See also:
» 24.03.2014 - Historisk fremskritt for høyreekstreme i Frankrike
» 21.03.2014 - Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører
» 12.02.2014 - Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front
» 16.01.2014 - Hollandes økonomiske reformer tas godt imot
» 18.11.2013 - Frankrike i revolusjonær modus
» 11.10.2013 - Frankrikes forbud mot fracking bekreftes
» 09.10.2013 - Nasjonal Front er nå Frankrikes største parti
» 24.09.2013 - Frankrikes regjering: "Romfolket må utvises"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Frankrikes nye statsminister Manuel Valls (v) og president François Hollande (h)
© Parti Socialiste/Kureren
Politikk - Frankrike

Frankrike får ny regjering etter sosialistenes valgtap

Tar konsekvensene av nederlaget: Frankrikes president François Hollande

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 31. mars 2014
- Frankrikes president François Hollande brukte under 24 timer på å reagere på Sosialistpartiets stornederlag under søndagens lokalvalg. Presidenten utnevnte i dag Manuel Valls, regjeringens mest populistiske og autoritære minister, til landets nye statsminister.

Uten å vente på de endelige resultatene fra opptellingen, besluttet den mest upopulære presidenten i Frankrikes moderne historie å akseptere oppsigelsen fra sin statsminister og personlige venn, Jean-Marc Ayrault.

Samtidig utnevnte Hollande Manuel Valls til Frankrikes nye statsminister. Valls var innenriksminister frem til i dag, og han er fortsatt den mest populære statsråden fra Sosialistpartiet (PS). 63 prosent av befolkningen har tillit til ham, ifølge de siste meningsmålingene.

Manuel Valls (51), opprinnelig spansk, har gjort seg populær gjennom sin motstand mot kriminalitet og innvandring, med en praktisk politikk og retorikk som ligger mer opp til det innvandringsfiendtlige partiet Front National (FN) enn sosialistpartiet. Men han har også fått mye kritikk fra fløyene på venstresiden i PS, og fra det allierte Miljøpartiet. To medlemmer av Miljøpartiet, som var statsråder i Ayrault-regjeringen, har allerede uttalt at de nekter å delta i en regjering ledet av Valls.

Hollande annonserte endringen i regjeringen under en kort tv-overført tale, der han sa han hadde forstått "den klare meldingen" velgerne sendte ham på søndag, både "fra dem som stemte og dem som ikke stemte".

Og presidenten oppsummerte velgernes negative dom over regjeringen hans slik: "For lite endring, for sakte, for få arbeidsplasser og for lite sosial rettferdighet, for mange skatter, for lav effektivitet i det offentlig og for mange spørsmål om hvordan man skal komme seg ut av denne situasjonen." Dette skulle den nye Valls-regjeringen nå få i oppdrag å rydde opp i.

Stornederlag for sosialistene
Den andre runden av lokalvalget i Frankrike på søndag bekreftet de mest negative spådommene for president Hollande og Sosialistpartiet. Høyresiden har tatt makten fra PS i flere titalls store byer. Samtidig har det innvandringsfiendtlige partiet Front National (FN) har vunnet makten i minst 14 større byer.

Med en historisk lav valgdeltakelse på rundt 62 prosent, nesten fire poeng mindre enn i 2008, og en rekord i antall av ugyldige stemmer, viser de

Valgvinner: Lederen av Nasjonal Front, Marine Le Pen, under forrige valgkamp

© Ernest Morales/GNU/Kureren
foreløpige tallene at velgerne har ønsket å straffe sosialistene. PS fikk rundt 40,57 prosent av stemmene, og de klarer å holde Paris. Men partiet har mistet dusinvis av byer, deriblant Toulouse, Tours, Angers, Reims, Quimper og Saint- Ettiene, hvor høyresiden har vunnet makten.

