See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Finansminister Siv Jensen fikk banklovkommisjonens forslag i dag
© Tor Martin Bærum/Finansdepartementet/Kureren
Samfunn - Innenriks

Uførepensjonen for ansatte i privat sektor "forenkles"

Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand

© Storebrand/Kureren
Kureren, 4. desember 2013
- I dag legges det frem forslag til hvordan uføretrygden skal beregnes for tilsatte i privat sektor. Fra 2015 skal uføretrygden i folketrygden beregnes ut fra inntekten rett før man blir ufør. I dag er det inntekten gjennom hele livet som avgjør hva man får i uførepensjon.

Det er Banklovkommisjonen som i dag legger frem forslag til hvordan tjenestepensjonsordningene i privat sektor skal tilpasses de nye uførereglene i folketrygden. Anslag viser at de fleste vil komme bedre ut av den nye måten uførepensjonen skal beregnes.

Utredningen fra kommisjonen inneholder utkast til nye regler for de såkalte "skattefavoriserte kollektive uførepensjonsordninger i arbeidsforhold." Arbeidet med å finne nye beregningsmodeller for uføre i privat sektor ble nødvendig på grunn av nye hovedprinsipper i folketrygden for utbetaling av uføretrygd, som etter planen skal tre i kraft 1. januar 2015.

"Utredningen fra Banklovkommisjonen er et viktig bidrag i arbeidet med tilpasning av de skattefavoriserte tjenestepensjonsordningene til ny folketrygd," kommenterer finansminister Siv Jensen (FrP) i en uttalelse i dag.

Folketrygden vil fra 2015 gi 66 prosent av inntekt opp til 6 G (drøye 500.000 kroner) i uførepensjon. Inntekt over dette blir ikke kompensert fra folketrygden. Maksimal uførepensjon fra folketrygden blir omtrent som i dag, rundt 337.000 kroner før skatt, ifølge kommisjonen.

"Det nye regelverket vil gi en høyere uførepensjon før skatt fra folketrygden for de aller fleste. Høyere skatt på uførepensjon vil riktignok spise opp mye av denne fordelen, men flertallet vil likevel komme noe bedre ut enn i dag," kommenterer Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

Dyre Haug mener at den nye uførepensjonen i folketrygden blir bedre og enklere enn dagens. "Spesielt er det positivt at det skal bli lettere for uføre å forsøke seg i arbeidslivet, siden det legges opp til en gradvis avkortning av uføretrygden mot arbeidsinntekt. Det vil alltid være lønnsomt å erstatte trygd med arbeidsinntekt," forklarer Dyre Haug.

Storebrand: "Behov for privat uføreforsikring"
Selv om ny uførepensjon fra folketrygden blir noe bedre for de fleste fra 2015, er behovet for uføreforsikring - enten betalt av arbeidsgiver eller av egen lomme - fremdeles stort, hevder pensjonsøkonomen i forsikringsselskapet Storebrand.

"Når det gjelder forsikring av fremtidig arbeidsinntekt, mener jeg det norske folk er farlig underforsikret," sier Dyre Haug." Selv med nye og bedre regler vil en gjennomsnittsperson få sin inntekt redusert med 30 til 40 prosent etter skatt ved å gå fra arbeid til trygd, dersom han ikke har privat eller kollektiv uføreforsikring. Dette vil kunne få dramatiske konsekvenser. De økonomiske konsekvensene av å bli ufør kan for mange sammenlignes med å totalvrake en nyere bil uten kaskoforsikring - hvert år - resten av yrkeslivet," påpeker forsikringsmannen.

Privat uføreforsikring er imidlertid et dyrt produkt, og flere beregninger har vist at disse produktene først og fremst lønner seg for yngre arbeidstakere i privat sektor.

I dag har alle offentlige ansatte og om lag halvparten av de ansatte i private bedrifter uførepensjonsforsikringer gjennom jobben. Denne kommer i tillegg til folketrygden, og kan i enkelte tilfeller sikre at arbeidstakere får opp til 90 prosent av sitt tidligere inntektsgrunnlag i tilfelle uførhet.

"Hvis regjeringen følger opp forslagene fra Banklovkommisjonen, blir også ny uførepensjon fra arbeidsgiver enklere å forstå enn i dag. Det nye forslaget legger opp til at uføre vil få full uførepensjon uansett når de begynte i bedriften. I dag er nivået på uførepensjonen koblet opp mot tjenestetid i bedriften. Mange får dessverre en ubehagelig overraskelse her," forklarer Dyre Haug.

Utredningen skal nå sendes ut på høring. Finansdepartementet vil deretter fremme et lovforslag basert på utredningen og de innkomne høringsmerknadene for Stortinget, slik at reglene kan tre i kraft samtidig med at den uføretrygden i folketrygden trer i kraft i januar 2015.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no