See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 13.02.2013 - Klimaendringer ga større artsmangfold i AustraliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den nye arten pukkelryggdelfiner lever utenfor Australia og har fortsatt ikke fått noe navn
© Guido Parra/WCS/Kureren
Viten - Australia

Ny delfinart funnet utenfor Australia

Kureren, 29. oktober 2013 - En helt ny art pukkelryggdelfiner er blitt identifisert i kystnære strøk nord for Australia, melder amerikanske forskere i dag. Det er svært sjeldent at nye pattedyrarter blir beskrevet. Forskerne mener det dermed er fire arter pukkelryggdelfiner.

Hittil har man antatt at denne gruppen delfiner kun omfatter to arter, en atlantisk art som lever utenfor vestkysten av Afrika, og en art som lever i overgangen mellom Stillehavet og Det indiske hav. Men forskerne mener nå å ha funnet bevis for at det er fire arter.

Pukkelryggdelfinene er tropiske arter som lever i kystnære strøk og gjerne går opp i større elvedeltaer. De har fått navnet sitt etter en karakteristisk pukkel rett under ryggfinnen. Alle bestandene er blitt kraftig redusert i de siste tiårene.

Mens det ikke er noe vitenskapelig uenighet om den atlantiske pukkelryggdelfinen, har forskere i lengre tid vært uenig om det er en eller to arter i Stillehavet og Det indiske hav. En gruppe amerikanske forskere har nå tatt genprøver og foretatt skjelettmålinger på flere hundre eksemplarer, og de konkluderer med et "verken eller". Det er tre arter, og den australske arten har aldri før vært beskrevet.

"Basert på de kombinerte funnene våre fra morfologiske og genetiske analyser, kan vi konkludere at gruppen pukkelryggdelfiner har minst fire arter," sier Martin Mendez fra Wildlife Conservation Society, som ledet forskergruppen. Den nye, australske arten har fortsatt ikke blitt gitt noe vitenskapelig navn, avslører Mendez.

"Med denne nye informasjonen om klassifiseringen av pukkelryggdelfinene, som vil øke antallet anerkjente arter, har vi fått vitenskapelig bevis som kan danne grunnlaget for avgjørelser om hvordan artene skal forvaltes, hvordan dette artsmangfoldet kan beskyttes og hvilke leverom for artene som trenger vern," påpeker Howard Rosenbaum fra det samme forskningsprogrammet.

Forskerne hadde samlet inn store mengder knokler og bein etter strandede delfiner, men også fra forskjellige vitenskapelige samlinger og museer. Det var særlig 180 delfinskaller som interesserte forskerne og kunne gi svar på om det var større formmessige forskjeller på populasjonene i ulike områder. I tillegg samlet de inn 255 vevsprøver fra pukkelryggdelfiner i hele spredningsområdet for å sammenligne DNA-et.

Konklusjonen ble at det var store nok forskjeller i beinbygning og DNA til å identifisere minst fire selvstendige arter. Studiet offentliggjøres i fagtidsskriftet Molecular Ecology.

Den nye, ikke-navngitte og uventede arten pukkelryggdelfiner lever i kystnære strøk langs hele den nordlige kysten av tropisk Australia, i farvannene mellom Australia og Ny-Guinea, samt langs nordkysten av Ny-Guinea. Ifølge Rosenbaum er det nå nødvendig å utarbeide en verneplan for denne nye arten.

Pukkelryggdelfiner kan bli opp til 2,5 meter lange og kommer i hvit eller mørkegrå til rosa farge. Alle artene holder fortrinnsvis til i kystnære tropiske farvann, elveos og elvemunninger. Den atlantiske arten er listet som "sårbar" ifølge den offisielle rødlisten til IUCN, mens artene i Stillehavet og Det indiske hav listes som "nær truet". Artene trues først og fremst på grunn av tap av habitat og press på fiskeressursene.

Av delfiner finnes det totalt 35-40 anerkjente arter, fordelt på 17 slekter, noe som gjør dette til den største familien blant hvalene. Pukkelryggdelfinene er blant de sjeldnere om minst studerte delfinene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no