See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 15.10.2013 - Australia fjerner CO2-avgiften i 2014
» 07.09.2013 - Konservativ valgseier i Australia
» 10.07.2013 - Med Rudd kan Labor vinne valget i Australia
» 26.06.2013 - Gillard tapte maktkampen i Australia, Rudd tar overChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Opposisjonsleder Tony Abbott (v) og statsminister Kevin Ruud (h) i Australias parlament
© Parliament of Australia/Kureren
Politikk - Australia

Australia forbereder seg på valgthriller

Julia Gillard og Kevin Rudd på sin første pressekonferanse som Labors nestleder og leder i desember 2006

© Adam Carr/GNU/Kureren
Kureren, 5. september 2013
- Utfallet av helgens valg i Australia er usikkert. Meningsmålingene har endret seg i de siste ukene, og nå er den konservative alliansen ledet av katolske Tony Abbott favoritt. Abbott utfordrer statsminister Kevin Rudd og seks år med Labor Party ved makten.

Abbott presenterer seg for velgerne med en tydelig konservativ ideologi, og kampanjen hans er for det meste fokusert på økonomien. På valgprogrammet står det bedre kontroll med offentlige utgifter og flere økonomiske liberaliseringstiltak.

Den konservative kandidaten har lovet å omgjøre en av de mest markante og omstridte lovene fra den sosialdemokratiske regjeringen, den som innførte CO2-avgifter for australske bedrifter. Abbotts parti mener at avgiften reduserer konkurranseevnen til det australske næringslivet og hindrer økonomisk vekst.

De konservative vil også stramme ytterligere inn på asylinstituttet for å kjempe mot det de beskriver som "ulovlig utvandring".

Statsminister Rudd lover derimot å fortsette med en sterk miljøprofil samtidig som han påpeker den gode økonomiske utviklingen Australia har hatt under Labour.

Tidlig valgkampsstart
Offisielt sett startet valgkampen i Australia den 25. august, men i praksis har landet vært i en pre-valgperiode siden Kevin Rudd erstattet Julia Gillard som statsminister og leder av Labor Party den 27. juni i år.

Den kraftige nedgangen i Gillards popularitet og manglende Labor-forventninger om å kunne vinne valget åpnet opp for et comeback for eksstatsminister Rudd i juni. Australias regjerende Arbeiderparti har ligget svært dårlig an på meningsmålingene i flere år. Men etter at populære Rudd avløste Gillard som statsminister etter en opprivende maktkamp, så partiet ut til å kanskje kunne vinne høstens valg likevel.

Les mer om maktkampen i australske Labor i denne artikkelen: "Gillard tapte maktkampen i Australia, Rudd tar over".

Etter Rudds comeback ble meningsmålene plutselig svært mye mer positive for Labor. I begynnelsen av juli hadde Rudd mellom 48 og 55 prosent på målingene, og de konservative lå på mellom 45 og 52 prosent.

Les mer om valgkampen i Australia i denne artikkelen: "Med Rudd kan Labor vinne valget i Australia".

Men "Rudd-effekten" var kortvarig, og de fleste meningsmålingene antyder nå at vinneren av lørdagens valg vil være Tony Abbott: Hans konservative koalisjon kan håpe på å få mellom 53 og 54 prosent av stemmene, ifølge de siste målingene publisert i dag i flere australske medier.

God økonomisk utvikling
Men i dag, bare tre dager før valget, ble det også lagt frem nye tall som kan favorisere Labor og Rudd. Australias økonomiske vekst har overgått alle forventninger, og de nye tallene bekrefter en trend: Den australske økonomien vil fortsette å vokse.

Australias BNP vokste med 2,6 prosent i annet kvartal sammenlignet med samme periode i fjor, og med 0,6 prosent sammenlignet med forrige kvartal. Innenlandsk forbruk og offentlige investeringer hadde i størst grad drevet denne uventede veksten, som Labor-regjeringen tar ære for.

Og med økonomien som et hovedspørsmål i valgkampen, har Rudd dermed fått et nytt ess i ermet i løpet av valgkampinnspurten. Økonomisk suksesspolitikk og personlig popularitet ser ut til å være Rudds siste sjanse til å snu trenden før lørdag.

Lite populær opposisjonsleder
Den konservative opposisjonskandidaten har som person derimot aldri slått an blant australske velgere. Abbott har ord på seg for å være arrogant og har aldri klart å vinne mye personlig sympati. Men under den enda mer upopulære statsminister Gillard, klarte Abbott likevel å gå forbi konkurrenten i personlig popularitet i over ett år. I konkurranse med Rudd ligger han under i personlige popularitetsverdier.

Abbott (56) var med å lede den monarkistiske bevegelsen som gikk imot å gjøre Australia til republikk i 1999 og vant en folkeavstemning om statsformen. Han har jobbet som journalist og politisk rådgiver før han gikk inn i politikken i 1994. I flere år var han også minister i koalisjonsregjeringen ledet av John Howard.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no