See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.01.2014 - Bangladesh mot dypere krise etter kaosvalg
» 01.10.2013 - Dødsdom for opposisjonsleder i Bangladesh
» 10.09.2013 - Fredsprisvinner Yunus anklages for skattejuks
» 15.08.2013 - Uventet mirakel i Bangladesh: Fattigdommen nesten halvert
» 15.05.2013 - 200.000 flykter fra syklon i Bangladesh, Burma
» 08.05.2013 - Bangladesh stenger titalls usikre tekstilfabrikker
» 26.04.2013 - Tekstilarbeiderne i Bangladesh truer med opprørChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tilhengere av det bangladeshiske islamistpartiet Jamaat-e-Islami protesterer mot regjeringen
© Jamaat-e-Islami/Kureren
Politikk | Samfunn - Bangladesh

Uro i Bangladesh etter henrettelse av islamistleder

Islamistleder Abdul Quader Mollah ble henrettet på torsdag og skal ha drept og voldtatt under krigen i 1971

© Jamaat-e-Islami/Kureren
Kureren, 13. desember 2013
- Myndighetene i Bangladesh gjennomførte på torsdag henrettelsen av islamistlederen Abdul Quader Mollah på tross av store protester i inn- og utland. Nå har det, ikke uventet, brutt ut voldsom uro i landet, og minst fire ble drept i sammenstøtene på fredag.

Mollah var en av de ledende personlighetene i det viktigste islamistpartiet i Bangladesh, Jamaat-e-Islami. På torsdag ble han henrettet etter en svært kontroversiell rettssak og dødsdom i september.

Mollah ble funnet skyldig i krigsforbrytelser han skal ha begått under uavhengighetskrigen mot Pakistan i 1971. Under tilnavnet "Slakteren fra Mirpur" skal Mollah ha utført drap, massemord og massevoldtekter i en forstad til den bangladeshiske hovedstaden Dhaka i krigsårene.

Partiet Jamaat-e-Islami har reagert med raseri mot fullbyrdelsen av dødsdommen mot Mollah. Talsmenn fra partiet lovte hevn og kalte henrettelsen et "politisk mord". I første omgang ble det oppfordret til protester landet rundt i dag, og tusenvis av islamister over hele Bangladesh fulgte oppfordringen. I voldsomme konfrontasjoner med politiet ble minst fire personer drept i sammenstøtene.

Partileder Maqbul Ahmed kalte regjeringen i Bangladesh for "barbarisk" og lovte "hevn" etter henrettelsen. "Nå er det bare et spørsmål om tid før regjeringen faller," sa Ahmed, med henvisning til de planlagte protestene. Deretter ville de ansvarlige for prosessen mot Mollah selv bli stilt for retten, lovte partilederen.

Ahmed ba alle bangladeshere om å delta i "fredelige" protester mot regjeringen. Fredag skulle det holdes forbønn for Mollah over hele landet, lørdag skal det bes for alle martyrene og søndag ba Ahmed alle borgere om å delta i en generalstreik fra morgen til kveld. Og selv om islamistlederen eksplisitt ba demonstrantene om å forholde seg fredelig, forventer de fleste at det vil bli flere sammenstøt i løpet av helgen.

Sterke internasjonale protester
Dødsdommen mot Mollah og selve henrettelsen har ikke bare satt sinnene i kok i Bangladesh. Det har kommet protester fra hele verden mot det som anses som en politisk prosess, både fra muslimske land men også fra vestlige demokratier. Menneskerettsgrupper som Human Rights Watch og Amnesty International har gjentatte ganger protestert kraftig.

Også i Pakistan var det på fredag store demonstrasjoner mot henrettelsen av Mollah i hele landet. Partiet Jamaat-e-Islami eksisterer nemlig også i Pakistan, der det samarbeider tett med sitt bangladeshiske søsterparti. Den pakistanske partilederen for Jamaat-e-Islami minte i sin appell om at Tyrkias statsminister Tayyeb Erdogan hadde gått sterkt ut mot sin bangladeshiske kollega og prøvd å stanse henrettelsen.

Amnesty, for sin del, kalte henrettelsen en "skam" for Bangladesh. "Dødsstraff

Opprørspolitiet i Bangladesh arresterer protesterende tilhengere av islamistpartiet Jamaat-e-Islami

© Jamaat-e-Islami/Kureren
er et brudd på menneskerettene, og det burde ikke benyttes for å straffe andre angivelige menneskerettsbrudd," understreker Abbas Faiz fra Amnesty. Nå hviler det et stort ansvar på alle parter om å beskytte befolkningen mot videre voldsutbrudd, legger han til.

"Landet befinner seg allerede nå på en knivsegg, med et økt spenningsnivå før valget [den 5. januar] og nesten ustanselige demonstrasjoner i gatene," påpeker Faiz. "Henrettelsen av Mollah burde ikke brukes som anledning for å utløse mer vold, der den hindustiske minoriteten blir gjort til offer."

Hinduene i landet har blitt gjort til syndebukker og utsatt for angrep under hele rettsprosessen mot Mollah og andre islamistledere. Dette er fordi mange av vitnene som er blitt ført i den nye og særskilte "krigsforbryterdomstolen" i Bangladesh har vært hinduer.

Domstolen skal ta for seg det regjeringen kaller "folkemordet" i Bangladesh i 1971, men kritikere sier at det i første rekke er opposisjonspolitikere som er blitt trukket inn for domstolen.

Store prosesser på gang
Den bangladeshiske uavhengighetskrigen mot Pakistan viste seg å bli spesielt brutal. Det anslås at over en million mennesker mistet livet, titusener av kvinner ble voldtatt og flere millioner flyktet over grensene til India og Burma mens den pakistanske hæren sto for et frontalangrep mot sivilbefolkningen i Bangladesh.

Pakistanerne væpnet også svært mange lokale grupper for å bistå dem i kampen, og det er særlig disse som nå straffeforfølges for "folkemord".

Siden regjeringen i Dhaka etablerte den omstridte "krigsforbryterdomstolen", har et titalls opposisjonspolitikere blitt dømt til livsvarig fengsel og døden for angivelige krigsforbrytelser begått i 1971. Dette gjelder flere medlemmer av Jamaat-e-Islami, men også fremtredende ledere i Det bangladeshiske nasjonalistpartiet BNP, et parti som har styrt landet i tre perioder siden partiet ble dannet i 1978.

Mollah er den første opposisjonslederen som faktisk henrettes etter en dødsdom fra den omstridte domstolen. Den neste toppolitikeren som henrettes kan være Salahuddin Quader Chowdhury fra partiet BNP, som fikk sin dødsdom for angivelig å ha deltatt i massehenrettelser og andre krigsforbrytelser allerede den 1. oktober.

FN har tidligere i år uttalt seg kritisk mot krigsforbryterdomstolen, som FN-eksperter hevder "ikke har gode nok standarder." Ekspertene sa at de ikke var overbevist om at domstolen var uavhengig og kunne garantere for en upartisk og rettferdig dom.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no