See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 13.12.2013 - Uro i Bangladesh etter henrettelse av islamistleder
» 01.10.2013 - Dødsdom for opposisjonsleder i Bangladesh
» 10.09.2013 - Fredsprisvinner Yunus anklages for skattejuks
» 15.08.2013 - Uventet mirakel i Bangladesh: Fattigdommen nesten halvert
» 15.05.2013 - 200.000 flykter fra syklon i Bangladesh, Burma
» 26.04.2013 - Tekstilarbeiderne i Bangladesh truer med opprørChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tekstilministeren i Bangladesh, Abdul Latif Siddique (med stokk), besøker en tekstilfabrikk
© Abdul Latif Siddique/Kureren
Samfunn | Økonomi - Bangladesh

Bangladesh stenger titalls usikre tekstilfabrikker

Tekstilminister Abdul Latif Siddique (v) på en tekstilfabrikk

© Ministry of Textiles/Kureren
Kureren, 8. mai 2013
- For første gang stenger myndighetene i Bangladesh rundt 20 tekstilbedrifter på grunn av sikkerhetsmangler. Tiltakene kommer etter at et fabrikkbygg med 3.000 arbeidere kollapset i april, der minst 800 arbeidere, flest unge kvinner, ble drept.

"Vi vil sikre at kravene fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) blir oppfylt," sier landets tekstilminister Abdul Latif Siddique. Det at det finnes et eget departement for denne sektoren alene, gir en anelse om hvor viktig denne industrien er for økonomien i Bangladesh: Den står for 70 prosent av eksporten og 17 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP).

Tekstildepartement har nå undersøkt sikkerheten på flere produksjonssteder. "Vi har funnet ut at de som hevder å være de mest pliktoppfyllende, ikke har oppfylt byggeforskriftene fullt ut," sa ministeren til lokale medier i dag, uten å oppgi flere detaljer.

Vestlige selskaper som har kjøpt tekstiler fra bedriftene i bygningen som kollapset 24. april, har insistert på at lokale myndigheter har ansvaret for tilsyn av byggene. På tross av dette, og på grunn av omfanget av tragedien, planlegger flere internasjonale selskaper å kreve minimumsstandarder for sikkerhet av leverandørene sine, som også inkluderer inspeksjon av bygningsmassen for å forebygge ulykker og branner.

Den amerikanske organisasjonen Human Rights Watch rapporterte nylig at det i fjor sommer kun var 18 inspektører for å overvåke anslagsvis 100.000 tekstilfabrikker som ligger i hovedstadsområdet, rundt Dhaka.

Ifølge den nasjonale organisasjon for tekstilindustrien i Bangladesh, har det i de siste 15 årene vært rundt 600 dødsfall og 3.000 sårede i sektoren. Bare i 2005, i en av disse katastrofene, ble 61 arbeidere drept og 86 skadd da en nietasjers bygning som huset fabrikker kollapset.

Den siste store ulykken skjedde en dag etter at arbeiderne så sprekker i bygningen Rana Plaza, og kun timer etter at noen arbeidsledere tvang arbeiderne tilbake til jobbe til tross for advarslene. Ulykken har satt forholdene i tekstilfabrikkene som syr klær til de store vestlige merkevarene på dagsorden, i både Bangladesh og internasjonalt.

Åtte personer har hittil blitt arrestert og anklaget for medansvar for at bygget kollapset. Dette inkluderer byggeier, Sohel Rana, som også er den lokale lederen for ungdomsgruppen i partiet som har makten i Bangladesh, Awami League. Det har blitt et folkekrav at de ansvarlige skal stilles for retten og straffes hardt.

Regjeringen i Bangladesh, som er bekymret for å miste inntekter fra den enormt viktige tekstilindustrien, kunngjorde mandag opprettelsen av en undersøkelseskommisjon som skal se på årsakene til at bygningen kollapset. Kommisjonen skal ledes av tekstilministeren personlig, heter det. Slik håper man blant annet å unngå nye opptøyer og streiker i Dhaka.

Tre millioner bangladeshere, for det meste unge underbetalte kvinner, arbeider i tekstilindustrien i landet. Bangladesh er den nest største tekstilprodusenten i verden, og minimale lønninger og lave krav til arbeidsmiljøet har bidratt mye til å bygge opp sektoren i det kronisk fattige landet i Sør-Asia.

Les mer om uroen i tekstilindustrien i Bangladesh i denne artikkelen: "Tekstilarbeiderne i Bangladesh truer med opprør".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no