See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 12.11.2013 - Sverige sender norske kommunikasjonsdata utenlands
» 21.08.2013 - FN bekymret over rasediskriminering i Sverige
» 19.06.2013 - Sverige stenger FM-nettet innen 2022
» 26.02.2013 - Piratbukta flytter fra Sverige til NorgeChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sveriges rikspolitisjef Bengt Svenson
© Polisen/Kureren
Samfunn - Sverige

Svensk politi beklager etnisk database over romfolk

Dagens forside av Dagens Nyheter

© Kureren (faksimile)
Kureren, 23. september 2013
- Siden 2012 har det svenske politiet hatt et register der de kartlegger 4.029 romfolk som bor i Sverige. Registeret inkluderer også ustraffede, blant dem omtrent tusen mindreårige. Politiovervåking på basis av etnisitet er ulovlig i Sverige, og politiet har nå beklaget.

Den svenske avisen Dagens Nyheter avslørte i dag at registeret ble etablert av Politiet i Lund (i Skåne i Sør-Sverige). Men registeret ble også gjort tilgjengelig for ansatte i andre etater og den svenske kriminaltjenesten. Den ulovlige databasen er kun basert på etnisitet, og inkluderer både bofaste og godt integrerte romfolk.

Databasen har fått navnet "Omreisende", ifølge avisen, som har fått granske registeret nærmere. Her fant Dagens Nyheter blant annet 52 toåringer og flere fremtredende romfolk. "Grunnen til at de har blitt registrert er utelukkende at de er blitt født inn i romfamilier. Databasen viser ikke kriminalitet. Mange av de voksne som er registrert er ustraffede. Det handler om en kratlegging av slektsbånd: et biologisk basert register," ifølge avisen.

Registeret skal inneholde data som kjønn, alder, personnummer og folkeregisteradresse for hver enkelt av de 4.029 individene. Samtidig viser den søkbare databasen slektsbåndene mellom de forskjellige individene, ifølge Dagens Nyheter.

Den svenske avisen fremstår som tydelig sjokkert over funnet av denne databasen. Det er særlig informasjonen om at politiet har registrert om lag 1000 barn, kun på etnisk bakgrunn, som skaper forbløffelse. Avisen påpeker at etableringen av slike databaser er lovstridige både i Sverige og på europeisk nivå.

Rikspolitisjefen: "Dette er helt uakseptabelt"
Rikspolitisjef Bengt Svenson la seg i dag flat etter avsløringene i Dagens Nyheter (DN). "Etter det jeg er blitt informert om, dreier de opplysningene i DN seg om at en analysefil til støtte i en undersøkning om kriminalitet ble etablert av politiet i Skåne. Så langt jeg kan bedømme dette i dag, så finnes det ikke noe som helst støtte for dette i lovverket for noe slikt, og dette er helt uakseptabelt," uttaler Svenson i en pressemelding.

Da hadde allerede Sveriges justisminister Beatrice Ask forklart at databasen over romfolket var uakseptabel og krevd at politiet rydder opp i skandalen. Rikspolitisjef Svenson kunne bekrefte at Skåne-politiet nå har fått i oppdrag å granske hva databasen faktisk inneholder, om den er lovlig og hvem som har hatt tilgang til filene.

Svenson ga Skåne-politiet det fulle eneansvaret for etableringen og bruken av databasen. Granskningen mot politikammeret ville bli ledet av statsadvokaten, ifølge Svenson.

Samtidig har politiet i Skåne i dag innkalt til en hastepressekonferanse der de bekreftet eksistensen av databasen, men nekter for at det dreier seg om overvåkning på etnisk bakgrunn. Det var snakk om "koblinger til kriminelle personer", ble det hevdet. Databasens navn "Omreisende" skulle bare vise til personer som reiser mellom forskjellige steder der de begår kriminalitet, forklarte Skåne-politiet. Politiet hadde ingen god forklaring på hvorfor registeret inneholdt 1000 barn.

Politiet i Skåne kunne ellers opplyse at det hadde anmeldt seg selv for mulige lovbrudd. I tillegg til politiet selv og statsadvokaten, er det mange instanser som allerede har bebudet at de vil granske databasen. Dette dreier seg blant annet om Datatilsynet, Justisombudet, Barneombudet og Diskrimineringsombudet i Sverige, samt at det trolig vil gjøres en granskning på EU-nivå.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no