See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 27.09.2013 - Belgia anklager Kina for dataangrep mot statsministeren
» 28.08.2013 - Til Belgia for å slippe helsekøen
» 03.07.2013 - Albert II av Belgia abdiserer, omgitt av skandaler
» 22.02.2013 - Belgia: "Aktiv dødshjelp for barn forekommer allerede"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tungt ansvar på barneskuldre: Fra barnesykehuset Dronning Fabiola i Brussel
© Elio Di Rupo/Flickr/Kureren
Samfunn - Belgia

Også barn skal tilbys aktiv dødshjelp i Belgia

Det belgiske parlamentet må nå vedta utvidelsen av loven

© Parlement van België/Kureren
Kureren, 27. november 2013
- Barn som ønsker å avslutte livet sitt, kan snart få lovlig adgang til dette i Belgia. Sosial- og rettferdighetskomiteen i det belgiske parlamentet vedtok i dag, med stort flertall, en utvidelse av loven om aktiv dødshjelp til også å omfatte mindreårige.

Ifølge denne reformen kan barn, som er i en situasjon med uutholdelige fysiske smerter som er umulig å lindre og som søker om en avslutte livet sitt, få hjelp til dette etter avtale med foreldrene og et legeteam som må vurdere situasjonen.

Utvidelsen av loven til også å omfatte mindreårige ble foreslått av det belgiske sosialistpartiet og fikk støtte fra alle partiene med unntak av kristeligdemokratene, som stemte imot. Forslaget må bekreftes i parlamentet i plenum, men etter dagens massive flertall i kommisjonen er det bortimot sikkert at loven blir vedtatt.

Debatten om aktiv dødshjelp for barn brøt ut for flere måneder siden i Belgia, etter at noen leger anonymt innrømte at de allerede hadde gitt aktiv dødshjelp til mindreårige.

"En 15-åring dør i de samme smertene som en voksen," postulerte sjefredaktør Yves Desmet i den belgiske avisen 'De Morgen' i et debattinnlegg i februar i år. Når lidelsen er den samme, er 15-åringen "uten tvil i stand til selv å bestemme når nok er nok," argumenterte Desmet.

Debattinnlegget, der 'De Morgen' oppfordret politikerne til å løsne på aldersgrensen for når aktiv dødshjelp kan utføres, kom samtidig med at avisen avslørte at den gjeldende 18-årsgrensen ikke tas på alvor i landets sykehus. "Eutanasi hos barn forekommer allerede," var hovedoppslaget på papiravisen 'De Morgen' den 21. februar.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Belgia: 'Aktiv dødshjelp for barn forekommer allerede'".

Den 6. november publiserte avisen 'De Morgen' så et åpent brev fra seksten anerkjente belgiske barneleger, inkludert noen fra katolske sykehus, der de oppfordret politikerne til å utvide loven til også å gjelde mindreårige.

"Hver gang aktiv dødshjelp utføres er det en human handling, som en siste utvei. Hvorfor skal man nekte mindreårige denne siste muligheten?" spurte legene i brevet, som ble publisert samme dag som sosial- og rettferdighetskomiteen i det belgiske parlamentet diskuterte saken for første gang.

Legene hevdet videre at det allerede blir gitt aktiv dødshjelp til barn rundt ti ganger i året i belgiske sykehus, og at den gjeldende aldersgrensen derfor ikke blir respektert i praksis.

Men flere religiøse samfunn har reagert kraftig på det nye lovforslaget, og de fleste av disse er også mot aktiv dødshjelp på prinsipielt grunnlag. Det kristeligdemokratiske senatsmedlemmet Francis Delpérée reiste også argumentet om at det var tvilsomt om barn var i stand til å ta stilling i en såpass alvorlig vurdering, og at de kunne utsettes for utilbørlig press.

Aktiv dødshjelp siden 2002
Etter at Nederland i 2001 innførte verdens første lov som tillot og regulerte aktiv dødshjelp, kom nabolandet Belgia etter i 2002. Det stilles imidlertid strenge betingelser for at aktiv dødshjelp kan utføres i det belgiske lovverket.

Pasienten må være myndig, og i det øyeblikket han eller hun ber om en dødelig injeksjon må pasienten være fullstendig bevisst. Oppfordringen til aktiv dødshjelp må ha blitt ytret frivillig, flere ganger, som del av en bredere vurdering og får ikke skje etter påtrykk fra andre. Videre må pasienten befinne seg i en "uutholdelig eller håpløs tilstand av fysiske eller psykiske lidelser." Til sist kan ingen leger pålegges å utføre aktiv dødshjelp, men gjør dette frivillig.

Aktiv dødshjelp er i dag kun lov i Nederland, Belgia, Luxemburg og Sveits. Dessuten har noen australske og amerikanske delstater tillatt legeassistert selvmordshjelp.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no