See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra Gay pride-paraden i Oslo
© ChadBriggs/GNU/Kureren
Samfunn - Innenriks

Homodiskrimineringen på vikende front i Norge

Rapportforfatter: Professor i sosialpsykologi ved Universitetet i Bergen, Norman Anderssen

© Gudrun Sylte/UiB/Kureren
Kureren, 7. november 2013
- En ny undersøkelse gjennomført av Uni Helse om holdninger til seksuelle minoriteter i samfunnet viser en langt større aksept i Norge i de siste fem årene. Blant annet, mener 60 prosent av norske menn i dag at sex mellom to menn er ok.

Blant de viktigste funnene i undersøkelsen er at færre menn nå sier seg enig med tydelig uttrykte negative holdninger til lesbiske og homofile, sammenliknet med 2008. Norske kvinner, som tradisjonelt har mer positive holdninger, har i mindre grad endret mening i perioden.

Den omfattende spørreundersøkelsen ble gjennomført blant 1.254 personer i Norge (611 menn og 643 kvinner) i alderen mellom 16 og 80 år. Undersøkelsen omfatter holdninger til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner personer i Norge i 2013 sammenliknet med et tilsvarende utvalg i 2008.

De tidligere så skeptiske heteroseksuelle mennene er helt klart på gli i sine holdninger overfor seksuelle minoriteter. Og det er særlig i forhold til de mer generelle utsagnene at holdningsbedringene kan måles.

I detalj viser undersøkelse at det var en nedgang i andelen menn som var generelt negative til lesbiske kvinner (fra 17 til 8 prosent), og til homofile menn (fra 27 til 16 prosent).

Videre var det en økning av antall menn som sa seg enige i at "Det er viktig for samfunnet at vi har åpne lesbiske og homofile" (fra 60 prosent i 2008 til 69 prosent i 2013), "Det er bra at lesbiske og homofile ikke lever skjult" (fra 70 til 77 prosent) og "Alle nyter godt av å leve i et samfunn der lesbiske kvinner og homofile menn kan være åpne" (fra 58 til 68 prosent).

Men norske menn blir mer skeptiske når spørsmålene blir mer konkrete. Hele 40 prosent sier seg fortsatt enige i utsagnet at "Sex mellom to menn er ganske enkelt feil". Men det betyr tross alt at 60 prosent av mennene nå ikke har noe problem med at homofile menn har et sexliv, noe som er en markant fremgang.

Kvinnene mer avslappet
Kvinner har tradisjonelt hatt et mer avslappet forhold til seksuelle minoriteter. Her er 80 prosent uenig i utsagnet "Sex mellom to menn er ganske enkelt feil". Og kun 6 prosent av kvinnene var enige i utsagnet "Når jeg tenker på lesbiske kvinner, grøsser jeg," noe som er ned fra 9 prosent i 2008.

Blant norske kvinner var det i perioden 2008-2013 en lav og stabil andel kvinner som var generelt negative til lesbiske kvinner (ned fra 6 til 4 prosent) og til homofile menn (ned fra 5 til 4 prosent).

Men flere kvinner og menn var negative til at to kvinner eller to menn leier hverandre eller kysser hverandre enn til at to av ulikt kjønn gjør det. Disse spørsmålene ble kun stilt i undersøkelsen i 2013, ikke i 2008. Blant mennene var det størst motstand mot at to menn kysser hverandre på et offentlig sted (62 prosent) og lavest for at to kvinner holder hverandre i hånden (19 prosent). Blant kvinnene var motstanden lavere.

Undersøkelsen viser også at større åpenhet om homoseksualitet i samfunnet har bidratt til at folk flest har personlig kjennskap til noen med en annen legning. 85 prosent sier at de har hatt kontakt med lesbiske kvinner eller homofile menn.

Levekårene bedres
Også når det gjelder levekårene til homofile, har disse nå begynt å komme på samme nivå som for heterofile. Derimot kommer gruppen bifile dårlig ut i tema etter tema i den omfattende levekårsundersøkelsen, særlig hva angår helse og livsstil.

Homofile, lesbiske og bifile rapporterer at de nå møter mindre diskriminering, negative holdninger og vold i samfunnet enn i tidligere levekårsundersøkelser. Men på selvmordsstatistikken peker fortsatt de seksuelle minoritetene seg ut i negativ retning.

Undersøkelsene er en del av rapporten "Seksuell orientering og levekår", skrevet av Norman Anderssen og Kirsti Malterud. Forfatterne mener at "hovedfunnene fra ulike kilder utfyller hverandre og gir oss noen mulige forklaringer. Selv om det har skjedd betydelige positive endringer i det norske samfunnet de siste fem årene, er det fortsatt en betydelig andel homonegativitet blant folk."

"Våre funn gir mange åpninger for konkret nytenkning i mangfoldspolitikk og folkehelsetrategier i Norge i tiden som kommer, med sikte på større likeverd i levekår for alle deler av befolkningen," konkluderer forfatterne.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no