See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Trives lengre på jobb: Eldre arbeidstakere på Ulstein Verft
© Siv-Elin Nærø/SSP/Kureren
Samfunn | Økonomi - Innenriks

Slik diskrimineres eldre arbeidstakere

Aldersdiskrimineringen gjennomsyrer hele arbeidslivet

© Maria Riber/LDO/Kureren
Kureren, 31. oktober 2013
- Det starter ved stillingsutlysningen, går videre i intervjuet, fortsetter med forbigåelse på arbeidsplassen og slutter med hvem som må gå først ved nedbemanninger. En ny undersøkelse viser hvordan eldre diskrimineres i det norske yrkeslivet.

"Aldersdiskriminering i arbeidslivet er mye vanligere enn vi tror," seier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. I dag deltok hun på en større forskningskonferanse organisert av Senter for seniorpolitikk, der også årets "Seniorpolitisk barometer" ble lagt frem.

Den omfattende rapporten har gransket det norske yrkeslivet med blikk på eldres kår hvert år siden 2003. På mange felt viser barometeret positive trender. Blant annet har andelen arbeidsgivere som stiller seg positive til å ansette "seniorer" økt fra 57 til 70 prosent i tiårsperioden.

"Søker ung og erfaren medarbeider"
Men arbeidsgiverne er likevel inkonsekvente, kommenterer forsker Erik Dalen, som har utarbeidet barometeret. Alle vil ha "erfarne" arbeidstakere, og samtidig foretrekker 84 prosent unge arbeidstakere og 73 prosent nyutdannede. De minst populære gruppene ved nyansettelser er "eldre arbeidstakere" (63 prosent), arbeidsinnvandrere (59 prosent) og funksjonshemmede (42 prosent).

"Den ideelle person skal åpenbart være en som både er ung og erfaren, hvilket trolig ikke er egenskaper som så lett lar seg kombinere," kommenterer Dalen. "«Populariteten» til eldre og seniorer steg betydelig i perioden 2003 til 2008, men med finanskrisen frem mot 2009 fikk vi en nedgang i andelen som ville likt meget eller ganske godt å ansette seniorer og eldre arbeidstakere," sier Dalen. I 2013 er nivået på linje med årene rett før finanskrisen.

Også arbeidstakerne selv er blitt spurt i barometeret. Og det viser seg at det i tiårsperioden har skjedd lite i forhold til opplevd aldersdiskriminering på norske arbeidsplasser. Hele 50 prosent av norske arbeidstakere mener nemlig fortsatt i 2013 å ha opplevd at "yngre arbeidstagere blir foretrukket når

NOVA-forsker Per Erik Solem: "Ledere i offentlig sektor mer positive til eldre"

© NOVA/Kureren
ny teknologi eller nye arbeidsmåter skal innføres." Dette synet har holdt seg relativt konstant siden 2003.

Derimot har det vært en tilbakegang i antallet arbeidstakere som opplever at "eldre forbigås ved forfremmelser og intern rekruttering." Mens det i tidligere år har vært rundt 30 prosent av de sysselsatte som mener å ha observert dette, har dette mot 2013 sunket til 23 prosent.

Videre er det 21 prosent som mener å ha observert at "eldre får mindre lønnsøkninger enn yngre," mens 19 prosent sier de har opplevd at "eldre sjeldnere får være med på kurs og opplæring i arbeidstiden." Også i forhold til disse to spørsmålene har det skjedd lite i de siste ti årene.

Mens svært mange mener å ha observert aldersdiskriminering på arbeidsplassen, er det imidlertid svært få som selv sier at de er blitt utsatt for dette. Kun to prosent av arbeidstakerne sier at de selv har opplevd å bli "diskriminert i arbeidslivet på grunn av for høy alder i løpet av de siste 2 årene."

Diskriminering "ok" ved nedbemanning
Men arbeidstakerne er også til dels enige i at eldre skal kunne diskrimineres i arbeidslivet. Hele 65 prosent er for eksempel "enig" eller "delvis enig" i utsagnet "Når en bedrift må nedbemanne, bør eldre arbeidstakere kunne sies opp før yngre." Spør man arbeidsgiverne, er hele 70 prosent enige i utsagnet.

Arbeidsgivere kan bekrefte de andre antagelsene til arbeidstakerne.

Hele 61 prosent av arbeidsgiverne har også opplevd at de yngre foretrekkes når ny teknologi innføres. I underkant av 20 prosent av arbeidsgiverne bekrefter også at eldre forbigås ved forfremmelser, får mindre lønnsøkninger og sjeldnere får delta på kurs. Men selv ville de naturligvis ikke handlet slik. "I vår bedrift har ansatte over 50 år

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik vil ha en sterkere satsning mot aldersdiskriminering

© LDO/Kureren
like gode muligheter til å lære nye ting som yngre," hevder hele 97 prosent av arbeidsgiverne.

Per Erik Solem, forsker i NOVA, har analysert barometeret for Senter for seniorpolitikk. Ifølge Solem er ledere i offentlig sektor mer positive til eldre arbeidskraft enn ledere i privat sektor. "Men på et punkt er det motsatt, og det er når det gjelder å heve aldersgrensen i arbeidsmiljøloven fra 70 til 75 år. Årsaken til det tror jeg har med en grunnleggende ideologi å gjøre, det at lederne i offentlig sektor har en mer kollektivistisk holdning," forklarer forskeren.

Aldersgrensene skal vurderes
Diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik reagerer i dag på at det fortsatt er alderen som "avgjør om du blir vurdert god nok for arbeidslivet eller ikke. Slik kan vi ikke ha det," fastslår hun.

Denne diskrimineringen er lik all annen diskriminering, påpeker ombudet: "Påklistrede merkelapper og forventninger skygger for kompetansen og kunnskapen du har. På mange arbeidsplasser blir man regnet som utgått på dato når man har passert 50 år."

"En viktig oppgave er å synliggjøre de utbredte mytene om alder, og vise hvordan slike myter fører til aldersdiskriminering i arbeidslivet. Derfor er det all grunn til å heie på statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg som viser at det ikke er reelle aldersgrenser for aktivitet og engasjement. Alder er ingen hindring for et yrkesaktivt liv," seier Ørstavik.

Ombudet har flagget sin støtte til Senter for seniorpolitikk, som nå begge ønsker en gjennomgang av øvre aldersgrense i yrkeslivet og særaldersgrensene. Den nye arbeidsministeren, Robert Eriksson (FrP), har allerede forsikret om at han vil fortsette arbeidet fra den forrige regjeringen med en utredning av aldersgrensene i arbeidsmiljøloven.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no