See also:
» 02.01.2014 - Hellas innfører sparepolitikk i EU-presidentskapet
» 01.11.2013 - Hellas: Ny rasismelov skal stoppe fascistpartiet
» 29.10.2013 - Hellas avlyttet diplomater fra USA
» 16.10.2013 - Greske fascister mister parlamentarisk immunitet
» 03.10.2013 - Vil det lykkes å forby fascistpartiet i Hellas?
» 03.10.2013 - Leder: Vi må støtte Hellas i kampen mot fascismen
» 28.09.2013 - Opprørsalarm i Hellas etter fengsling av fascistlederne
» 23.09.2013 - Hellas renser politiet for fascisterChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Lederen for det høyreekstreme Gyllent daggry, Nikolaos Michaloliakos, i Hellas
© Gyllent daggry/Kureren
Politikk - Hellas

Fascistene "truer" med å forlate parlamentet i Hellas

Gyllent daggry-leder Nikolaos Michaloliakos under en pressekonferanse i går

© Kureren
Kureren, 27. september 2013
- Greske politikere har endelig begynt å ta tak i fascistpartiet Gyllent daggry. Partiet vurderes forbudt og politiet undersøkes for ulovlig samarbeid med fascistene. Nå truer de 18 fascistiske parlamentsmedlemmene med å gå, noe regjeringen i Aten applauderer.

Nikolaos Michaloliakos er partileder for det høyreekstreme partiet Gyllent daggry. I går kveld truet han med at partigruppen hans ville forlate det greske parlamentet i protest mot aksjonene mot partiet hans. Dermed håper han å kaste Hellas ut i nytt politisk kaos ved å fremtvinge nyvalg.

"Vi holder alle muligheter åpne," sa Michaloliakos under gårsdagens parlamentsmøte. Politiaksjonene mot partiet var "av politisk art," utbrøt partilederen, som dermed truet med at de 18 parlamentsmedlemmene fra Gyllent daggry ville forlate parlamentet for godt i protest.

Dersom noen parlamentsmedlemmer forlater sin post, forlanger den greske grunnloven at det må holdes nyvalg. Det er dette, og et mulig fornyet politisk kaos, Michaloliakos prøver å true med.

Men samlingsregjeringen i Aten lar seg ikke skremme av dette. Statsminister Antonis Samaras uttalte til gresk presse at "trusselen" fra Gyllent daggry viste at fascistpartiet nå åpenbart var rammet av panikk. Fascistene hadde endelig forstått at demokratiet og rettstaten i Hellas var sterkere enn partiet, la han til.

Også utenriksminister Evangelos Venizelos, som også er leder for det sosialdemokratiske partiet PASOK, uttrykte glede over "trusselen" fra fascistene. Et slikt skritt ville være "politisk selvmord" for Gyllent daggry, sa Venizelos til nyhetsbyrået Reuters, og det hadde han slett ikke noe mot. Dette var langt fra en trussel, "men en stor mulighet" for demokratiet i Hellas, la han til.

Samaras gikk forrige uke enda sterke ut mot Gyllent daggry og sa at "denne regjeringen er fast bestemt på å ikke la nazistenes arvtakere få lov til å forgifte vårt sosiale liv, å begå kriminalitet og å terrorisere og underminere fundamentet for demokratiet." Dermed satte han i gang tiltakene mot fascistpartiet.

Fascistpartiet settes i forbindelse med utstrakt bruk av vold mot innvandrere og venstreorienterte og politisk motiverte drap. Flere tiltak settes nå i gang. Blant annet vurderer regjeringspartiene skritt som kan føre til et forbud mot partiet fordi det organiserer paramilitære grupper. En granskning av partiet er satt i gang, og politiet har ransaket flere av partiets kontorer.

I tillegg foregår det nå utrenskninger av fascistmedlemmer i politi og forsvar som skal ha samarbeidet med partiet. Les mer om aksjonene mot polititoppene i denne artikkelen: "Hellas renser politiet for fascister".

Parlamentarisk leder for Gyllent daggry, Christos Pappas, brukte sin op

Den greske utenriksministeren Evangelos Venizelos: "La dem begå politisk selvmord!"

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
ptreden i parlamentet i dag til å advare mot denne etterforskningen av fascistenes infiltrering i det greske politiet og forsvaret. Pappas krevde at myndighetene holdt seg unna politiet og forsvaret som "tilhører hele det greske folket." Han hevdet at regjeringen prøvde å omskape sikkerhetsstyrkene "til sin egen partisanarmé" i noe som nærmest hørtes ut som en trussel om borgerkrig.

Også partileder Michaloliakos kom i dag med noe som liknet trusler om politisk vold under en pressekonferanse. Dersom det ble et forbund mot partiet hans, var det de andre politiske kreftene som hadde ansvaret for å styrte Hellas ut i videre vold og kaos, advarte han

Partiet har startet en kampanje for å forsvare seg mot den truede nedleggelsen. Nærmest på timesbasis utsteder partiledelsen pressemeldinger der andre partiet blir angrepet eller det advares mot angrep mot demokratiet og nytt kaos.

Statsminister Samaras synes dermed å ha rett i at fascistpartiet nærmer seg en panikksituasjon.

Mot nyvalg?
Og med "trusselen" om å fratre sine parlamentariske verv som Gyllent daggry har kastet ut i offentligheten, diskuteres nå behovet for et mulig nyvalg i Hellas. Dersom de 18 representantene forlater parlamentet, er loven klar på at det må holdes valg.

Men spesialister intervjuet i greske medier synes i dag relativt enige om at det ikke vil være snakk om nasjonale valg i et slikt tilfelle. Det ville holdt med nyvalg i de 18 valgkretsene som ville mistet sin representasjon i parlamentet, hevder ekspertene.

Og Gyllent daggry har gått kraftig tilbake på meningsmålene i de siste ukene, etter at politiske mord er blitt knyttet til partiet.

Den greske avisen Kathimerini advarer i dag likevel mot at et nyvalg, selv i de 18 aktuelle valgkretsene, vil kunne skape ny politisk usikkerhet i Hellas. Kathimerini minner om at Hellas igjen befinner seg i en avgjørende forhandlingssituasjon om statsgjelden med internasjonale kreditorer, samt at Hellas tar over presidentskapet for EU i januar. Dermed kommer en ny usikkerhet om parlamentsflertallet ubeleilig.

Ifølge Kathimerini må man frykte en situasjon der Gyllent daggry eller det venstreorienterte partiet Syriza gjentar de gode valgresultatene sine fra sommeren 2012 eller til og med bedrer dem.

Andre observatører frykter imidlertid ikke valgresultatet. I alle fall vil et begrenset valg om 18 mandater ikke kunne påvirke regjeringsflertallet, siden det kun er fascistpartiets plasser det skal stemmes over på nytt.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no