See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 07.09.2013 - Konservativ valgseier i Australia
» 05.09.2013 - Australia forbereder seg på valgthriller
» 10.07.2013 - Med Rudd kan Labor vinne valget i Australia
» 26.06.2013 - Gillard tapte maktkampen i Australia, Rudd tar overChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Australias nye statsminister, Tony Abbott
© APEC/Kureren
Politikk | Økonomi - Australia

Australia fjerner CO2-avgiften i 2014

Sosialdemokratenes to siste statsministere, Julia Gillard og Kevin Rudd, sto sammen om CO2-avgiften (her i 2006)

© Adam Carr/GNU/Kureren
Kureren, 15. oktober 2013
- Australias nye konservative statsminister Tony Abbott fjerner den upopulære miljøskatten. Ifølge de konservative har CO2-avgiften, som ble innført av den avgåtte sosialdemokratiske regjeringen, vært ansvarlig for at strømprisene har økt betraktelig i Australia.

Tony Abbott fra Australias liberale parti, som vant valget den 7. september foran sosialdemokratenes kandidat Kevin Rudd, kunngjorde i dag at CO2-avgiften blir det aller første lovforslaget som skal diskutere i det nye parlamentet. Avgiften har særlig rammet de store bedriftene i landet som forurenser mest.

Siden de konservative nå har flertall i parlamentet i Canberra - med 89 av de totalt 150 representantene - regner Abbott med at behandlingen der skal gå raskt og enkelt. Ifølge en kort pressemelding utstedt fra statsministerens kontor i dag, skal parlamentet diskutere lovforslaget fram til 4. november og deretter sende saken videre til Senatet. Man forventer at CO2-avgiften blir fjernet i løpet at juli 2014.

Under valgkampen lovte Abbott å omgjøre det han beskrev som en av de mest markante og omstridte reformene til den sosialdemokratiske regjeringen; loven som innførte CO2-avgifter for australske bedrifter. Abbotts parti mener at avgiften reduserer konkurranseevnen til det australske næringslivet og hindrer økonomisk vekst.

Tidligere statsminister Julia Gillard godkjente avgiften i 2011. Den har vært i kraft i bare litt over et år, siden juli 2012.

Beslutningen har påvirket rundt 500 selskaper, som må betale en skatt på rundt 27 australske dollar (155 kroner) per tonn karbon som slippes ut. Og avgiften øker automatisk med 2,5 prosent årlig.

Ifølge den tidligere regjeringen, skulle avgiften gi nesten 70 milliarder kroner i statsinntekter hvert år. Av dette skulle 55 prosent gå til å hjelpe svakerestilte med å takle høye energipriser, mens 35 prosent skulle brukes til å kompensere bedrifter slik at de slipper å flagge ut. De resterende 10 prosent skulle gå til forskning på klima og ren energi.

De konservative protesterte mot den nye loven uten suksess. Og selv om miljøspørsmål er høyt på agendaen blant australske velgere, var CO2-avgiften upopulær i landet. De konservative klarte å koble avgiften til de sterkt stigende strømprisene i landet, noe de trolig vant mange stemmer på.

Men også Abbott hevder å ta klimatiltak på alvor. Nå planlegger den nye regjeringen å innføre en frivillig ordning som skal lokke bønder og industrien til å redusere karbonutslippene med minst 5 prosent fram til 2020. Den sosialdemokratiske opposisjonen mener imidlertid at tiltakene vil være urealistiske og utilstrekkelige for å bekjempe klimaendringene.

Australia er et av de mest forurensende industrilandene i verden. Landet er ansvarlig for 1,5 prosent av verdens totale CO2-utslipp og dermed verdens mest forurensende land per innbygger.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no