See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Torsk infisert med rundormen kveis ble forsøkt solgt til Russland
© P. Lameiro/GNU/Kureren
Samfunn | Økonomi - Innenriks | Russland

Russerne fant e.coli i norsk fisk

Torsk med kveis

© P. Lameiro/GNU/Kureren
Kureren, 13. november 2013
- Norsk eksport av torske- og langelever til Russland vil bli midlertidig stanset fra neste uke etter at russiske myndigheter slakter Mattilsynet i Norge på grunn av sertifikater som "ikke er troverdige" og fordi norsk fisk sies å være forurenset med e.coli og rundormer.

En russisk risikoanalyse rundt importen av norske fiskeprodukter hadde vist at torske- og langelever "utgjør en økende risiko," ifølge den russiske veterinærtjenesten. Tjenesten totalslakter Mattilsynets oppsyn med norske fiskeprodukter.

"Forskjellige laboratorietester utført i løpet av året har avdekket flere avvik ved importkontrollen av norske torske- og langeleverprodukter i Russland i forhold til russiske helsekrav og standarder, blant annet koliforme eller e.coli bakterier og forurensing med levende larver av anisakis [rundormen kveis]," konkluderer den russiske veterinærtjenesten.

Og det blir verre: Russiske veterinærer viser til at "dokumentkontrollen av torske- og langeleverprodukter importert fra Norge til Den russiske føderasjonen, utført på grensen, avdekket 19 brudd, inkludert et forsøk på å importere ikke-identifiserte produkter og uoverensstemmelser mellom produksjonsdato, angitt på merkeetiketter og den faktiske produksjonsdatoen, blant annet."

Uregelmessighetene skal ha vært så pass alvorlige at myndighetene i ti tilfeller nektet de norske fiskeproduktene å bli innført til russisk territorium.

Ifølge russerne er situasjon blitt verre i løpet av det siste året: Totalt antall regelbrudd i forbindelse med importen av fiskeprodukter fra Norge som hadde blitt oppdaget under rutinesjekk har så langt i 2013 vært tre ganger høyere enn i hele 2012, heter det i rapporten.

Russiske myndigheter minner også om inspeksjonene som landets veterinærtjeneste gjennomførte i norsk fiskeindustri mellom februar 2012 og juli 2013. Der "avslørte de russiske ekspertene at representanter fra relevante norske myndigheter (Mattilsynet) ikke utstedte pålitelige sertifikater for fiskeprodukter beregnet for eksport til Russland. De utstedte veterinærattester på produktene uten fysisk å undersøke forsendelsene."

Som konklusjon av denne massive kritikken vil russiske myndigheter foreløpig stanse importen av norsk torske- og langelever til den russiske tollunionen fra 18. november 2013. Andre norske fiskeriprodukter vil også kunne vurderes stanset.

Mattilsynet tar forbudet til etterretning
Mattilsynet i Norge innrømmer i en pressemelding at de har fått et brev fra den russiske veterinærtjenesten, der det konkluderes med at russerne vil "innføre midlertidige importrestriksjoner på import av torske- og langelever fra Norge."

Ifølge Mattilsynet "innføres restriksjonene på grunn av flere avvik avdekket av den russiske veterinærtjenesten ved importkontroll av norske torske- og langeleverprodukter i Russland."

"Avvikene som nevnes i det russiske brevet er bl.a. uoverensstemmelse mellom produksjonsdato, angitt på merkeetiketter og den faktiske produksjonsdato, forsøk på innførsel av anonyme varer, samt mikrobiologisk kvalitet som avviker fra de russiske veterinære og sanitære krav," sier Mattilsynet. Men det norske tilsynet nevner ikke funnet av e.coli og rundormen kveis i norsk matfisk.

"Mattilsynet vil på vanlig måte gjennomgå foreliggende opplysninger ut fra de påpekte funn. Produsentenes vurderinger og framlagte videre tiltak vil bli formidlet til den russiske tilsynsmyndigheten med sikte på å gjenoppta eksporten til Russland for dette produktet," konkluderer Mattilsynet tørt.

Det norske Mattilsynet går derimot ikke grundigere inn på problemet med e.coli og rundorm i norsk fisk overfor norske forbrukere.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no