See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ja til å vie homofile: Presteforeningens sentralstyre
© Presteforening/Kureren
Samfunn - Innenriks

Norske prester sier ja til å vie homofile

Biskopene er delt om homoekteskapet: Fra Bispemøtet i oktober

© Den norske kirke/Kureren
Kureren, 11. desember 2013
- For første gang blander det norske presteskapet seg tydelig inn i debatten om homoekteskapet. Et enstemmig sentralstyre i presteforeningen krever nå at kirken må starte arbeidet med en liturgi som også omfatter ekteskapsseremonier for likekjønnede.

I en uttalelse i dag minner presteforeningen om at Kirkerådet og biskopene er fullstendig uenige om vigselen av homofile. Men "presteforeningen tror ikke det er dekkende for hvordan oppfatningen av dette spørsmålet er verken i kirkerådet, blant kirkens medlemmer eller blant prestene i Den norske kirke."

"Mange av presteforeningens medlemmer ønsker å vie par av samme kjønn. Andre opplever spørsmålet som utfordrende og ønsker å reservere seg. Derfor har også mange av våre medlemmer sett frem til en avklaring i Bispemøtet. En slik avklaring innbefatter også etter hvert ny liturgi for vigsel som kan gjelde likekjønnede ektepar," sier foreningen i dag.

I utredningen "Ekteskapet i evangelisk-luthersk perspektiv" delte Bispemøtet seg i et flertall og et mindretall i den teologiske forståelsen av ekteskapet. Men flertallet i presteforeningen konkluderer i dag med at "ekteskap mellom to personer av samme kjønn ikke er i strid med en evangelisk-luthersk ekteskapsforståelse."

Bispemøtets flertall mener også at det er "tilstrekkelig læremessig grunnlag for å utvikle en liturgisk ordning som gir likekjønnede par anledning til å bli viet i Den norske kirke."

Men mindretallet har konkludert motsatt. Likevel har Bispemøtets flertall valgt ikke å anbefale Kirkemøtet å arbeide for en ny vigselsliturgi. De ønsker heller å arbeide for en liturgi for forbønn av borgerlig inngåtte ekteskap, som også kan omfatte likekjønnede ektepar.

Mulighet for å nekte
Presteforeningen minner om at to personer av motsatt eller samme kjønn kan inngå ekteskap i Norge, ifølge ekteskapsloven. Vigselsmyndigheten gir prester rett til å vie personer som kan inngå ekteskap med hverandre. Dersom de som skal inngå ekteskap er av samme kjønn, har den enkelte prest adgang til å reservere seg mot å vie paret står det i ekteskapsloven.

Men foreningen påpeker også at utøvende prest også kan nekte å foreta en vigsel dersom én av brudefolkene er skilt og den tidligere ektefellen lever, eller dersom brudefol

Leder homomotstanden i kirken: Oslos biskop Ole Christian Kvarme

© Den norske kirke/Kureren
kene er av samme kjønn.

"Dette er en individuell reservasjonsrett som består uavhengig av om det finnes en kirkelig liturgi eller ikke. Den reservasjonsretten vil fortsatt ha både teologisk og juridisk legitimitet også dersom Kirkemøtet skulle vedta en liturgi for vigsel av likekjønnede par," står det i den enstemmige uttalelsen fra presteforeningens sentralstyre.

Biskopene i strid
Biskopene i Den norske kirke gjorde den 17. oktober et forsøk på å finne en løsning som kunne samle alle biskopene i striden om vigselsrett for homofile par. Åtte av tolv biskoper på bispemøtet ønsket at kirken skal kunne vie homofile. Men biskopene klarte ikke å komme til enighet om en kompromissløsning.

Flertallet anbefalte at kirken skulle innføre en forbønnsliturgi for par som allerede er viet borgerlig. Men mindretallet kunne ikke slutte seg til dette heller.

Det var de fire biskopene i Oslo, Bjørgvin, Møre og Agder som gikk imot både kirkelig vigsel av homofile og kompromissforslaget om forbønn for de samme parene. De pekte derimot på Bispemøtets tidligere uttalelse fra 2008 om at forbønn "kan skje på grunnlag av den enkelte prests pastorale skjønn og ansvar. Bispemøtet fremholdet samtidig at slike forbønnshandlinger ikke måtte fremstå som en ny liturgisk ordning eller ha vigselslignende karakter."

Mindretallsbiskopene fremhevet at likekjønnet samliv ikke kunne være et ekteskap etter kristen teologi. Og dermed kom det ikke til noen samlende uttalelse fra de tolv biskopene, og heller ikke til et flertallsvedtak.

Nå er det Kirkemøtet som må bestemme om det skal innføres en egen liturgi for likekjønnede par. Uten en anbefaling fra Bispemøtet ble dette sett på som usannsynlig, men med presteforeningen som pådriver for en slik liturgi, øker igjen sjansene. Kirkemøtets 85 representanter samles én gang i året for å vedta lover og regler for kirkens indre liv.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Flest biskoper ønsker å vie homofile i kirken".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no