See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


NSB-passasjerer: Flere på lokaltog, færre på langstrekningene
© Trondheim Havn/Kureren
Samfunn | Økonomi - Innenriks

Rekordstor passasjervekst for NSBs lokaltog

Møter taket for antall passasjerer: Leder for NSB Persontog, Tom Ingulstad

© NSB/Kureren
Kureren, 21. oktober 2013
- Passasjerøkningen på NSB-togene er rekordstor de åtte første månedene i 2013. Økningen er på hele 8,4 prosent, sammenlignet med i fjor. Særlig en bedret ruteplan skal ha gjort lokaltogene mer konkurransedyktige. Men nå er det ikke rom for flere passasjerer på lokaltogene.

Totalt har mer enn 39,4 millioner passasjerer benyttet NSBs tog de åtte første månedene av 2013. Og det er særlig på kortere strekninger at toget tar markedsandeler, mens de lengste rutene opplever en liten nedgang og fortsetter å miste passasjerer til flytrafikken.

"Det er svært gledelig at kundene strømmer til toget, og at passasjerveksten hittil i 2013 er historisk høy," sier leder for NSB Persontog, Tom Ingulstad. "Dette betyr at toget nå gjør sin del av jobben med å stanse veksten i biltrafikken mange steder," legger han til.

NSB registrerer særlig sterk vekst på lokaltrafikken i Oslo-regionen, og det skal være den nye ruteplanen som ble lansert i fjor vinter som skal ha gjort det mer lukrativt for mange å skifte fra bil til tog. "Endringene i tilbudet på Østlandet har truffet godt, og på flere strekninger rundt om i landet ser vi at tilbudsforbedringer gir passasjervekst," forklarer Ingulstad.

Men uten større investeringer vil det ikke være rom for fortsatte store økninger for lokaltogene. Vognene er fulle og sporene tillater ikke flere tog eller vogner.

"Vi skulle gjerne gjort mye mer, men hemmes nå av plassmangel på sporet. Derfor understreker denne veksten at utbygging for å få plass til flere og lengre tog må gis høyere prioritet i de aller nærmeste årene," påpeker Ingulstad.

Oslo-gryta bytter til tog
Det er særlig lokaltrafikken på Østlandet som har tatt av det siste året. Her har en endret ruteplan gjort det aktuelt for mange flere å bytte ut bilen med toget. Den aller største økningen de siste åtte månedene har NSB registrert på strekningen Oslo-Skien.

På linjen gjennom Vestfold var det en økning i passasjertall på hele 24 prosent, sammenlignet med samme periode i 2012. Totalt ble det fraktet 2,5 millioner passasjerer mellom Oslo og Skien. Men mye av økningen skyldes at togene på linjen har fått flere passasjerer på den lokale strekningen mellom Asker og Oslo S, presiserer NSB i dag.

Lokaltogene i Oslo-regionen totalt har hatt en økning i passasjertallet på 9,2 prosent. Men også flere regiontog på Østlandet opplever sterk vekst. Blant annet har ruten Oslo-Lillehammer økt med 9,5 prosent. Også Raumabanen og Rørosbanen opplevde en betydelig vekst.

Men også andre norske befolkningssentra opplever en vest i lokaltogtrafikken. I Bergens-området er det hele 10 prosent flere passasjerer på lokaltogene. I Trondheims-området har passasjertallet på lokaltog økt med rundt 8 prosent, mens det i Stavanger-området økte med 4,5 prosent.

Nedgang på langstrekningene
De fleste lengre strekningene mister derimot fortsatt passasjerer til et stadig bedre og billigere flytilbud mellom Norges største byer. Det er særlig rutene mellom Oslo og Trondheim, og mellom Oslo og Bergen, som opplever fortsatt nedgang. Nattogene mellom Oslo og Trondheim har mistet hele 10 prosent av passasjerene i løpet av ett år.

Ruten til Göteborg mister passasjerer. Nordlandsbanen mellom Trondheim og Bodø opplever en stillstand. Men Sørlandsbanen mellom Oslo og Stavanger har hatt en mindre fremgang.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no