See also:
» 02.01.2014 - Hellas innfører sparepolitikk i EU-presidentskapet
» 01.11.2013 - Hellas: Ny rasismelov skal stoppe fascistpartiet
» 29.10.2013 - Hellas avlyttet diplomater fra USA
» 16.10.2013 - Greske fascister mister parlamentarisk immunitet
» 03.10.2013 - Vil det lykkes å forby fascistpartiet i Hellas?
» 03.10.2013 - Leder: Vi må støtte Hellas i kampen mot fascismen
» 28.09.2013 - Opprørsalarm i Hellas etter fengsling av fascistlederne
» 27.09.2013 - Fascistene "truer" med å forlate parlamentet i HellasChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gresk politi anklages for å gå hardt til verks mot demontranter, men ignorere fascistenes lovbrudd
© FPIN/GNU/Kureren
Politikk - Hellas

Hellas renser politiet for fascister

Athanasios Andreoulakos, statssekretær i ministeriet for borgersikkerhet

© Regj. i Hellas/Kureren
Kureren, 23. september 2013
- I Hellas har nasjonale myndigheter for første gang gått til verks mot fascister og nynazister i det nasjonale politiet. Flere polititopper har i dag fått sparken eller blitt omplassert, og det er igangsatt en granskning om hvorfor politiet er uvirksomt overfor fascistpartiets vold.

Det greske politiet er i lang tid blitt anklaget for ikke å sette i verk tiltak mot volden utført av fascistpartiet Gyllent daggry, som har 18 av de 300 representantene i det greske parlamentet. Hittil har volden rettet seg mest mot innvandrere, men i og med drapet av en venstreorientert gresk musiker har politikerne i Aten våknet opp.

Det er statssekretæren i ministeriet for borgersikkerhet, Athanasios Andreoulakos, som i dag annonserer de første tiltakene mot greske politimenn som står i ledtog med Gyllent daggry. Andreoulakos sa i en pressemelding at han hadde "akseptert avskjedssøknaden" til flere polititopper i landet som alle settes i forbindelse med fascistpartiet.

Dessuten annonserer Andreoulakos en større granskning av politienheten på den store øya Euboia (Evvia) nord for Aten. Statssekretæren påpeker at Gyllent daggry på fredag hadde patruljert gatene i hovedbyen Kalkis på Euboia, "bare noen få hundre meter fra politidirektoratet," og bevæpnet med blant annet køller, "uten at lokale politimyndigheter grep inn, som de burde ha gjort, og uten å melde fra til politiets hovedkvarter."

Videre hadde politiet på Euboia under sin undersøkelse av Gyllent daggry unnlatt å registrere personalia fra medlemmene av fascistpartiet og heller ikke brydd seg om å beslaglegge våpen og annet utstyr som spyd, skjold og hjelmer, ifølge statssekretæren. Ledelsen i politikammeret på Euboia ble suspendert med øyeblikkelig virkning, het det i pressemeldingen.

Hendelsene på Euboia representerer imidlertid ikke noe ekstraordinært i dagens Hellas.

I de fleste delene av landet lar politiet Gyllent daggry operere helt fritt, også når de har sine nattlige, væpnede voldsaksjoner mot blant annet innvandrere. Det er blitt dokumentert at store deler av den greske politistyrken sympatiserer med fascistpartiet og ser dem som hjelpere i kampen mot kriminalitet. Anmeldelser av vold begått av Gyllent daggry er derfor i regelen fånyttes.

Men når statssekretær Andreoulakos nå går såpass hardt ut mot politikammeret på Euboia, er det for å sende et kraftig signal om at vinden har snudd i Hellas. Regjeringen i Aten er allerede i ferd med å kartlegge muligheten for å forby Gyllent daggry, og overfallsmordet på rapperen Pavlos Fyssas i Pireus den 18. september har satt høyreekstrem vold høyt på dagsordenen i Hellas. En anti-terrorenhet i det greske politiet etterforsker nå Gyllent daggry.

I løpet av helgen ble fascistpartiet tvunget til å legge frem dokumentasjon om partiets oppbygging og organisering. Der kom det frem at Gyllent daggry fungerer etter førerprinsippet og benytter seg aktivt av hjernevaskmetoder for å fremme lydigheten til underordnede.

Samtidig ble det dokumentert at partiet har dannet paramilitære grupper som utdannes av aktive og tidligere offiserer i de greske elitestyrkene.

Statsminister Antonis Samaras forklarte i en tv-overført tale i dag at han var opprørt over disse funnene. "Det er min fremste plikt å beskytte demokratiet og folket mot denne kommende orkanen" av høyreekstreme, annonserte Samaras.

Ifølge Eva Cossé fra menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) er disse reaksjonene på høy tid. Hun advarte allerede i 2012 mot at fascistenes vold mot innvandrere og homofile en dag også ville rette seg mot andre deler av det greske samfunn dersom man ikke tok problemet på alvor.

"Ingen har noensinne blitt dømt for rasistisk motivert vold i Hellas," påpeker Cossé nå. "En viktig rettssak begynte i september 2011, der to menn og en kvinne anklages for å stikke i hjel en afghansk asylsøker, Ali Rahimi. Den har blitt utsatt ni ganger og neste rettsmøte er satt til 22. januar. Kvinnens advokat prøvde i fjor å bli valgt til det greske parlamentet for Gyllent daggry, men lyktes ikke."

"På tross av at volden har klare fellestrekk og at den øker i omfang, så har politiet så langt feilet i å angripe problemet, beskytte ofrene og stille gjerningsmennene til ansvar," ifølge Cossé. Men menneskerettsforkjemperen ser at det nå er flere "positive skritt" på gang i Hellas.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no