Alliansen mellom det konservative partiet UMP og sentrumspartiene UDI og MoDEM er den ubestridte valgvinneren, med 45,91 prosent av stemmene. Det er den første seieren for Frankrikes høyreside etter nederlaget i president- og parlamentsvalget i 2012, og den kom overraskende gitt de mange skandalene rundt lederne i UMP de siste månedene.

Velgernes misnøye med den sosialistiske regjeringen og partiets upopulære leder, François Hollande, var mer tydelig i går enn i den første valgrunden for en uke siden. De dårlige resultatene fra første runde bidro ikke til å mobilisere partiets velgere i de store byene, og PS har mistet makten i minst 155 kommuner med mer enn 9000 innbyggere.

Sosialistene seieret i Paris
Det var kun seieren i Paris, der sosialistiske Anne Hidalgo slo ut UMPs kandidat Nathalie Kosciusko-Morizet, og erobringen av sørfranske Avignon, der motstanderen var FN, som kunne ses på som et plaster på såret for sosialistene.

I Paris vant nemlig UMPs Kosciusko-Morizet den første valgrunden knapt med 35,64 prosent av stemmene, mens Hidalgo (PS) kun fikk 34,40 prosent. Men i går fikk Hidalgo 53,34 prosent av stemmene, mot 44,06 prosent til Kosciusko-Morizet. Dermed er det Hidalgo som blir historiens første kvinnelige ordfører i Frankrikes hovedstad.

Les mer om ordførerkampen i Paris i denne artikkelen: "Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører".

Regjeringstalskvinne Najat Vallaud-Belkacem innrømmet i dag at resultatene var "dårlige og skuffende", og har allerede lovet at regjeringen vil senke skattene for å gjennomføre en politikk med mål om "større sosial rettferdighet".

I januar endret Hollande den økonomiske kursen han hadde lovet i valgkampen og varslet et radikalt skifte i retning en

Anne Hidalgo (PS) blir den første kvinnelige ordføreren i Paris

© PS/Kureren
mer liberal økonomisk politikk og kutt i offentlig utgifter på 50 milliarder euro (over 411 milliarder kroner) i løpet av tre år. Les mer om Hollandes reformer i denne artikkelen: "Hollandes økonomiske reformer tas godt imot".

Den sosialistiske nederlaget er spesielt slående, ettersom sentrum-høyrealliansen var svært svekket før og under valgkampen. UMP er åpenbart delt, har ingen klar leder, og har opplevd en imponerende rekke skandaler i løpet av de siste månedene.

Gjennombrudd for Front National (FN)
Imens har Front National (FN) for første gang blitt en viktig politisk maktfaktor lokalt sett, med valgseieren i minst 14 byer. Dette er partiets beste resultat i sin 42 år lange historie og en personlig suksess for partileder Marine Le Pen, ettersom partiet ikke fikk noen ordførere i 2008.

Ifølge de siste resultatene fikk FN 6,84 prosent av stemmene, som er et svært godt resultat da FN kun stilte lister i et svært lite antall franske kommuner.

I det siste året er det populistiske budskapet til Marine Le Pen blitt styrket og fortsetter å overbevise et økende antall franskmenn. I tillegg til å oppnå enestående valgresultater i en rekke store og mellomstore byer, ser det ut til at partiet på ytre høyre nå reelt utfordrer det som hadde utviklet seg til et topartisystem i Frankrike. Ved kommende valg vil man kunne regne med minst tre partier med reelle muligheter til å vinne et valg.

Det kanskje mest slående tegnet på FNs gjennombrudd i fransk politikk er Béziers, en by i Sør-Frankrike der konservative UMP har hatt makten de siste 20 årene. Den neste ordføreren i Béziers vil være journalisten Robert Ménard, som representerer Front National. Ménard var tidligere den høyt respekterte lederen for den internasjonale organisasjonen Reportere uten grenser (RSF).

FNs partileder Le Pen sa i dag at dette lokalvalget kun er "begynnelsen på en ny fase". Hun har allerede startet valgkampen for valget til Europaparlamentet i mai, der FN ligger an til å få flest stemmer av alle de franske partiene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no