen
Det er høyst omstridt om sparepolitikken til den konservative regjeringen har båret frukter, eller om den kun har forlenget krisen i Storbritannia. Den konservative regjeringen i London har i de siste årene insistert på at den aktuelle spare- og reformpolitikken er det eneste alternativet for å få økonomien på fote igjen. Labour har derimot krevd flere insentiver for økonomisk vekst for å komme raskere ut av krisen.

Da Ratingbyrået Moody's i fjor nedgraderte Storbritannia fra AAA til Aa1, blant annet på grunn av landets tøffe sparekurs som kvalte den økonomiske aktiviteten, var Osborne raskt ute med å kommentere nedgraderingen. Han prøvde da å tolke nedgraderingen som en bekreftelse av regjeringens kriseforståelse og -tiltak.

Den gang sa Osborne til britisk presse: "Vi har i kveld fått en kraftig påminnelse om gjeldsproblemene som rammer landet vårt, samt den klarest mulige advarselen til alle som tror vi kan løpe unna ansvaret for å løse disse problemene." Ytterligere sparetiltak måtte til, konkluderte han.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Storbritannia mister AAA-ratingen".

Med de siste måneders mange gode økonomiske nyheter, var det et økende antall briter som konkluderte med at finansminister Osbornes oppskrift hadde vært den rette. Men nå som behovet for flere og flere sparetiltak melder seg, vil diskusjonen om den økonomiske politikken trolig blusse opp igjen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no