See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 31.01.2014 - Stor studie: Vodkaen bak høy dødelighet i Russland
» 13.11.2013 - Russerne fant e.coli i norsk fisk
» 29.08.2013 - Maleren som gjorde narr av Putin måtte flykte
» 28.08.2013 - Russland "bygger Berlin-mur" inne i GeorgiaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


President Vladimir Putin selger seg som forsvareren av "tradisjonelle verdier" i Russland
© Russlands presidentembete/Kureren
Debatt | Samfunn - Russland

Putin gir "tradisjonelle verdier" en dårlig klang

Graeme Reid fra menneskerettsgruppen Human Rights Watch

© Privat/Kureren
Debatt, Kureren, 13. desember 2013
- Tradisjonelle verdier er i ferd med å få et dårlig rykte. Ikke fordi det er noe galt med tradisjonelle verdier, men fordi Vladimir Putin, som har ledet an et enestående angrep på menneskeretter i Russland, har utpekt seg selv til "tradisjonens" sjefstalsmann, skriver Graeme Reid*.

Den årlige talen om nasjonens tilstand, som Putin holdt på torsdag, er ikke noe unntak i så måte. Der angrep presidenten fremskrittene som gjøres i andre land med å få slutt på diskrimineringen av homofile og lesbiske.

"Denne ødeleggelsen av tradisjonelle verdier ovenfra fører ikke bare til negative konsekvenser for samfunnet, men den er også i sitt vesen antidemokratisk fordi den baserer seg på abstrakte prinsipper og går imot ønskene til befolkningsmajoriteten," sa Putin i talen.

Kommentarene til den russiske presidenten skulle trolig legitimere loven som forbyr å fremme "ikke-tradisjonelle seksuelle forbindelser" overfor mindreårige i Russland - et samfunnsskadelig lovverk som har gått hånd i hånd med en markant økning i homofob vold i landet.

Russland bruker også begrepet "tradisjonelle verdier" internasjonalt for å søke seg en ny posisjon i det globale samfunnet. I 2012 ledet russerne an i det internasjonale arbeidet med å få til en resolusjon om "tradisjonelle verdier" gjennom FNs menneskerettsråd. Dette var et forsøk på å definere et statisk og smalt syn på kultur og tradisjoner. Det søker også å reservere menneskerettene for noen grupper, men ikke for andre. Definitivt ikke for lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner.

Kremls aggressive politikk har festet grepet på det sivile samfunnet i Russland, men den fortsatt ikke fylt det ideologiske tomrommet som oppstod etter Sovjetunionens fall. På hjemmefronten er "tradisjonelle verdier" måten Putin fyller dette tomrommet og befester støtten fra sine konservative velgere.

Men hva er det nøyaktig den russiske presidenten mener med "tradisjonelle verdier"? Det er svært opplysende å ta en titt på det som faktisk hender i dagens Russland.

Begrepet betyr å skremme uavhengige organisasjoner til taushet ved å kalle dem "utenlandske agenter" og i praksis stemple dem som statsfiender. Det betyr å slå ned på den politiske opposisjonen. Det betyr å vingeklippe den uavhengige pressen. Og det betyr å fullstendig overkjøre rettighetene til innvandrere for å skåre politiske poeng. De russiske seksuelle minoritetene er kun de siste målene for denne volden, som også rettes mot innvandrere og noen etniske minoriteter.

"Befolkningsmajoritetens ønsker" er den terminologien som så ofte gjennom historien er blitt brukt for å undertrykke og forfølge marginale og sårbare minoriteter. Dette til tross for at menneskerettenes hovedhensikt nettopp er å beskytte individer fra flertallets tyranni.

Den neste gangen Putin prøver å pynte denne diskrimineringen med det respektable begrepet "tradisjonelle verdier", bør vi alle se nærmere på hva som faktisk skjer i Russland. Putin er nemlig i ferd med å gi uttrykket "tradisjonelle verdier" en svært dårlig klang.

* Graeme Reid leder programmet for homofile og lesbiske i menneskerettsgruppen Human Rights Watch.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no