See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 13.12.2013 - Uro i Bangladesh etter henrettelse av islamistleder
» 01.10.2013 - Dødsdom for opposisjonsleder i Bangladesh
» 10.09.2013 - Fredsprisvinner Yunus anklages for skattejuks
» 15.05.2013 - 200.000 flykter fra syklon i Bangladesh, Burma
» 08.05.2013 - Bangladesh stenger titalls usikre tekstilfabrikker
» 26.04.2013 - Tekstilarbeiderne i Bangladesh truer med opprør











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tekstilindustrien i Bangladesh er og blir landets største sektor
© UN Photo/Kureren
Samfunn | Økonomi - Bangladesh

Uventet mirakel i Bangladesh: Fattigdommen nesten halvert

Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, har anslagsvis 15 millioner innbyggere

© Kibae Park/UN Photo/Kureren
Kureren, 15. august 2013
- Bangladesh er internasjonalt kjent for sine lave lønninger og for å være verdens største produsent av billige klær. Men landets økonomi opplever et uventet mirakel: Andelen fattige er redusert fra 57 prosent i 1992 til 31 prosent i dag, mye takket være den utskjelte tekstilindustrien.

Denne relativt raske nedgangen i fattigdommen plasserer Bangladesh godt for å nå FNs såkalte tusenårsmål, som verdenssamfunnet i år 2000 forpliktet seg til å nå innen 2015. Ifølge FN skyldes suksessen en raskt økonomisk vekst på rundt 6 prosent de siste årene, i hovedsak drevet av tekstilsektoren.

Samtidig har bangladesherne opplevd en jevn økning i levealder og synkende fruktbarhet. Bruken av prevensjonsmidler er for eksempel blitt svært vanlig i det muslimske landet.

Da lutfattige Bangladesh ble selvstendig i 1971 etter en blodig krig, var det mange som trodde at landet ville bli avhengig av utenlandsk hjelp til evig tid. Bangladesh er så overbefolket at det eksporterer arbeidskraft til hele verden. Og det verste er at landet geografisk sett ligger i det store Ganges- og Brahmaputradeltaet, der sykloner jevnlig legger store deler av landet under vann.

Men til tross for dette svake utgangspunktet er den siste FN-rapporten om Bangladesh full av lovord om landets store fremskritt på veien mot tusenårsmålene. "Bangladesh har nådd noen av målene, som kjønnsparitet i grunn- og videregående skole og redusering av dødeligheten blant barn under fem år. Og det har en prisverdig fremgang i forhold til å redusere fattigdom, øke tilgangen til skolegang og redusere barne- og mødredødeligheten," sier FN-rapporten.

Dette skjer samtidig som bistanden Bangladesh mottar har falt fra 5,6 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på begynnelsen av nittitallet til 1,6 prosent i 2010, ifølge den samme studien.

Den store fremgangen i Bangladesh har vært mulige fordi skiftende regjeringer har investert i sosiale hjelpetiltak for de fattige og fordi det er mange svært slagkraftige frivillige organisasjoner som jobber effektivt i landet. Blant disse er mikrofinansorganisasjon Grameen Bank, som fikk Nobels fredspris i 2006, den mest kjente utenfor landets grenser, men kun ett av mange eksempler.

Men på tross av de store fremskrittene med å bekjempe fattigdommen i Bangladesh, går det ifølge FN altfor sakte med å oppnå andre mål. Dette gjelder særlig målene om å redusere sulten, etableringen av nye arbeidsplasser og å gi en anstendi

Det jobber fortsatt barn i tekstilindustrien i Bangladesh. Her fra Dhaka i 2012

© HRW/Arantxa Cedillo/Kureren
g lønn til landets mange arbeidende kvinner.

Sårbar økonomisk vekst
Verdens handelsorganisasjon (WTO) konkluderer i sin siste rapport om Bangladesh at en av de viktigste utfordringene i landet er den lave skatteinnkrevingen, som fortsatt er et stort hinder, da det påvirker regjeringens evne til å øke offentlige investeringer i infrastruktur, energi og andre sektorer.

Eksport av ferdigklær og pengeoverføringer fra bangladeshere som jobber i utlandet er de viktigste inntektene i landet, og begge har opplevd en god og stabil økning i de siste årene, ifølge WTO. Likevel minnes det om at begge inntektsgrunnlagene "er veldig sårbare for forstyrrelser."

Når det gjelder tekstilbransjen, er sektoren avhengig av en stabil utenlandsk etterspørsel og sårbar overfor arbeidskonflikter og endringer i tilgangen til markeder. Pengeoverføringene til landet kan også raskt påvirkes av endringer i regelverk og arbeidsmarkedspolitikken i land som Kuwait eller Saudi-Arabia, der mer enn halvparten av utlandsarbeiderne fra Bangladesh bor.

Men det er i alle fall tekstilindustrien som er og blir den største sektoren i landet. Bangladesh er den nest største tekstilprodusenten i verden, og de minimale lønningene og lave krav til arbeidsmiljøet har bidratt mye til å bygge opp sektoren i landet. Det var enorme protester mot dårlig sikkerhet i landets tekstilindustri i Bangladesh i april etter at en bygning som huset flere tekstilfabrikker kollapset. Arbeiderne truet med generalstreik og titalls usikre tekstilfabrikker ble stengt.

Les mer om uroen i tekstilindustrien i Bangladesh i denne artikkelen: "Bangladesh stenger titalls usikre tekstilfabrikker".

Men det er mange som advarer mot at markant høyere sikkerhets- og miljøkrav samt høyere lønninger til landets underbetalte kvinner raskt vil kunne true posisjonen til Bangladesh som ledende tekstilprodusent. Flere land i Sørøst-Asia står klare til å tilby enda lavere lønninger og dårligere arbeidsvilkår.

Og det er fortsatt ingen annen industri av betydning i Bangladesh som står klar til å ta over dersom tekstilindustrien plutselig flagger ut.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no