See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 13.12.2013 - Uro i Bangladesh etter henrettelse av islamistleder
» 01.10.2013 - Dødsdom for opposisjonsleder i Bangladesh
» 10.09.2013 - Fredsprisvinner Yunus anklages for skattejuks
» 15.08.2013 - Uventet mirakel i Bangladesh: Fattigdommen nesten halvert
» 15.05.2013 - 200.000 flykter fra syklon i Bangladesh, Burma
» 08.05.2013 - Bangladesh stenger titalls usikre tekstilfabrikkerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det jobber fortsatt barn i tekstilindustrien i Bangladesh. Her fra Dhaka i 2012
© HRW/Arantxa Cedillo/Kureren
Samfunn | Økonomi - Bangladesh

Tekstilarbeiderne i Bangladesh truer med opprør

Kureren, 26. april 2013 - Protestene mot dårlig sikkerhet i landets tekstilindustri sprer seg i gatene i Bangladesh. Etter at en bygning som huset flere tekstilfabrikker kollapset på tirsdag, truer nå arbeiderne med en generalstreik.

Uroen i Bangladesh har sitt umiddelbare utspring i at en bygning utenfor hovedstaden Dhaka kollapset på tirsdag. Bygget huset fem tekstilfabrikker, og det var rundt 3000 arbeidere til stede da det falt sammen. I ulykken ble minst 300 mennesker drept og 1000 såret. Arbeiderne hadde tidligere varslet om skader på bygget men ble beordret tilbake på arbeidsplassen.

Rasende tekstilarbeidere har i dag organisert store protester i Dhaka for andre dag på rad. Arbeiderne truer med en generalstreik i sektoren og krever at regjeringen arresterer eierne av den sammenraste bygningen og forbedrer sikkerhetsforholdene for arbeiderne. Flere arbeidere ropte at fabrikkeieren "må henges" i dagens demonstrasjon.

Lokale medier som 'The Daily Star' rapporterer at politiet i dag beskriver situasjonen som "farlig", og at det er minst 10.000 mennesker som protesterer i Dhaka. Andre kilder hevdet det var over 100.000 protesterende arbeidere. Politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene, men med liten suksess. Arbeiderne har blokkert veier og angrepet busser og tekstilfabrikker i Dhaka.

Arbeidsgiversiden i Bangladesh uttrykker stor bekymring over situasjonen. Foreningen av produsenter og eksportører av klær (BGMEA) ba i dag myndighetene om å ta et initiativ for å unngå videre protester og en storstreik, som de mener kan få store konsekvenser for bransjen.

Shafiul Islam, som leder bransjeforbundet BGMEA, sier at vestlige kleskjeder som kjøper tekstiler fra Bangladesh har truet med å kansellere ordrene dersom disse ikke leveres til avtalt tid. Foreningen bekrefter at det er allerede forsinkelser i leveransene.

Men ifølge tekstilarbeidernes organisasjon i Bangladesh, har man i årevis advart om utrygge forhold på arbeidsplassene. Fabrikkeierne i denne lukrative bransjen, sammen med regjeringen i Dhaka og vestlige selskaper som produserer til lav pris i landet, hadde vist seg mer interessert i å spare kostnader enn å investere i sikkerhet. De fleste arbeidere som ble rammet på tirsdag får kun 200 kroner i månedslønn.

Og bygget som kollapset på tirsdag er kun én av svært mange ulykker som ofte oppstår i tekstilbransjen i Bangladesh, som har internasjonale kunder som svenske H&M, spanske Zara, eller irske Primark.

I november omkom 111 arbeidere, for det meste kvinner, på grunn av en brann i en tekstilfabrikk i nærheten av Dhaka. Ulykken utløste en strid om arbeidsforhold og sikkerhet for de ansatte i bransjen. Fabrikken manglet brannutstyr, nødutgangene var stengt og de ansatte ble beordret til å bli på arbeidsplassen på tross av røykutviklingen.

Ifølge den nasjonale organisasjon for tekstilindustrien i Bangladesh, har det i de siste 15 årene vært rundt 600 dødsfall og 3000 sårede i sektoren. Bare i 2005, i en av disse katastrofene, ble 61 arbeidere drept og 86 skadd da en nietasjers bygning som huset fabrikker kollapset.

Bangladesh er den nest største produsenten av tekstiler i verden, og minimale lønninger og lave krav til arbeidsmiljøet har bidratt mye til å bygge opp sektoren i det kronisk fattige landet i Sør-Asia. En storstreik i Bangladesh kan derfor få umiddelbar innflytelse på den globale klesproduksjonen, men mange andre lavkostnadsland står parate for å ta over dersom produksjonen i Bangladesh skulle utebli eller bli dyrere.

Men en av gigantene som bestiller tekstiler fra Bangladesh, den irske kleskjeden Primark, har i dag uttrykt sin forståelse for kravene til arbeiderne i Bangladesh. Primark, en av de største aktørene i Europa, bekreftet at "en av våre leverandører" holdt til i bygget som kollapset på tirsdag. Selskapet krever nå at reguleringen av arbeidsmiljøet i Bangladesh må utvides til å omfatte bygningsteknisk sikkerhet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no