See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 13.12.2013 - Putin gir "tradisjonelle verdier" en dårlig klang
» 13.11.2013 - Russerne fant e.coli i norsk fisk
» 29.08.2013 - Maleren som gjorde narr av Putin måtte flykte
» 28.08.2013 - Russland "bygger Berlin-mur" inne i Georgia
» 25.04.2013 - Russiske valgobservatører dømt som "agenter"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vodkahylle i en butikk i Moskva
© Nohobot/GNU/Kureren
Samfunn | Viten - Russland

Stor studie: Vodkaen bak høy dødelighet i Russland

Nasjonaldrikk: Vodka er overalt i Russland

© Kulinarno/GNU/Kureren
Kureren, 31. januar 2014
- En stor folkehelseundersøkelse i tre russiske byer avslører at russiske menn som drikker store mengder vodka har en "usedvanlig" høy risiko for tidlig død. Vodka er den største årsaken for tidlig død i Russland - industrilandet med lavest forventet levealder.

Et stort forbruk av vodka er fortsatt en svært viktig årsak til høy dødelighet blant unge menn i Russland, til tross for nye lover som prøver å begrense forbruket, ifølge en svært omfattende studie som i dag ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

For å prøve å redusere vodkaforbruket har de russiske myndighetene satt i gang flere tiltak i de siste årene. Blant annet er vodka blitt vesentlig dyrere, og det er forbudt å selge den populære folkedrikken på natta.

I dagens Russland er dødeligheten blant menn under 55 år på rundt 25 prosent, mens gjennomsnittet i EU er på rundt 7 prosent. Og en av de viktigste grunnene til dette er det høye forbruket av vodka, viser den nye studien. I motsetning til tidligere forskning, baserer studien seg på intervjuer og oppfølgning av hele 150.000 russiske menn i perioden mellom 1999 og 2008.

I løpet av disse ti årene døde 8.000 av intervjuobjektene. Menn mellom 35 og 54 år som drakk mer enn halvannen liter vodka i uken, og også røykte, hadde den desidert største risikoen for tidlig død. Dødeligheten økte med hele 35 prosent, ifølge studien. Dødeligheten ble mindre desto mindre mengde alkohol som ble konsumert.

Dødsfallene blant storforbrukerne av vodka var i særlig grad forbundet med alkoholforgiftning, ulykker, vold og selvmord, ifølge studien. Men det var også høyere forekomst av også sykdommer som kan avledes fra et stort vodkaforbruk, som leverkreft og lungeproblemer, fant professor David Saridse og medarbeiderne hans.

Studien påviste for øvrig også at det var en sammenheng mellom røyking og alkoholkonsum. Så å si ingen ikke-røykere hadde et eksessivt konsum av vodka, viste det seg. Over halvparten av alle russiske menn røyker, ifølge tall fra WHO. Og i fjor fikk Rusland en av verdens mest restriktive røykelover.

Et velkjent folkehelseproblem
Forholdet mellom høy dødelighet og et stort alkoholkonsum i Russland har vært vitenskapelig påvist i lang tid, men den nye studien er den mest omfattende noensinne. Mer enn halvparten av alle dødsfall blant russere mellom 15 og 54 år tilskrives overdrevet alkoholforbruk, konkluderte de samme forskerne i en studie publisert i The Lancet allerede i 2009.

Det store alkoholkonsumet er også årsaken til at dødeligheten blant russiske menn i denne aldersgruppen er fem ganger høyere enn blant menn i Vest-Europa.

Mens russiske kvinner konsumerer langt mindre vodka enn mennene, og også lever vesentlig lengre, er også disse dårligere stilt enn vestlige kvinner. Dødeligheten blant russiske kvinner er tre ganger høyere enn blant kvinner i Vest-Europa, og også her spiller vodkakonsumet til en viss grad inn.

Nasjonale statistikker tilsier at gjennomsnittlig forventet levealder for en russisk mann er 64 år, noe som plasserer Russland blant nasjonene med lavest levealder i hele verden.

Mislykkede tiltak
Allerede på 1980-tallet begynte sovjetiske myndigheter, under daværende statsleder Mikhail Gorbatsjov, å sette i gang forksjellige tiltak for å prøve å redusere alkoholforbruket i landet. Med høyere priser og redusert tilgjengelighet, lyktes man med å redusere alkoholforbruk med hele 25 prosent, og dermed også å redusere dødeligheten.

Men denne restriktive alkoholpolitikken bidro også til å gjøre Gorbatsjov til en av de minst populære lederne i landets historie.

Etter kommunismens fall begynte russerne igjen raskt å forbruke mer vodka, og igjen økte dødeligheten og levealderen falt. Spesielt under tidligere president Boris Jeltsin var det et frislipp på vodkamarkedet.

Under Putin prøver man nå, sakte og ikke for drastisk, å redusere vodkaforbruket i landet ved å øke prisene og senke tilgjengeligheten. Den russiske regjeringen lanserte også nylig restriktive lover mot røyking, og den har forbudt reklame for avhengighets- og vanedannende stoffer.

Men mange mener at den sterke lobbyen som forsvarer vodkaforbruket gjør vanskelig å vinne denne kampen. Vodkaen har også en sterk stilling i den russiske kulturen, og den hører naturlig med i svært mange feiringer og festlige anledninger.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no