See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 15.10.2013 - Australia fjerner CO2-avgiften i 2014
» 07.09.2013 - Konservativ valgseier i Australia
» 05.09.2013 - Australia forbereder seg på valgthriller
» 10.07.2013 - Med Rudd kan Labor vinne valget i AustraliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Australias statsminister Julia Gillard annonserer sin avgang
© Kureren
Politikk - Australia

Gillard tapte maktkampen i Australia, Rudd tar over

Kevin Rudd taler etter å ha vunnet tilbake partilederposten i Australias Labor Party

© Kureren
Kureren, 26. juni 2013
- Australias statsminister Julia Gillard tapte i dag maktkampen mot sin forgjenger, Kevin Rudd, da et ekstraordinært møte i Arbeiderpartiet kastet henne som leder. Gillard svarte med å gå av som statsminister, og nå vil Rudd forsøke å danne en ny regjering.

Dramaet mellom arbeiderpartirivalene Gillard og Rudd ville ingen ende ta. Rudd vant valget for sosialdemokratene i 2007. Men da han mistet tilliten i partiet i 2010, ble Gillard valgt som ny partileder og tok over statsministerposten som første kvinne i Australias historie. Siden den gang har partiet vært splittet, og Rudds tilhengere har gjort to mislykkede forsøk på å kaste Gillard fra partiledelsen.

Nå, kort tid før høstens valg i Australia, lyktes Rudds tilhengere.

På et ekstraordinært partimøte i dag ble Rudd valgt som ny partileder med 57 mot 45 stemmer, og Gillard måtte forlate posten. Avstemmingen kom etter at Arbeiderpartiet har falt som en stein på meningsmålingene og ligger an til et sviende nederlag mot den konservative opposisjonen, ledet av den taleføre Tony Abbott.

Mens Gillard har ord på seg for å være svært dyktig til å organisere partiet, har hun aldri nytt stor popularitet blant velgerne. Der er hun den strake motsetningen til Rudd, en tidligere diplomat, som er en slagkraftig debattant og klarer å overbevise velgerne med et klart budskap men sliter med å få tillit i partiapparatet.

Og det var nettopp utsiktene til høstens valg som synes å ha snudd stemningen i partiet. "La oss være ærlige. Vi befinner på en kurs i retning av et katastrofalt nederlag dersom vi ikke iverksetter endringer," advarte Rudd noen timer før kampvoteringen på partimøtet. I motsetning til tidligere løfter om ikke å utfordre Gillard mer, lanserte Rudd seg som kandidat for partiledervervet "i partiets og nasjonens interesse," slik han formulerte seg.

Etter nederlaget mot Rudd, annonserte Gillard at hun ville trekke seg som statsminister og trekke seg tilbake fra politikken for godt. Nå er det opp til Rudd å ta over og danne en ny regjering.

Men det var i dag uvisst hvordan et regjeringsskifte kunne foregå, nå som det australske parlamentet går inn i vinterpausen. Generalguvernøren, dronning Elisabeths representant i Australia, må først bekrefte Rudd i embetet. Videre har Gillard ledet en mindretallsregjering, og fem ministere

Julia Gillard og Kevin Rudd på sin første pressekonferanse som Labors nestleder og leder i desember 2006

© Adam Carr/GNU/Kureren
i regjeringen hennes har allerede meldt sin avgang. Rudd må derfor også frykte for det parlamentariske grunnlaget sitt.

Og like etter vinterpausen skal i teorien valgkampen begynne. Men denne kan statsminister Rudd trolig utsette, dersom han ønsker det. Valgdagen var nemlig fastsatt av Gillard, og det er teoretisk mulig for statsministeren å utsette den.

Rudd har dermed vært i et hardkjør i ettermiddag og kveld for å sikre en stabil regjering etter partilederkuppet. Australske medier beretter i kveld at flere sentrale partiløse parlamentarikere nå har forsikret Rudd om sin støtte for resten av regjeringsperioden. Samtidig skal generalguvernøren ha avlyst andre planer for å kunne ta Rudd i ed som statsminister i morgen. Går dette i boks, er Rudd i rute for å etablere sin regjering før vinterpausen.

I så fall har Rudd klart å blåse ny spenning i høstens valgkamp i Australia, som allerede syntes å ha vært avgjort i favør for den konservative opposisjonen. Kommentatorer "down under" bemerker at Rudd vil gi en helt ny dynamikk i valgkampen, og at australierne formelig elsker en underdog som klarer å gjøre et comeback.

Gillard trekker seg tilbake fra politikken
Gillard, derimot, skal nå trekke seg fullstendig tilbake fra politikken, og vil ikke stille som kandidat for et parlamentssete. I sin avskjedstale på det ekstraordinære partimøtet rakk hun da også å gi et sammendrag av det hun mener bør stå igjen som ettermælet av regjeringen Gillard.

Den avtroppende australske statsministeren trakk særlig frem at regjeringen hennes hadde lyktes i å innføre en omstridt skatt på utslipp av klimagasser, men også reformer i pleien av funksjonshemmede og i skoleverket, som ble vedtatt av parlamentet tidligere samme dag.

Gillard viste også mot ved å snakke om hennes rolle som den første kvinnelige regjeringssjefen i Australias historie, noe som ikke hadde vært enkelt. "Men det blir lettere for den neste kvinnen, og for kvinnen etter henne og kvinnen etter henne. Og det er noe jeg er stolt over," sa Gillard i sin avskjedstale.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no