See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 12.11.2013 - Sverige sender norske kommunikasjonsdata utenlands
» 23.09.2013 - Svensk politi beklager etnisk database over romfolk
» 19.06.2013 - Sverige stenger FM-nettet innen 2022
» 26.02.2013 - Piratbukta flytter fra Sverige til NorgeChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Åsted for opptøyene i mai: Bydelen Rinkeby i Stockholm
© Tricia Wang/GNU/Kureren
Samfunn - Sverige

FN bekymret over rasediskriminering i Sverige

Politistyrker i Malmö sentrum

© Per Egevad/GNU/Kureren
Kureren, 21. august 2013
- Bildene av rasistiske angrep i Sverige gikk verden rundt i mai og landets image som et egalitært samfunn ble satt på prøve. Den internasjonale bekymringen er nå så stor at FN skal studere rasediskriminering i Sverige, på linje med land som Jamaica, Burkina Faso og Hviterussland.

FNs assisterende høykommissær for menneskerettigheter, Flavia Pansieri, uttrykte nylig sin bekymring for spredningen av rasistiske og hatefulle ytringer på Internett og sosiale nettverk i land som Sverige, Chile, Jamaica, Burkina Faso, Kypros og Hviterussland.

Forrige uke deltok Pansieri i et møte i FNs komité for avskaffelse av rasediskriminering i Genève, der hun fremholdt at en stor del av problemet baseres på mangelen av en universell definisjon på begrepet "hatefulle ytringer". Hun kunngjorde at komiteen ville analysere situasjonen i flere land. Og mange ble overrasket over at Sverige var blant landene FN ville ta nærmere i øyesyn.

Men det er en kjensgjerning at nabolandet i øst har problemer med å integrere minoriteter. Det er såpass ille at nye studier indikerer at segregeringen øker i stedet for å minke i Sverige.

I mai i år produserte opptøyer i bydelene Rinkeby, Husby og Tensta i Stockholm overskrifter verden rundt. I en uke brant unge innvandrere biler og kjempet mot politiet. Nå skal det internasjonale samfunnet studere situasjonen i Sverige nøyere for å prøve å forstå hvor det skorter på integrasjonen og hva som har gått galt.

Og det er ikke bare i FN at Sverige begynner å seile opp som eksempel på et land der integrasjonen har feilet. Europeisk presse har formelig kastet seg over feilutviklingen i Sverige. Den nederlandske avisen 'NRC Handelsblad' viet nylig en kolonne til "Problemet med den svenske integreringen" hvor Reinfeldt-regjeringen får skylda for den nåværende situasjonen.

"Mens resten av verden ikke fulgte med, mistet den svenske modellen troverdigheten sin. Etter den økonomiske boblen på nittitallet, skrudde sentrum-høyre-koalisjonen til statsminister Fredrik Reinfeldt i 2006 igjen på de offentlige utgiftene og reduserte de høyeste skattesatsene," skriver den liberale avisen.

"Ulikhetene har økt mer i Sverige enn i andre europeiske land. Som på resten av kontinentet, er innvandrere, ufaglært arbeidskraft og unge, særlig gutter, de mest berørte. Og som i resten av Europa, hører de mange pøblene til i alle disse kategoriene," ifølge 'Handelsblatt', som konkluderer med at nyfattigdommen under Reinfeldt er kjernen i problemet.

Antisemittisme i Malmö
Men de fleste andre analytikerne mener problemene stikker dypere og har røtter tilbake til tiden før Reinfeldt, selv om nyfattigdommen har økt konfliktnivået. I Sverige har man tillatt dannelsen av gettoer som er totalt dominert av innvandrere, og i flere av disse har politi og andre samfunnsinstitusjoner resignert for flere år siden.

Det er blitt så ille at sammenstøt mellom jøder og muslimer i Malmö, den tredje største byen i Sverige, er blitt dagligdags. Mange svenskjødiske familier har levd i Malmö i over 200 år. Men nå er den sørsvenske byen dominert av andre innvandrere. Om lag en tredjedel av de 310.000 innbyggerne i Malmö er født i utlandet, hovedsakelig i Irak, Bosnia, Libanon, Iran og Tyrkia, så vel som i nabolandet Danmark.

Det jødiske samfunnet i Malmö er nå anslått til kun 2000 personer, og i 2012 ble det rapportert 66 forbrytelser mot byens jøder, ifølge det svenske rådet for kriminalitetsforebygging.

Tall fra Malmö-politiet fra 2012 viser at det jødiske samfunnet i byen var utsatt for dobbelt så mange overgrep som det tre ganger større jødiske samfunnet i Stockholm. Det er blitt rapportert nesten 40 tilfeller av antisemittisme så langt i Malmö i år. Og tallene stiger klart fra år til år.

Malmö har dermed kommet i det internasjonale søkelyset som en by med åpenlys antisemittisme og med en i økende grad terrorisert jødisk befolkning. Og det har ikke vært noen domsfellinger i de svært mange sakene med antijødisk hatkriminalitet. Det er dermed en åpenlys systemfeil i Sverige.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no