See also:
» 31.03.2014 - Frankrike får ny regjering etter sosialistenes valgtap
» 24.03.2014 - Historisk fremskritt for høyreekstreme i Frankrike
» 21.03.2014 - Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører
» 12.02.2014 - Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front
» 16.01.2014 - Hollandes økonomiske reformer tas godt imot
» 18.11.2013 - Frankrike i revolusjonær modus
» 11.10.2013 - Frankrikes forbud mot fracking bekreftes
» 24.09.2013 - Frankrikes regjering: "Romfolket må utvises"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Lederen av franske Nasjonal Front, Marine Le Pen
© Le Front National/Kureren
Politikk - Frankrike

Nasjonal Front er nå Frankrikes største parti

Upopulær: Frankrikes president François Hollande

© Élysée/Kureren
Kureren, 9. oktober 2013
- En stor overraskelse i fransk politikk: Ifølge en ny måling har det høyreekstreme partiet Nasjonal Front, ledet av Marine Le Pen, nå den største oppslutningen blant franske velgere med 24 prosent. Dermed ligger Le Pen an til å vinne vårens Europa-valg.

Hittil har det kun vært et slagord fra partiet og en frykt blant lederne i de tradisjonelle franske partiene. Men nå er det blitt virkelighet. Ifølge en meningsmåling utført av avisen Le Nouvel Observateur er Nasjonal Front (FN) det største partiet i Frankrike, kun måneder før valget til Europaparlamentet.

Dette er den første gangen en landsomfattende meningsmåling i Frankrike viser at Le Pens parti utkonkurrerer både det sosialistiske regjeringspartiet PS og det konservative partiet UMP. Undersøkelsen viser at Nasjonal Front i dag ville fått 24 prosent av stemmene, mens UMP får 22 prosent og PS havner på beskjedne 19 prosent.

Undersøkelsen bekrefter det som mange politiske kommentatorer har advart om de siste månedene: Nasjonal Front har sluttet å være et marginalt parti og har gradvis klart å plassere seg i sentrum av det politiske landskapet i Frankrike.

Ifølge Le Nouvel Observateur kan denne politiske vandringen også hjelpe til å forklare merkelige politiske utspill fra de to store partiene i de siste ukene.

Dette gjelder spesielt de overraskende uttalelsene til den sosialistiske innenriksministeren Manuel Valls om at "europeiske sigøynere ikke ønsker å integrere seg". Videre kunngjorde ministeren at Frankrike vil motsette seg at Bulgaria og Romania får slippe inn i Schengen-området. Dette utløste en stor kontrovers på venstresiden, men president François Hollande har ikke villet korrigere uttalelsene til Valls.

Les mer om Frankrikes utfall mot romfolket i denne artikkelen: "Frankrikes regjering: 'Romfolket må utvises'".

Det høyreekstreme partiet Nasjonal Front ble grunnlagt i 1972 av Jean-Marie Le Pen, en fallskjermjeger som kjempet i de franske krigene i Algerie og Indokina og som flere ganger er blitt dømt for rasistiske og anti-semittiske utsagn.

Le Pens datter, Marina Le Pen, ble leder av partiet i januar 2011. Og siden den tid har hun jobbet med en estetisk og ideologisk fornyelse av partiet, som nå fremmer euroskeptisismen i Frankrike. Og på to år har hun oppnådd det faren hennes aldri fikk til: å bli større enn sosialistene og de konservative på meningsmålingene.

Nasjonal Fronts popularitet har vokst særlig raskt i det siste, mens de regjerende sosialistene har vist seg ute av stand til å forbedre ledighetstallene i landet og få økonomien i gang igjen. Sosialistene har gjennomført flere økonomiske reformer og tiltak som mange franske velgere ser på som rene diktater fra Berlin og Brussel. Dermed har de mistet støtte fra venstrefløyen i partiet og mange miljøvernere, men også fra et stort antall av partiets kjernevelgere.

For halvannet år siden, under Hollandes seier ved presidentvalget, oppnådde Nasjonal Front en historisk seier med 17,9 prosent av stemmene i første valgomgang. Mange av FNs ideer ble kopiert av daværende president Nicolas Sarkozy under valgkampen.

"Hollande kommer først til å skuffe det franske folket og deretter sine egne sosialister" sa Marine Le Pen etter valgseieren hans. Og tiden synes å ha gitt henne rett, i hvert fall så langt.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no