See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Politidirektør Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen i dag
© Politidirektoratet/Kureren
Samfunn - Innenriks

Politiet vil legge ned 21 distrikter

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad

© Politiets Fellesforbund/Kureren
Kureren, 7. oktober 2013
- Politidirektoratet anbefaler i dag at antallet politidistrikt reduseres kraftig, fra 27 til seks. Den foreslåtte storsentraliseringen møtes med skepsis og frykt for at politiet skal miste nærkontakten med lokalsamfunnene de skal betjene.

"Lokalt politi handler ikke om politibygg, men om politifolk," påpekte politidirektør Odd Reidar Humlegård i dag, da han la frem politiets høringsuttalelse til justisdepartementets politianalyse. Slik forklarer han ønsket om å stenge 21 politihus og -distrikter landet rundt.

Humlegårds anbefaling er at det i fremtiden kun vil være seks politidistrikter. Det vil være for Nord-Norge, Midt-Norge, Vestlandet, Sørøst-Norge, Østlandet og Stor-Oslo. Da vil byer som Drammen, Lillehammer, Hammerfest og Ålesund miste sine politihus.

"Min hovedanbefaling er at politi- og lensmannsetaten organiseres i seks politidistrikter og at det bør iverksettes en gjennomgang av politiets omfattende oppgaveportefølje," sa Humlegård på en pressekonferanse i Oslo i dag. "Dagens politistruktur hindrer oss i å kraftsamle ressursene og få flere døgnbemannede politipatruljer. Derfor er det behov for å endre dagens politistruktur," la han til.

Ifølge Humlegård vil ikke denne sentraliseringen føre til mindre lokal tilstedeværelse av politiet, kun at administrative funksjoner ikke lenger vil være så desentralisert som i dag. Han påpeker at han fortsatt ønsker "et tilstedeværende lokalt politi med god hverdagsberedskap, høy kvalitet på etterforskningen, et profesjonelt forebyggende arbeid og med kompetente, robuste spesialistmiljøer."

Høringsuttalelsen peker på at en betydelig reduksjon av antall politidistrikter vil gjøre det enklere å styrke politidistriktenes daglige polititjeneste og deres evne til å lede operasjoner og håndtere krisesituasjoner. "En omfattende strukturendring vil legge til rette for bedre kvalitet på polititjenestene," ifølge politidirektoratets analyse.

Humlegård mener videre at norsk politi, i europeisk perspektiv, har fått tildelt for mange oppgaver. Politidirektøren anbefaler derfor en utredning som ser nærmere på politiets oppgaver som grunnlag for en politisk avgjørelse om dette kan reduseres.

Frykt for å miste kontakten med lokalmiljøet
Politiets Fellesforbund er ikke umiddelbart begeistret for Humlegårds konklusjoner, og mener politidirektøren legger for mye vekt på strukturer. Forbundet har selv lagt frem en høringsuttalelse der det anbefales at politikken først definerer "politiets samfunnsoppdrag, og deretter bestemmer hvilket nivå de vil politiet skal levere tjenester på, før strukturen legges."

"Politiets Fellesforbund har alltid vært opptatt av at politiet skal ha en lokal forankring og god hverdagsberedskap, slik at det kan gi folk den hjelpen de trenger der de bor," påpeker forbundsleder Sigve Bolstad. I utgangspunktet er Bolstad for en desentralisert struktur i politi-Norge. "Et desentralisert politi, vil i likhet med det sivile preg, åpne for samspill mellom politiet og befolkningen," påpeker han.

Bolstad fremhever at politiets samfunnsoppdrag krever en lokal tilstedeværelse. Blant hovedoppgavene til politiet er også det forebyggende og hjelpende arbeidet ute i lokalsamfunnene.

Men også justisdepartementets politianalyse hadde anbefalt at flere politidistrikt burde slås sammen og lensmannskontor skulle legges ned. Politiets Fellesforbund advarer mot at dette kan svekke kontakten og tilliten mellom publikum og politi.

"Det er den sammensatte oppgaveporteføljen som gir politiet et bredt kontaktnett i samfunnet, noe som igjen gir stor tilgang på informasjon som i neste hånd kan bidra til å løse saker," påpeker forbundsleder Bolstad. Men forbundet understreker også at det ikke har noen prinsipielle holdninger om hvor mange politidistrikt det bør være i landet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no