See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 29.10.2013 - Ny delfinart funnet utenfor Australia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Forskerne fant fossile slektninger av denne australske tørrløvbusken, Banksia spinulosa
© Greg Jordan/Kureren
Viten - Australia

Klimaendringer ga større artsmangfold i Australia

Karakteristisk tørrløvvegetasjon i Vest-Australia

© Sheila Thomson/Kureren
Kureren, 13. februar 2013
- Australske forskere kom frem til uventede resultater da de kartla den historiske vegetasjonen i artsrike Sør-Australia. Mangfoldet hadde skutt fart etter at bølgende istider satt inn for en million år siden.

Tørkeutsatte Sør-Australia har en av verdens mest artsrike vegetasjonssoner utenfor regnskogene, kun sammenlignbart med økoregionen på Kapplandet i Sør-Afrika. Hittil har forskere gått ut fra at dette artsmangfoldet utviklet seg da regionen begynte å tørke ut for mange millioner år siden.

Kale Sniderman ved Universitetet i Melbourne har ledet et team av geologer som har kartlagt plantefossiler som var blitt avleiret i en gammel innsjø i Sørøst-Australia. Her kunne de følge utviklingen av artsmangfoldet i økoregionen, og de kom frem til en helt annen tidslinje enn det forskerne hittil hadde antatt.

For 1,5 millioner år siden var artsmangfoldet like stort som det er i dag. Men for rundt én million år siden satte flere istider inn, og i og med det kaldere klimaet, døde svært mange av planteartene i Sør-Australia ut. Men nye arter utviklet seg raskt, og skapte dagens like imponerende mangfold, nærmest som en følge av utryddelsene.

"Sørvest-Australia har et enormt artsmangfold av hardløvbusker og -trær som eukalyptus, banksia, grevillea og akasia, og er et av verdens mest artsrike områder," sier Sniderman. "Den sørlige delen av Sør-Afrika er enda rikere, med et forbløffende stort antall av liktuteseende planter som protea og erica."

Artsrikdommen i disse to sammenlignbare økoregionene, begge med tilnærmet middelhavsklima, har blitt satt i sammenheng med det dårlige jordsmonnet og de tørre somrene i begge regionene, ifølge Sniderman. Disse forholdene har utviklet seg over mange millioner år.

Kartleggingen av den historiske vegetasjonen i Sør-Australia viste at regionen, helt riktig, hadde "minst like mange tørrløvede plantearter for 1,5 millioner år siden som Vest-Australia og Sør-Afrika har i dag," ifølge studiet til Sniderman.

Men finlesing av resultatene ga likevel et uventet resultat.

"Da Australia tørket ut i løpet av de siste millionene årene, døde de fleste regnskogsplantene sakte ut fra det meste av kontinentet. Man har trodd at det var denne uttørkingen som fremmet ekspansjonen og mangfoldet av Australias karakteristiske hardløvplanter. Men vi har vist at det var klimavariasjonene under istidene som forårsaket utryddingen av både regnskogplantene, men også et betydelig antall av hardløvede buskaktige planter," sier forskeren.

Denne utryddingen av klimaintolerante arter la grunnlaget for en ny evolusjonær eksplosjon, som skapte de artene som nå dominerer området. "Utryddelser kan være viktigere" for evolusjonen enn alle andre faktorer, konkluderer Sniderman.

Ifølge forskerkollega Greg Jordan fra Universitetet på Tasmania, var de mange artene som gikk tapt på grunn av istidsklimaet "trolig de som var mest sensitive i forhold til klimaendringer, noe som betyr at de artene som i dag vokser i Øst-Australia kan være bedre i stand til å tåle raske endringer enn det tidligere forskning har forutsett."

Biologen Jordan advarer likevel mot å bruke erkjennelsen ukritisk på andre økoregioner. Mens Sørøst-Australia nå kan ha en vegetasjon som tåler raske klimaendringer, hadde ikke den viktige økoregionen Sørvest-Australia blitt utsatt for de samme svingningene under istiden. Det vil si at dette området trolig vil være mer utsatt for menneskeskapte klimaendringer.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no