See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 01.04.2014 - Japan stanser hvalfangsten etter dom i FN-domstolChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I Lebork i Polen utvinner ConocoPhillips gass fra oljeskifer ved hjelp av fracking
© ConocoPhillips/Kureren
Økonomi - Polen

Fracking: Polen produserer nå skifergass

I bygda Zurawlów i Sørøst-Polen har det vært lokale proteser mot Chevrons frackingprosjekt

© Occupy Chevron Zurawlów/Kureren
Kureren, 30. august 2013
- Polen har fått i gang driften i det som allerede er Europas største fracking-prosjekt. Vest for Gdansk produseres nå 8000 kubikkmeter skifergass daglig. Og det er bare begynnelsen, for Polen rår over enorme skifergassmengder som kan utvinnes med den omstridte metoden.

Det som omtales som "ukonvensjonelle produksjonsmetoder" for å utvinne olje og gass, og drastisk kan forlenge oljealderen, er allerede i full gang i Europa.

Fracking er et stridstema over hele kontinentet da man antar at det kan gi store miljøskader på både grunnvannet og grunnfjellet. Men i over en måned har skifergassen allerede blitt utvunnet i relativt stort monn med denne metoden i polske Lębork, vest for Gdansk.

Nå, helt i begynnelsen av det omstridte energiprosjektet, flyter det 8000 kubikkmeter gass fra Lębork inn i det polske rørnettet hver dag. Dette omtales som mindre enn nevneverdige handelsvolumer, men produksjonsstedet til det amerikanske oljeselskapet ConocoPhillips er allerede det største fracking- og skifergassprosjektet i Europa. Og på mange måter er det kun en prøvedrift for å vise at det går an, for den polske industrien ønsker at Polen skal bli en energistormakt ved hjelp av skifergass.

Anslagene fra Polens statlige geologiske institutt hittil går ut på at det kan utvinnes opptil 768 milliarder kubikkmeter skifergass fra de kjente polske reservene. Dette ville kunne dekke det polske gassbehovet i rundt 50 år og gjøre landet uavhengig av russiske Gasprom. Derfor er også planene om storstilt fracking relativt populære i Polen, i motsetning til andre land i Europa der dette vurderes.

Men situasjonen er noe annerledes der det er påvist oljeskifer og der myndighetene har gitt lisens til å gå i gang med fracking. På de fleste lokalitetene har det vært lokale protester. Også i Polen er lokalbefolkningen bekymret over de kjemikaliene som sprøytes i bakken, som sies å forurense grunnvannet, og over strukturskadene i grunnfjellet, s

Polens miljøvernminister Marcin Korolec

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
om kan utløse jordskjelv. Men protestene har forblitt lokale.

Polsk begeistring
Den polske riksavisen Rzeczpospolita var dermed blant dem som denne uken feiret resultatene fra gassproduksjonen i Lębork. Avisen utrykker håp om at regjeringen i Warszawa nå "endrer holdningen sin" og går sterkere inn for utvinningen av skifergass. Man måtte endelig se bort fra de "legendeaktige" argumentene mot frackingen slik at Polen kunne bli en storprodusent av gass, krever Rzeczpospolita.

"Skifergassen har et enormt potensial, som kan endre den energipolitiske situasjonen i Polen, og dermed også den geopolitiske situasjonen i verden," mener avisen, med henspeiling på Europas avhengighet av russisk gass.

Polens miljøvernminister Marcin Korolec er stort sett enig i disse argumentene. "Polakkene er antakelig det folket i Europa som er mest begeistret for skifergass. Polen er blitt til et europeisk forsøkslaboratorium," sa ministeren i en nylig uttalelse. Korolec la til at polske myndigheter nå jobber for å overbevise andre EU-land om nødvendigheten av å utvinne skifergass "som en del av den europeiske energisikkerheten."

Ifølge Korolec deler myndighetene i de fleste østlige EU-landene, inkludert Tsjekkia og Slovakia, synspunktene til den polske regjeringen. I tillegg har den britiske og spanske regjeringen åpnet opp for en liknende politikk.

Men i Storbritannia og Spania har åpningen mot fracking blitt møtt av store protester, ikke bare lokalt. Og i Tyskland, som kan ha like store reserver som Polen, er det lite sannsynlig at fracking kommer i gang i det hele tatt. Likevel demonstrerer utviklingen i Polen at fracking trolig er kommet for å bli i Europa.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no