See also:
» 31.03.2014 - Frankrike får ny regjering etter sosialistenes valgtap
» 24.03.2014 - Historisk fremskritt for høyreekstreme i Frankrike
» 21.03.2014 - Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører
» 12.02.2014 - Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front
» 16.01.2014 - Hollandes økonomiske reformer tas godt imot
» 18.11.2013 - Frankrike i revolusjonær modus
» 09.10.2013 - Nasjonal Front er nå Frankrikes største parti
» 24.09.2013 - Frankrikes regjering: "Romfolket må utvises"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Omstridt: Skifergassutvinning ved hjelp av fracking
© G.Fuller/Europaparlamentet/Kureren
Politikk | Økonomi - Frankrike

Frankrikes forbud mot fracking bekreftes

Fornøyd: Frankrikes miljøvernminister Philippe Martin

© Ministère du Développement durable/Kureren
Kureren, 11. oktober 2013
- Den potensielt store utvinningen av skifergass og skiferolje i Frankrike er avlyst, for godt. Landets høyeste domstol har bekreftet lovverket som forbyr fracking etter at en amerikansk lisenshaver hadde gått rettens vei. Også i EU som helhet strammes det inn.

Frankrikes miljøvernminister Philippe Martin jubler i dag over domstolens definitive bekreftelse av loven som forbyr enhver form for slik ukonvensjonell energiutvinning i landet. Martin hørte selv til demontrantene som hadde gått på gaten i Sør-Frankrike for å kreve et lovforbud da frackingen skulle tas i bruk i regionen.

Det er grunnlovsrådet i Frankrike som har bekreftet lovforbudet, som opprinnelig trådte i kraft i 2011. Ifølge Martin hadde "grunnlovsrådet erkjent de påviste farene [ved fracking] i og med dagens beslutning." Han la til at han var "svært fornøyd med denne viktige beslutningen."

Det var det amerikanske selskapet Schuepbach Energy som trakk den franske staten inn for domstolene etter at den ble fratatt to letelisenser for skifergass i Aveyron og Ardèche i Sør-Frankrike ved bruk av den omstridte frackingmetoden. Selskapet hevdet at forbudet mot fracking og den derav følgende inndragningen av lisensene stred mot den franske grunnloven.

Ifølge advokatene til Schuepbach hadde det franske parlamentet overdrevet vektleggingen av forsiktighet da det formulerte loven i 2011. Regjeringen argumenterte derimot at det ikke var snakk om forsiktighet men å forebygge mot de farene som allerede er dokumentert ved bruk av frackingmetoden. Dette ga landets høyeste rettsinstans regjeringen rett i.

Schuepbach skal nå være i ferd med å presentere et skyhøyt erstatningskrav på 1 milliard euro (8 milliarder kroner) mot den franske staten med hensyn til tapte fremtidige inntekter, ifølge franske medier. Dette til tross for at det aldri har blitt påvist konkrete olje- eller gassforekomster i lisensområdene.

Stor folkelig motstand mot fracking
Forbudet hadde opprinnelig kommet i stand etter at Schuepbach begynte aktivitetene sine i Sør-Frankrike og støtte på uventet stor folkelig motstand i lokalmiljøene. Folkekravet om å stanse frackingen ble såpass mektig at daværende president Nicolas Sarkozy stanset alle pågående operasjoner og forberedte et lovverk som skulle forby teknikken. Loven ble godtatt av samtlige partier i det franske parlamentet.

Også den nåværende sosialistiske regjeringen er fast bestemt på at fracking ikke skal tillates i Frankrike. President François Hollande gjorde det tidligere i år klart at han ikke akter å oppheve frackingforbudet i hans regjeringstid, som minst varer til 2017. Og miljøvernminister Martin legger i dag til at Frankrike i alle fall ikke trenger disse energiressursene fordi man er i ferd med å fase ut fossil

Protester mot fracking i bygda Villeneuve-de-Berg i Ardèche (Sør-Frankrike) i februar 2011

© Stop gaz de schiste/Kureren
e energikilder.

Den nesten allmenne gleden over at grunnlovsrådet oppretthold forbudet mot fracking står i sterk kontrast til hvordan denne formen for utvinning av skiferolje og -gass opprinnelig ble hilst velkommen i Frankrike. Amerikanske studier hadde nemlig påvist at Frankrike hadde enorme ressurser av denne ukonvensjonelle energikilden; nok til å dekke landets olje- og gassforbruk i to-tre generasjoner.

Men med tiden er det kommet frem mange mulige skadevirkninger på miljøet som følge av frackingmetoden, som blant annet består av at kjemikalier sprøytes ned i grunnen, som regelrett smuldres opp for at oljen og gassen skal slippes fri og bli mulig å utvinne. Det er særlig store bekymringer for at disse kjemikaliene vil kunne forurense grunnvannet, men også for at grunnfjellet skal bli ustabilt.

Skepsisen mot fracking brer seg nå i hele Europa, i motsetning til Nord-Amerika, der teknikken har gitt særlig USA en ny gullalder for oljeutvinning som nærmest har gjort landet selvforsynt på fossile energikilder. Planlagte frackingprosjekter møtes med stor lokal motstand nesten overalt der de legges frem i Europa.

Dette har nå også EU tatt konsekvensene av. EU-kommisjonen og -parlamentet strammet denne uken inn på miljøkravene ved fracking i hele Europa. "Vi endrer denne viktige lovgivningen slik at den er i tråd med de nye prioritetene i Europa, som jordsmonn, ressursbruk og bevaring av biologisk mangfold," forklarte Andrea Zanoni, som hadde lagt frem saken for Europaparlamentet.

Dermed blir det nå mye strengere krav om miljøkonsekvensutredninger for frackingprosjekter i hele EU, noe som kan komme til å stoppe mange av de planlagte prosjektene. En viktig nyvinning er blant annet at konsekvensutredningene skal gjøres av uavhengige forskere, uten tilknytning til selskapet som har fått lisens. Dessuten skal det tas hensyn til meningene i lokalmiljøet og også små skifergassanlegg som hittil har falt utenfor må utredes.

Med det franske frafallet og de strengere EU-reglene for fracking, er det nå stort sett bare i Polen at det satses stort på denne energikilden i Europa. Den første industrielle produksjonen av skifergass i Polen startet opp i august i år, og det er få polakker som er mot at denne energikilden bygges ut i stort format i landet. Her dreier saken seg om energiuavhengighet fra Russland.

Les mer om entusiasmen for skifergass og fracking i Polen i denne artikkelen: "Fracking: Polen produserer nå skifergass".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no