See also:
» 02.01.2014 - Hellas innfører sparepolitikk i EU-presidentskapet
» 01.11.2013 - Hellas: Ny rasismelov skal stoppe fascistpartiet
» 29.10.2013 - Hellas avlyttet diplomater fra USA
» 16.10.2013 - Greske fascister mister parlamentarisk immunitet
» 03.10.2013 - Vil det lykkes å forby fascistpartiet i Hellas?
» 03.10.2013 - Leder: Vi må støtte Hellas i kampen mot fascismen
» 27.09.2013 - Fascistene "truer" med å forlate parlamentet i Hellas
» 23.09.2013 - Hellas renser politiet for fascisterChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tilhengere av fascistpartiet Gyllent daggry protesterer mot arrestasjonen av partiledelsen
© Gyllent daggry/Kureren
Politikk - Hellas

Opprørsalarm i Hellas etter fengsling av fascistlederne

Gyllent daggry-leder Nikolaos Michaloliakos under en pressekonferanse i går

© Kureren
Kureren, 28. september 2013
- Det greske partiet Gyllent daggry er "en forbrytersk organisasjon" melder politiet i Hellas etter at anti-terrorenheter har gransket partiet. I dag ble blant annet partileder Nikolaos Michaloliakos arrestert, anklaget for vold, utpressing og medskyld i mord. Store protester ventes.

Den store aksjonen mot fascistpartiet er enestående i det demokratiske Hellas. Men det er også partiet Gyllent daggry, som påviselig har beveget seg utenfor grensene til rettsstaten og demokratiet.

Gyllent daggry har sitt opphav som en nynazistisk bevegelse på 1980-tallet, med utstrakt bruk av nazihilsener, antisemittiske utspill, hyllest av tyske nazitopper og bruk av symbolikk som minner om Det tredje riket.

Partileder Michaloliakos nekter imidlertid for enhver forbindelse med nynazistiske miljøer, og ved valget i fjor, som var preget av det økonomiske og sosiale sammenbruddet av den greske staten, klarte Gyllent daggry å kapre 7 prosent av stemmene. Dermed har fascistpartiet nå 18 representanter i parlamentet i Aten.

Siden har partiet patruljert gatene nattestid i greske byer, og jevnlig angrepet innvandrere og annerledestenkende. Politiet, som til dels har stor sympati med fascistene, har ikke grepet inn mot disse nærmest paramilitære gruppene, og ingen voldsanmeldelser har hittil ført til noen dom mot partimedlemmene.

Men med det politisk motiverte drapet på den venstreorienterte musikeren Pavlos Fyssas for to uker siden, rant begeret over for politikere og folk flest i Hellas.

Den greske samlingsregjeringen har endelig tatt skritt for å møte trusselen fra Gyllent daggry, og vurderer nå hvordan fascistpartiet kan forbys. Myndighetene inndro for eksempel politibeskyttelsen til partiets 18 parlamentsmedlemmer, da det ikke var politiets oppgave å beskytte "en kriminell organisasjon". Flere polititopper med sympati for fascistene har fått sparken, og politikamre granskes nå for ikke å ha stanset voldshandlingene til Gyllent daggry.

Granskningen av Gyllent daggry er blitt overlatt politiets anti-terrorgruppe. Disse har i løpet av uken ransaket flere av partiets kontorer, der de har funnet dokumentasjon om partiets organisering og kommandolinjer. Blant annet viser det seg at "førerprinsippet" er grunnlaget for partiorganiseringen, med en direkte kommandolinje fra toppen og nedover. Dette dokumenterer igjen at partiledelsen har en stor del av ansvaret for voldshandlingene som daglig skjer på greske gater og torg.

Partiet har reagert stadig mer panisk på tiltakene som nå settes i verk, og som tar sikte på å forby denne politiske grupperingen. Partileder Michaloliakos truet denne uken med å trekke sine 18 parlamentarikere fra den greske nasjonalforsamlingen, for slik å fremprovosere nyvalg i flere valgkretser. Både Michaloliakos og partiets parlamentariske leder, Christos Pappas, truet i går med å kaste Hellas ut i kaos og borgerkrigsliknende tilstander dersom fascistpartiet skulle forbys.

Men dette har ikke gjort inntrykk på verken politikere eller politiet i Aten. I dag gikk terrorpolitiet til aksjon og arresterte flere av partiets øverste ledere, deriblant Michaloliakos. Politiet informerte om at det nå var samlet inn nok bevis for å knytte partiledelsen opp mot flere alvorlige forbrytelser.

Ifølge flere greske medier anklages Michaloliakos for å lede "en kriminell organisasjon". Som leder skal han ha det øverste ansvaret for voldsbruk, hvitevasking av penger, utpressing og delaktighet i mord. Det er partileder Michaloliakos og fem av hans nestledere som skal ha gitt ordren til disse ugjerningene, finner politiet bevist.

Dermed står også fascistpartiet foran en tvangsoppløsning, dersom retten sier seg enig i at Gyllents daggry er en forbrytersk organisasjon.

Partiet selv har reagert med voldsom protest mot arrestasjonene i dag. Partisentralen prøver å mobilisere sine tilhengere til å organisere stordemonstrasjoner mot "forfølgelsen" av Gyllent daggry av "regimet" i Aten. Ifølge en uttalelse fra partiet ble "hundrevis av sympatisører" som hadde samlet seg for å protestere mot arrestasjonene foran politiets hovedkvarter blitt "møtt av opprørspolitiet".

Det ventes nå flere aksjoner fra fascistpartiet i hele Hellas, og det er frykt for at det kan bli opptøyer og voldelige sammenstøt. På partiets nettside ropes det nå opp til protestaksjoner over hele landet mot "den illegale avgjørelsen som mangler sidestykke." Hellas kan vente seg urolige dager og uker.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no