See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det gjennomsnittlige jordbruksarealet på brukene som er i drift blir stadig større
© Fredrik Alpstedt/GNU/Kureren
Samfunn | Økonomi - Innenriks

Trend: Færre men større gårdsbruk

Ikke liv laga: Fraflyttet bruk i Vågan i Nordland

© Ståle Prestøy/GNU/Kureren
Kureren, 28. november 2013
- En ny rapport viser at trenden med færre og færre gårdsbruks og bønder fortsetter i full fart. Men overraskende nok går dette ikke ut over det totale jordbruksarealet og produksjonsvolumet. Der en bonde legger ned, tar en annen over jorda, viser det seg.

Fraflyttingen fra norske gårder fortsetter i uminsket fart, på tross av en aktiv landbrukspolitikk og store statlige overføringer. Men det aller meste av jorda til det nedlagte bruket finner nye leiere eller eiere, og slik gjør nedleggelsene andre gårdsbruks mer drivverdige.

Dette er blant konklusjonene i publikasjonen "Utsyn over norsk landbruk", som Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har utgitt denne uken. Tallene i rapporten avdramatiserer i stor grad den fortsatte fraflyttingen fra norske gårder.

"Det gjennomsnittlige jordbruksarealet på de brukene som er i drift, blir stadig større. Trenden er at produksjonen konsentreres om færre jordbruksbedrifter, uten at det samlede produksjonsvolumet går ned," står det i NILF-publikasjonen, som baserer seg på tall fra blant annet Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallenes tale er klar. I 1999 var det i gjennomsnitt 147 dekar jordbruksareal per bruk, mens gjennomsnittsarealet i 2012 var på hele 222 dekar. Av dette var vel 40 prosent leiejord. "Leiejord som tillegg til eget jordbruksareal, har hatt økende betydning gjennom hele etterkrigstiden," slås det fast i rapporten.

Strukturutviklingen i jordbruket kjennetegnes også ved at antall jordbruksbedrifter med husdyr har gått kraftig ned, mens antall vanlige kornbønder på lavlandet har blitt redusert i noe lavere takt.

Men antall eiere av landbrukseiendommer i Norge er redusert mye mindre enn antall jordbruksbedrifter. I 2010 var det 185.100 landbrukseiendommer i alt, en nedgang på rundt 5.500 siden 2006. Om lag to tredeler av disse landbrukseiendommene er bebodd, og andelen har vært svakt fallende etter år 2000, ifølge NILF.

Mer innleid arbeidskraft
De fleste norske gårdsbruk blir drevet av familien som eier jordbruksbedriften, men det er i

Sauebeite: Stadig færre bruk har dyrehold, selv om dette er den dominerende inntektskilden i norsk jordbruk

© Sofie Kjernli-Wijnen/NIBR/Kureren
økende grad vanlig å leie inn noe arbeidshjelp. Samtidig er det stadig færre bønder som kun lever av gårdsdriften, og inntekter fra andre kilder spiller en stadig større rolle i de norske jordbrukshusholdningene.

Både antall jordbruksbedrifter og arbeidsforbruket i jordbruket har hatt sammenhengende nedgang i hele etterkrigstiden. Norsk jord- og skogbruk sysselsatte om lag 50.900 personer i 2012. Dette utgjør kun 1,9 prosent av den samlede sysselsettingen i landet. Fra 2003 er antall sysselsatte i jord- og skogbruket blitt redusert med 3,2 prosent.

Samtidig som bruk blir stadig større, øker også bruken av innleid arbeidskraft fra utlandet, avslører rapporten. Etter en midlertidig oppbremsing i bruken av arbeidsinnvandrere rundt 2009–2010, øker nå bruken av arbeidsinnvandrere igjen. Bygdeforskning anslår at godt over 20.000 arbeidsinnvandrere var innom det norske landbruket i løpet av 2011, og at disse stod for rundt 13 prosent av den totale arbeidsinnsatsen i landbruket.

Økt verdiskapning
Tallene NILF har samlet inn viser også at det norske jordbruket står for en større verdiskapning enn tidligere. Målt på produsentleddet var verdien av den samlede jordbruksproduksjonen i Norge på 38,5 milliarder kroner i 2012, inkludert statlige tilskudd.

Dermed har verdiskapningen i jordbruket gjort et byks i de siste årene etter en lang periode med stillstand. I perioden mellom 1990 og 2007 lå de totale inntektene fra jordbruket nemlig relativt stabilt på mellom 29 og 31 milliarder kroner årlig.

Kjøtt- og melkeproduksjonen står for hele 65 prosent av produksjonsinntektene i det norske landbruket. Dyreholdet fortsetter dermed økonomisk sett å være det mest sentrale elementet i jordbruket, på tross av den drastiske nedgangen i antall bruk med husdyr i etterkrigstiden.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no