See also:
» 31.03.2014 - Frankrike får ny regjering etter sosialistenes valgtap
» 24.03.2014 - Historisk fremskritt for høyreekstreme i Frankrike
» 12.02.2014 - Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front
» 16.01.2014 - Hollandes økonomiske reformer tas godt imot
» 18.11.2013 - Frankrike i revolusjonær modus
» 11.10.2013 - Frankrikes forbud mot fracking bekreftes
» 09.10.2013 - Nasjonal Front er nå Frankrikes største parti
» 24.09.2013 - Frankrikes regjering: "Romfolket må utvises"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nathalie Kosciusko-Morizet (v) og Anne Hidalgo (h) kjemper for å bli den første kvinnelige ordføreren i Paris
© NKM/PS/Kureren
Politikk - Frankrike

Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører

Favoritt: Anne Hidalgo (PS) under valgkampen

© PS/Kureren
Kureren, 21. mars 2014
- På søndag avholdes første runde av lokalvalget i Frankrike. Og mens mange spår et dårlig valg for det franske sosialistpartiet (PS) til president Hollande, er det én ting som synes klar. Sosialisten Anne Hidalgo er storfavoritt til å bli Paris første kvinnelige ordfører.

Hidalgo (54), som opprinnelig er fra Spania, kommer til å bli den neste ordføreren i Paris etter valget på søndag, ifølge en fersk meningsmåling som ble offentliggjort på fredag. Meningsmålingen kommer ikke som en stor overraskelse. Den bekrefter kun tendenser som har vært kjent gjennom hele valgkampanjen.

Ifølge den nye målingen, gjort på bestilling av den franske avisen Le Parisien, vil Hidalgo og hennes konservative rival Nathalie Kosciusko-Morizet fra Union pour un mouvement populaire (UPM) gå videre til neste valgrunde, som skal avholdes den 30. mars. Og da ligger Hidalgo an til å få 53 prosent av stemmene, mens Kosciusko-Morizet trolig får 47 prosent.

Og selv om marginen for andre valgrunde fortsatt er noe knapp, er det i hvert fall sikkert at Paris vil få sin første kvinnelige ordfører.

Anne Hidalgo har i de siste årene vært høyre hånd for avtroppende Paris-ordfører Bertrand Delanoë, den første franske toppolitikeren som har vært åpen om sin homoseksualitet. Delanoë vant sitt første ordførervalg i 2001 og erobret den gang rådhuset i Paris for venstresiden. Hidalgo har siden 2001 har vært varaordfører i den franske hovedstaden.

Under valgkampen har Hidalgo understreket sin egen "fattige opprinnelse", og hun har lovt å føre en proteksjonistisk politikk. På valgprogrammet til Hidalgo står det en liten skattøkning, som h

Går av: Den populære Paris-ordføreren Bertrand Delanoë (PS)

© PS/Kureren
un blant annet vil bruke til flere subsidierte boliger.

Hidalgo får også støtte fra andre venstre- og miljøpartier. Og ifølge forskjellige franske medier har seierssikre Hidalgo i de siste debattene og intervjuene oppført seg som om hun allerede hadde vunnet valget.

NKM fra la haute société
Konservative Nathalie Kosciusko-Morizet (41) er mest kjent i Frankrike som "NKM", og kommer fra en familie med polsk opprinnelse som har vært involvert i fransk politikk og diplomati i lang tid. Men hun er også kjent for å være en del av det parisiske "haute société".

NKM har mye å leve opp til. Hennes far, François Kosciusko-Morizet, er ordfører i Sèvres. Hennes bestefar, Jacques Kosciusko-Morizet, var motstandsmann under Andre verdenskrig, ambassadør og politiker. Mens pPå morssiden er hun en etterkommer av den italienske fyrstinnen Lucrezia Borgia (1480-1519).

Kosciusko-Morizet ble valgt inn i Frankrikes nasjonalforsmaling i 2002. Hun var statssekretær i forskjellige departementer fra 2007 til 2010. I november 2010 ble hun utnevnt til miljøvernminister i François Fillons regjering og innehadde posten til februar 2012, da hun gikk av for å bli pressetalskvinne for Nicolas Sarkozy i kampanjen hans for å bli gjenvalgt som Frankrikes president.

Hun har også vært ordfører i Paris-forstaden Longjumeau fra 2008 til 2013, da hun gi

Prominent: Nathalie Kosciusko-Morizet (UPM) under valgkampen

© NKM/Kureren
kk av for å bli det konservative partiets kandidat til ordførervalget i Paris i 2014. Men prominente NKM ligger altså noe dårligere an på målingene enn sosialisten Hidalgo.

Usikkert i resten av landet
Og mens det synes å gå mot at sosialistene klarer å holde seg ved makten i Paris, er det litt mer usikkert om hvordan resultatet blir i resten av landet. Både de regjerende sosialistene og de konservative har vært utsatt for skandaler og tapt i oppslutning.

Frankrike holder dermed kommunevalg i en spesielt vanskelig tid for de to store partiene, SP og UPM. Den stillestående økonomien og fem millioner arbeidsledige ses på som et tegn på manglende evner hos den sosialistiske regjeringen. Høyresiden stiller derimot til valg med svært diskrediterte ledere, der blant andre ekspresident Sarkozy anklages for maktmisbruk.

Og mens de to store partiene sliter, virker det som om Nasjonal Front (FN), ledet av Marine Le Pen, kan komme til å bli den store valgvinneren. Men FN har bare klart å presentere 597 valglister i et land der det er 36.000 byer og tettsteder med politisk ledelse. Dette antallet nominasjoner er likevel det største FN har hatt i sin 42 år lange historie.

Mer enn 43 millioner franskmenn og over en million borgere i utlandet er registrert i manntallet for å velge ordførere og rådmenn blant over 926.000 kandidater.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no