See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 13.12.2013 - Uro i Bangladesh etter henrettelse av islamistlederChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Medlemmer av BNP på vei til Bangladesh' hovedstad Dhaka for å delta i protestene mot valget
© BNP/Kureren
Politikk - Bangladesh

Bangladesh mot dypere krise etter kaosvalg

Ble gjenvalg og hevder av valget var "legitimt": Bangladesh' statsminister Sheikh Hasina Wajed

© Awami League/Kureren
Kureren, 10. januar 2014
- Dager etter parlamentsvalget i Bangladesh er det fortsatt generalstreik og fullt kaos. Flere opposisjonsledere som boikottet valget er blitt arrestert, og landets statsminister lover harde grep mot "anarkismen". Minst 25 mennesker er blitt drept siden søndag.

Resultatet etter søndagens parlamentsvalg i Bangladesh overrasket ingen, ettersom den regjerende Awami-ligaen gikk inn i valget uten en reell opposisjon. Partiet til Bangladesh' statsminister Sheikh Hasina Wajed fikk 80 prosent av stemmene, mens resten av stemmene gikk til allierte partier eller uavhengige kandidater.

Valget ble holdt midt i en periode der volden mellom tilhengerne til landets to største partier hadde eskalert. Statsminister Sheikh Hasina bestemte seg likevel for å tvinge gjennom valget, på tross av en økende protestbølge og en opposisjonsboikott.

Ikke overraskende har derfor Bangladesh blitt rammet av en enorm voldsbølge og tiltakende kaos under og etter søndagens valg. Statsministeren fortsetter å svare med hard hånd, og akter å ta sin nye regjering i ed kommende søndag.

Bare på valgdagen ble minst 24 mennesker drept i sammenstøt, der tusenvis av mennesker protesterte og angrep flere valglokaler, ifølge den bangladeshiske avisen Daily Star. Avisen skrev at søndagens valg var de mest voldelige i landets historie, og kritiserte valgseieren til Awami-ligaen. Seieren gir regjeringspartiet "verken mandat eller etisk legitimitet til å styre" landet, konkluderte avisen.

Ikke bare hadde opposisjonen boikottet valget, men valgdeltakelsen var også rekordlav. Mens rundt 70 prosent av de stemmeberettigede deltok ved forrige valg, var det mellom 20 og 40 prosent som deltok ved søndagens valg, alt etter hvilke kilder man spør.

Uforsonlige partier
Det er landets største opposisjonsparti, Bangladesh' nasjonalistparti (BNP), ledet av tidligere statsminister Khaleda Zia, som førte an i boikotten. BNP reagerte på at deres allierte, islamistpartiet Jamaat-e-Islami, hadde blitt nektet å stille til valg, men også mot de pågående rettergangene mot "krigsforbrytelser", der flere opposisjonsledere er blitt dømt til døden. Dessuten sitter BNP-leder Zia i praksis i husarrest, slik at hun ikke kunne ha ledet valgkampen.

BNP og rundt 20 andre opposisjonspartier krevde av statsminister Sheikh Hasina at en nøytral overgangsregjering måtte innsettes for å organisere valget, slik det har vært praktisert under de tre siste valgene i polariserte Bangladesh. Da statsministeren nektet å gjøre dette, ble man enig om en boikott.

Ifølge BNP er minst 27 av partiets medlemmer blitt drept i protester frem til i dag. Dessuten er flere titalls medlemmer i partiets ledelse blitt arrestert siden søndag, deriblant den fungerende partilederen. De anklages for å egge til kaos, anarki og vold.

Allerede på søndag oppfordret BNP til generalstreik i hele landet på onsdag. Streiken ble fulgt opp i store deler av landet, sammen med en blokade av veier og kommunikasjon via tog og skip. Og i en pressemelding oppfordret partiets generalsek

Opposisjonsleder Khaleda Zia sitter nå i husarrest

© BNP/Kureren
retær Mirza Fakhrul Islam Alamgir om å forsette med blokaden.

Ifølge Alamgir, ville opposisjonen forsette med blokaden frem til at valgresultatet blir annullert og regjeringen løslater alle BNP-medlemmene. Alamgir kritiserte videre regjeringen for å avholde et "falsk valg" og å arrestere BNPs medlemmer gjennom den han kalte "terrorisme sponset av staten."

"Legitimt valg"
Statsminister Sheikh Hasina Wajed sa allerede på mandag at gjenvalget hennes var legitimt og krevde at opposisjonen nå måtte gi opp sin "terrorvirksomhet". "Det finnes ikke noe legitimitetsproblem siden befolkningen deltok i valget", hevdet statsministeren.

Deretter lovte regjeringspartiet i en pressemelding at det utelukker dialog med det største opposisjonspartiet. "Vi regner ikke med noen forhandlinger ennå. Vår prioritet er å danne en regjering og stoppe volden," kunngjorde Awami-ligaen på onsdag.

Og på torsdag meldte statsministeren seg igjen til orde, da de nye parlamentsmedlemmene ble tatt i ed. Sheikh Hasina takket ja til presidentens invitasjon om å danne en ny regjering, som etter planen skal tas i ed på søndag, på tross av alle protester.

I dag sier Sheikh Hasina at hennes første prioritet er å slå hardt ned på volden og "anarkiet" som opposisjonen måtte ta ansvar for. Overfor BNP gjentok hun kravet om at det største opposisjonspartiet måtte bryte sitt samarbeid med "krigsforbryterne" i islamistpartiet Jamaat-e-Islami.

Internasjonal skepsis
Valget i Bangladesh har fra starten av vekket bekymring internasjonalt. Rett før valget nektet både USA og EU å sende valgobservatører til landet, siden det allerede da var klart at vilkårene for frie og rettferdige valg ikke ville bli oppfylt.

Også etter valget har reaksjonene internasjonalt generelt vært negative, fra USA til Kina. EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton beklagde i går at valget ikke hadde levd opp til de standardene EU på forhånd hadde krevd. Kun nabolandet India har vært mer forsiktig i sin kritikk.

Mange påpeker at den demokratiske tradisjonen i Bangladesh, der alt står på spill i et valg og den tapende part mister all innflytelse, har ført til en politisk ukultur i landet. Den uforsonlige konflikten mellom BNP og Awami-ligaen har eskalert såpass at 2013 har vært det mest voldelige året i Bangladesh' historie siden uavhengigheten.

Den store voldsbølgen i landet ble utløst etter at en profilert opposisjonsleder ble dømt til døden av en såkalt "krigsforbryterdomstol" for hendelser under frigjøringskrigen mot Pakistan i 1971. Opposisjonen raste, og hundrevis av mennesker ble drept under protestene mot domstolen.

Les mer om krigsforbryterdomstolen i Bangladesh i denne artikkelen: "Dødsdom for opposisjonsleder i Bangladesh".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no